O echipa de cercetatori americani a dezvoltat un material termoelectric prezentat ca fiind cel mai eficient din lume in ceea ce priveste convertirea caldurii risipite in electricitate, un avans care ar putea deschide o noua perspectiva in domeniul energiei regenerabile, relateaza AFP.

Principiul termoelectricitatii este reciclarea caldurii pierdute, cum ar fi cazul tevilor de esapament ale masinilor, in electricitate.

Dar procedura se confrunta pana in prezent cu lipsa de eficienta a materialelor termoelectrice.

Noul material dezvoltat de cercetatorii Universitatii Northwestern (Evanston, Statele Unite), prezentat miercuri in revista britanica Nature, ar trebui sa permita convertirea a 15 pana la 20% din caldura reziduala in electricitate utila.

Domeniile de aplicare includ industria auto sau industriile grele (rafinariile, centralele pe baza de carbuni sau gaze).

Chimisti, fizicieni, ingineri in mecanica si specialisti in materiale au colaborat la elaborarea acestui nou tip de material folosind nanostructuri. El este bazat pe telurura de plumb (PbTe), un semiconductor utilizat pentru prima oara pentru a oferi o sursa de energie regenerabila, termoelectrica, la misiunile lunare ale Apollo.

Potrivit cercetatorilor, noul material prezinta un "factor de merit" sau "ZT" de 2,2, cel mai mare inregistrat vreodata. Cu cat este mai mare valoarea acestui factor, cu atat este mai buna performanta termoelectrica a materialului, iar factorul de merit al majoritatii materialolor utilizate pana in prezent era de ordinul unei unitati.

Robotul martian Curiosity este spre exemplu alimentat cu un sistem termoelectric bazat pe telurura de plumb al carui ZT este de 1.

Intr-un comunicat publicat tot de Nature, Tom Nilges, chimist la Universitatea din Munchen (Germania), a calificat aceasta descoperire drept "un avans gigantic pentru termoelectricitate".