​Proiectul celui mai puternic laser din lume, European Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit la Magurele, a fost declarat admisibil de Comisia Europeana, au declarat surse autorizate pentru HotNews.ro. Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a explicat ca aceasta este ultima etapa pe care proiectul o are de parcurs inainte de a obtine semnatura finala a Comisiei Europene pe decizia de aprobare a proiectului, pentru a fi inceputa construirea laserului din fonduri europene nerambursabile.

Foto de proiect ELI-NP MagureleFoto: ELI-NP.ro

"Declararea proiectului ca admisibil inseamna ca de acum expertii europeni mai pot solicita, in termen de trei luni, mici modificari ale proiectului, dar ca acesta a intrat in procedura de aprobare. Se intra practic in ultima faza, inainte de semnatura Comisiei, iar intrebarea nu mai este daca se va face, ci cand se va face. Eu sper sa incepem constructia in mai", a declarat pentru HotNews.ro Daniel Funeriu.

Decizia expertilor Comisiei Europene vine la o saptamana dupa ce proiectul ELI-NP a fost depus la Comisia Europeana. Proiectul European Light Infrastructure - Nuclear Physics are ca obiect dezvoltarea celui mai puternic laser din lume si crearea unui centru de cercetare paneuropeana in Romania, la Magurele. Acesta va fi primul de asemenea proportii si complexitate din Europa, rezultatele tehnologiei dezvoltate putand avea aplicatii intr-o mare varietate de domenii precum medicina, fizica nucleara, electronica, tehnologia informatiilor, produse farmaceutice, tehnologia reciclarii reziduurilor etc.

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Pe scurt, etapele parcurse pana acum de ELI-NP:

  • Decembrie 2009 - Consiliul celor 27 de ministri ai cercetarii din Uniunea Europeana a aprobat declaratia prin care Romania, Cehia si Ungaria se angajeaza sa construiasca impreuna infrastructura pan-europeana de cercetare ELI pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie
  • Decembrie 2010 - Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
  • Ianuarie 2011 -  proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) este "o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana" - Nicolae Zamfir

  • Februarie 2011 - a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, "extrem de pozitiva"
  • 1 iunie 2011 - Guvernul a aprobat un memorandum prin care cerea identificarea de surse de finantare pentru ELI-NP si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre proiectul celui mai mare laser din lume
  • 22 decembrie 2011 - Guvernul a decis includerea integrala in bugetul Ministerului Educatiei a sumelor necesare finantarii proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP). Executivul anunta atunci ca beneficiarul acestui proiect este Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei (IFIN-HH), iar finantarea se va realiza din fonduri europene. Doua saptamani mai tarziu, ministrul Daniel Funeriu declara ca proiectul ELI-NP a primit finantare europeana.
  • 8 Februarie 2012 - Proiectul ELI-NP a fost depus la Comisia Europeana
  • 16 februarie - Proiectul a fost declarat admisibil de expertii Comisiei Europene
  • "Eu sper sa incepem constructia in mai 2012" - Daniel Funeriu
  • Constructia are ca termen de finalizare 2015

"Proiectul ELI a atras aproape 300 milioane din fonduri europene", declara in urma cu aproape o saptamana Daniel Funeriu, precizand ca acesta este probabil "cel mai mare proiect de cercetare pe care Romania l-a avut vreodata".

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

In octombrie 2011, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene, a declarat ca "valoarea proiectului e de 293 de milioane de eurosi va fi realizat in doua etape, pana la sfarsitul lui 2015. Suma care urmeaza sa fie cheltuita din actualul buget al UE este 183 milioane de euro". Potrivit acestuia, prima etapa este pana la sfarsitul lui 2015, care inseamna finantarea din bugetul european actual, iar a doua etapa in urmatorii 2 ani, cu o finantare din bugetul 2014-2020.

Profesorul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si managerul proiectului ELI in Romania, explica in iunie anul trecut pentru HotNews.ro ca proiectul romanesc este limitat de doi factori: fondurile structurale din aceasta etapa trebuie cheltuite pana in decembrie 2015, iar "tot ceea ce implica aceste instrumente, laserul si fasciculele gamma, nu poate fi cumparat de pe raft. Nu exista nimic facut, trebuie gandit si conceput. Iar timpul pe care il apreciaza fizicienii ca fiind necesar pentru a dezvolta aceste instrumente este de cel putin trei ani si jumatate".

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Ce este ELI

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Foto proiect - Simulare cladirea ELI-NP din MagureleSursa foto: Eli-np.ro

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Citeste si: