Cum poate deveni sistemul educational de azi eficient, performant si competitiv? Avem la dispozitie cele mai avansate tehnologii - cum ne ajuta acestea sa invatam mai mult? Profesor Radu Jugureanu, directorul departamentului AeL eContent din SIVECO Romania a discutat online despre educatie.

Radu JugureanuFoto: Hotnews

Fragmente din interviul video

  • Proiectul SEI a inceput in Romania din 2001. Sistemul Educational Informatizat este un proiect foarte larg si cuprinde componenta de invatare, componenta de formare a profesorilor, componenta de administrare a Ministerului Educatiei, componenta de administrare a inspectoratelor scolare si toate examenele.
  • Noi avem in momentul de fata cea mai mare biblioteca de continut educational in Europa
  • Exista o interdependenta evidenta intre sistemul educational, modul si calitatea investitiei in sistemul educational si bunastarea tarii respective.
  • Romania l-a avut pe Spiru Haret ca ministru al Educatiei, care s-a ocupat de soarta educatiei aproape timp de 30 de ani. Am o lista de peste 2000 de personalitati mondiale, care s-au format in timpul de maturitate a sistemului educational condus de Spiru Haret. Pentru Romania, scoala a insemnat perioada interbelica.
  • Sistemul educational este cel care dezvolta economia unei tari.
  • Noi dorim sa fim o tara cu competente si care sa aiba ceva de spus in domeniul competitivitatii economice. Aici este de fapt nucleul investitiei in educatie.
  • Referitor la intentia ministrului Educatiei Remus Pricopie de introducere a unor "instrumente informatice care vor permite un proces didactic mai bun": Initiativa ministrului Pricopie mi se pare de laudat si o aplaud cu toata inima pentru ca elevii nostri au acasa internet, tablete sau calculatoare (pentru ca au existat programe de sprijiinire a achizitiei de calculatoare pentru gospodarii), prin urmare trebuie sa le oferim un alt mod de abordare a continutului educational.
  • Continutul educational nu mai este specific doar scolii, ci trebuie sa existe acces la acest continut acasa, in parc, parintii sa stie de la serviciu ce se intampla cu evolutia copilului si asa mai departe. Tot acest ecosistem trebuie regandit pe noile tehnologii care apar.
  • In Romania continutul educational multimedia interactiv AeL este in toate scolile, platforma este in toate scolile, au fost formati profesorii din toate scolile romanesti – din varful muntelui pana in mijlocul Bucurestiului . Toate scolile au calculatoare, au continut educational, au platforma de invatare.

Urmariti integral materialul video:

Produsele educationale dezvoltate de SIVECO aduc elevilor o invatare practica, integrat transdisciplinara, legata cat mai mult de exemple si aplicatii din viata de zi cu zi. SIVECO este exportator de solutii educationale in Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazakhstan, Cipru, Turkmenistan, Arabia Saudita, Azerbaijan, Belarus, Oman, Qatar, Marea Britanie, Finlanda, Moldova.

Radu Jugureanu, directorul Departamentului AeL e eContent din SIVECO Romania, a studiat matematica la Universitatea din Bucuresti. Dupa absolvire, a lucrat ca profesor de Matematica si Informatica la scoala Nistoresti din judetul Vrancea si apoi la Colegiul National Cantemir Voda din Bucuresti.

A publicat primul articol referitor la utilizarea calculatorului ca mijloc educational in anul 1988. Este unul dintre primii utilizatori de INTERNET din Romania si promotor al introducerii calculatorului ca mijloc didactic. A publicat peste 50 de lucrari stiintifice in domeniul utilizarii calculatorului in procesul didactic, standardizare a procesului de dezvoltare de continut educational multimedia interactiv, profit cognitiv prin resurse multimedia in procesul de invatare, realitate virtual si invatare bazata pe proiect.

A participat la dezvoltarea cursurilor educationale multimedia pentru mai mult de 12.000 de scoli, in cadrul celui mai mare proiect IT din invatamant - Sistemul Educational Informatizat. In 2005, la Summit-ul Mondial pentru Societatea Informationala, continutul educational multimedia dezvoltat de echipa de eLearning din SIVECO Romania, condusa de Radu Jugureanu, a castigat titlul de "Cel mai bun continut educational din lume"la categoria e-Learning, fiind selectat din 20.000 de proiecte din 168 de tari."

A coordonat in calitate de director al departamentului AeL eContent din SIVECO Romania proiecte mari de informatizare a sistemelor nationale educationale in 10 tari de pe trei continente.