Obezitatea urmareste o regula: se transmite de la mama la fiica si de la tata la fiu; nu si de la mama la baiat sau de la tata la fata, au descoperit cercetatorii britanici. Un studiu realizat de specialistii de la Peninsula Medical School din Plymouth, pe 226 de familii, a aratat ca mamele care sufera de obezitate sunt de 10 ori mai predispuse sa aiba fete obeze, decat femeile care nu sunt afectate de aceasta boala.

In ceea ce-i priveste pe tati si pe baietii lor, riscul de "transmitere" a obezitatii este de sase ori mai mare decat in cazurile in care nimeni din familie nu este obez, scrie BBC. In ambele cazuri, insa, copiii de sex opus nu erau afectati de obezitate, in familiile studiate. Rezultatele nu trebuie ignorate, cu atat mai mult cu cat constatarile ar trebui sa duca la o regandire a strategiei privind obezitatea, avertizeaza cercetatorii.

Potrivit oamenilor de stiinta, e foarte putin probabil ca tendinta sa isi aiba resursele in codul genetic. Cel mai sigur, cauza fenomenului sta in relatia comportamentala din familie, unde fiicele copiaza modul de viata al mamelor, iar baietii pe al tatilor.