Firma romaneasca MBTelecom a castigat pentru a doua oara marele premiu la Salonul de Inventii de la Geneva, cu sistemul Roboscan 2M Aeria. Tehnologie unica in prezent, Roboscan 2M Aeria poate radiografia in cateva minute fuzelajul si aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiect de contrabanda sau eventuala amenintare aflate la bord. Mircea Tudor, presedintele MBTelecom si coordonatorul echipei care a lucrat patru ani la realizarea sistemului de scanare a avioanelor, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre cum a ajuns o companie romaneasca sa obtina de doua ori marele premiu - o premiera in in istoria salonului de la Geneva, cine face parte in echipa de cercetare si care sunt sansele de succes comercial ale acestui produs.

Mircea TudorFoto: Agerpres
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu validam comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Roboscan 2M Aeria a fost realizata de firma MB Telecom in parteneriat cu Centrul Est European pentru Cercetare Aplicativa Integrata (CEECAI). Colectivul care a lucrat la realizarea sa cuprinde peste 20 de specialisti in fizica nucleara, electronica industriala, software, automatizari, actionari hidraulice, structuri mecanice, tehnica automobilului, transmisie si procesare de date.

Inventia este destinata serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor si companiilor aeriene, iar ca aplicatie militara scannerul Roboscan Aeria poate diagnostica in timp foarte scurt si aparatele de zbor mitraliate, cu scopul de a determina rapid daca acestea mai pot zbura in deplina siguranta sau necesita interventii urgente.

MB Telecom a castigat prima data marele premiu al Salonului de Inventii de la Geneva in anul 2009, pentru Roboscan 1 M, un sistem revolutionar de radiografiere cu raze gama a camioanelor.

Sursa foto: MBtelecom.ro