Proiectul robotului - caine AlphaDog dezvoltat pentru a fi utilizat de soldatii americani a mers un pas mai departe, patrupedul robotizat fiind acum capabil sa traverseze teren abrupt, sa raspunda la cateva comenzi vocale ale soldatilor si sa transporte 180 de kilograme. AlphaDog nu este primul robot-caine dezvoltat, isna este cel mai avansat, avand parte de finantari generoase din partea agentiei americane DARPA.

Cea mai noua generatie robotului -caineFoto: Captura YouTube

AlphaDog poate urca portiuni abrupte de teren, se poate tine dupa soldati, are autonomie de 30 km si poate duce in spate "poveri" de 180 kg. E capabil sa alerge cu circa 8 km/h, insa la o viitoare "generatie" creatorii sai spera sa se ajunga la viteze de 13-16 km/h, astfel incat cainele sa fie eficient in operatiunile militare.

Acum, robotul-caine e capabil sa reactioneze la comenzi vocale date de soldati care ii cer, spre exemplu, sa-i urmeze, iar pe viitor se vrea ca acest robot sa poata executa comenzi vocale mai complicate si sa fie setat si modul in care se tine dupa soldati, cum ar fi stabilirea unei distante fixe.

Se va lucra si la partea de comunicare, astfel incat robotul sa fie capabil sa vorbeasca pentru a le atrage atentia soldatilor daca spre exemplu nu poate urca o panta sau daca s-a blocat din cauza unor copaci cazuti.