Pentru a-si intari prezenta in zona Golfului, SIVECO si-a deschis de curand un birou in centrul comercial al Emiratelor, Dubai. SIVECO exporta solutii de eLearning in 17 tari si pana la finalul acestui an doreste sa fie prezenta in 10 noi state, majoritatea din zona Orientului Apropiat si Mijlociu. Alexandru Cosbuc, seful Software Innovative Vision din Dubai si vicepresedinte adjunct al SIVECO, ne-a vorbit despre expansiunea internationala a companiei.

Alexandru CosbucFoto: Siveco

De cand exportati solutii de eLearning?

Suntem prezenti pe piata internationala cu solutia de eLearning AeL din 2006. Ministerul Educatiei din Cipru a fost primul nostru client extern. Am dezvoltat pentru scolile din Cipru o platforma integrata de invatare si colaborare, bazata pe tehnologia Microsoft Learning Gateway. De atunci, expansiunea noastra a fost constanta in tarile din Europa, Asia si Africa.

In zona Golfului suntem prezenti din 2007, atunci am semnat primul contract in Emiratele Arabe Unite care a constat in dezvoltarea si implementarea portalului sistemului de invatamant emiratez.

Pe ce ati mizat atunci cand ati hotarat sa exportati educatie?

Atuul se numeste Sistemul Educational Informatizat (SEI) dezvoltat in Romania din 2001. Clientii nostri privesc modelul de eLearning construit la noi in tara ca pe unul solid, functional si complex, cu numeroase recunoasteri internationale. In total, avem peste 15 milioane de utilizatori in Romania si in tari de pe 3 continente (elevi, profesori, personal administrativ, factori de decizie, specialisti in educatie).

Ce anume livrati clientilor dumneavoastra?

Furnizam toata platforma: content digital, soft informational, know-how de formare profesionala, aplicatii de management educational si de colaborare. In scolile din Emiratele Arabe Unite am implementat un sistem de eContent incluzand 7.000 de obiecte de invatare interactiva si am dezvoltat un portal pentru toti elevii din tara. In Maroc, specialistii nostri lucreaza acum la implementarea unei solutii de management educational care va acoperi 10.000 de scoli pana in 2013. In Moldova am implementat continut educational si o platforma de eLearning pentru 64 de scoli si 20 de licee. In Cipru am finalizat implementarea continutului educational si a unei platforme de eLearning in 700 de scoli, pentru 130.000 de elevi si 20.000 de profesori. Lista tarilor unde avem proiecte de eLearning - proiecte mari sau pilot - poate continua cu Azerbaijan, Belarus, Oman, Qatar.

Va incurca diferentele culturale?

Sigur ca la inceput a fost mai greu sa intram pe piete cunoscute doar din manualele de geografie, dar am avut sansa sa lucram cu parteneri si beneficiari absolut deosebiti. Nu uitati, vorbim de tari avansate tehnologic precum Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Qatar, Kuweit, Oman, care aloca procente importante din PIB pentru educatie. Toate tarile din Golf au strategii de modernizare pe care multe guverne nu indraznesc nici sa le puna pe hartie. Aceasta inseamna si cerinte de calitate. Si avem sanse excelente de extindere in regiune pentru ca proiectele sunt de succes si radiaza incredere, astfel incat celelalte tari adopta rapid modelul.

Lucrati si cu angajati straini?

Da, avem angajati care provin din tarile unde dezvoltam proiecte. Pe de alta parte, echipa noastra de vanzari din Bucuresti este si ea formata din oameni care provin sau cunosc foarte bine tarile carora ne adresam cu solutii de eLearning. In acest an dorim sa ne dezvoltam echipa cu noi membri.

Cum vedeti dezvoltarea de solutii educationale?

Se stie ca educatia genereaza dezvoltare economica si guvernele multor tari au inteles acest lucru. Interesul lor este crescut iar acest lucru se vede si la targurile internationale de profil, unde institutiile educationale sunt reprezentate la cel mai inalt nivel.

De curand am participat la BETT 2012, un adevarat reper in domeniul prezentarii noutatilor din zona educationala. Impreuna cu partenerul nostru, Ministerul Educatiei din Emiratele Arabe Unite, am diseminat proiectele de best practice in eLearning, implementate de noi inca din 2009 in scolile emirateze. Am prezentat Augmented Reality, solutia educationala care ofera cea mai avansata experienta de invatare. Augmented Reality permite interactiunea intre utilizator si un obiect virtual, a carui miscare poate fi controlata de catre utilizator si redata prin senzori digitali in timp real. Doar cu o camera video si un calculator, utilizatorii pot manevra cu mare usurinta diverse obiecte educationale virtuale.

In momentul de fata elevii si profesorii emiratezi au la dispozitie cea mai extinsa biblioteca digitala de continut educational in limba araba, ce cuprinde peste 7.000 de obiecte individuale de invatare pentru matematica, fizica, chimie, biologie, geografie si studii patriotice. Standul nostru a fost vizitat de reprezentantii Ministerului Educatiei din Emiratele Unite Arabe si de ministrii educatiei din Qatar si Oman.

Unde intentionati sa dezvoltati noi proiecte?

Dorim sa ne extindem prezenta in regiunile in care deja suntem prezenti de ani buni. Emiratele Arabe Unite reprezinta un model de urmat pentru multe tari din zona Golfului, astfel ca expasiunea noastra este sustinuta de aceasta referinta importanta. Vrem sa intram in scolile din Oman si Bahrein, sa demaram proiectul de content pe iPad in Kuweit, sa lansam solutia integrata de eLearning in Turkmenistan, sa finalizam proiectul educational pentru cele 10.000 de scoli din Maroc si sa demaram un proiect de eContent in Malta.

Pe de alta parte, ne adresam pietei educationale cu instrumente 3D, "augmented reality", dezvoltam softuri educationale pe dispozitive portabile, pe telefoane, pe tablete etc. Furnizam content educational pentru discipline precum matematica, fizica, chimia, unde nu exista diferente de abordare.

Avem increderea ca sistemul educational de azi poate deveni eficient, performant, competitiv, o data ce elevii se vor putea folosi de abilitatile dobandite in scoala in viitoarele meserii. De aceea ne dorim ca materialele educationale pe care le dezvoltam sa aduca elevului o invatare practica, transdisciplinara, legata cat mai mult de exemple si aplicatii din viata de zi cu zi.