Oamenii de stiinta din Statele Unite au descifrat complet continutul genetic al virusului HIV, principala cauza a sindromului imuno-deficitar acut (SIDA) la oameni, informeaza un studiu publicat joi in revista britanica Nature si citat de AFP.

Noua realizare ar putea contribui la dezvoltarea unor strategii de combatere a virusului, prin producerea unor medicamente antivirale eficiente, sustin cercetatorii.

"Acum incepem sa descoperim trucurile pe care le foloseste virusul pentru a scapa nedetectat de gazda umana", a spus initiatorul studiului, Kevin Weeks, profesor la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord.

La fel ca si virusii care produc gripa si hepatita C, HIV-ul are informatia genetica stocata in ARN si nu in ADN. ARN-ul are o structura mai complexa decat ADN-ul (prezent in toate organismele vii si in anumiti virusi), si, astfel, decodificarea completa a genomului a fost mai greu de realizat.

Studiul i-ar putea ajuta pe specialisti sa descopere modurile prin care genomul ARN determina ciclul de viata al virusului HIV. Echipa de cercetatori intentioneaza sa efectueze modificari in codul genetic al virusului, pentru a depista ce impact au asupra replicarii acestuia.

"Daca nu se mai dezvolta la fel de bine dupa ce i-ai provocat mici mutatii, atunci stim ca ai afectat un mecanism important al virusului", a afirmat Ron Swanstrom, profesor de microbiologie la Universitatea din Carolina de Nord si co-autor al studiului.

Din momentul in care a fost descoperita, in anul 1981, SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni, fiind una dintre cele mai distructive epidemii din istoria umanitatii. In prezent, alte 33 de milioane de persoane din intreaga lume sunt infectate cu virusul HIV.

Virusul imunodeficientei umane distruge celulele imunitare ale organismului, facandu-l pe pacient vulnerabil in fata "maladiilor oportuniste".