Se pare ca oriunde exista baruri si masini, in ciuda efectelor foarte cunoscute pe care le are alcoolul asupra organismului, condusul in stare de ebrietate face drumurile sa fie mai putin sigure.

Efectele bauturii combinate cu sofatul sunt foarte bine cunoscute si studiate, iar majoritatea tarilor au limite foarte clare in ceea ce priveste cantitatea de alcool pe care o persoana o poate consuma inainte de a se urca la volan.

O echipa de cercetatori de le universitatea Ben Gurion din Israel s-a hotarat sa studieze diferenta, in ceea ce priveste reactiile la volan, dintre persoanele care au consumat alcool si cele care au fumat marijuana. Cercetatorii au folosit cantitati limitate de alcool si marijuana si un simulator de condus pentru a monitoriza efectele drogurilor asupra condusului. Studiul preliminar a fost efectuat pe 14 studenti care au fost impartiti in trei grupuri: o parte au fumat marijuana in cantitati mici, alt grup a consumat cantitati destul de mari de drog si cel de-al treilea grup a baut cocktaluri ce contin vodka.

Cercetatorii au spus ca mitul conform caruia cei care fumeaza marijuana sunt mai constienti de starea in care se afla si prin urmare vor conduce mai atent este gresit. "Cand esti sub influenta alcoolului conduci mai repede decat ar trebui datorita starii de incredere pe care ti-o da alcoolul. Cand fumezi marijuana stii ca nu esti la fel de atent si prin urmare conduci mai incet, iar oamenii traduc acest lucru prin precautie si pot considera ca este un lucru bun sa fumezi", a declarat unul din cercetatori intr-un reportaj realizat de Reuters.

Totusi timpul petrecut in simulator arata ca oamenii ce au fumat marijuana si apoi au avut de a face cu pietoni si diferite situatii imprevizibile, desi au condus mai incet, nu sunt feriti de accidente. "Timpul trece altfel, deci oamenii conduc mai incet datorita perceptiei pe care o au asupra timpului".

Studiile au aratat ca desi, alcoolul si marijuana actioneaza diferit, amandoua pun conducatorii in stuatii periculoase atat pentru ei insusi cat si pentru alti participanti la trafic.

Campaniile desfasurate impotriva accidentelor rutiere si cresterea numarului de politisti au facut strazile mai sigure dar studii ca acestea sunt o dovada clara ca trebuie facut mai mult pentru ca oamenii sa fie constienti de efectele pe care le au aceste substante asupra condusului.