Nava de pasageri a Virgin Galactic, care isi propune sa duca turisti la frontiera spatiului, a efectuat luni, cu succes, primul sau test de motor in zbor, a anuntat societatea fondata de miliardarul britanic sir Richard Branson, potrivit AFP.

Zbor de testare a motorului SpaceShipTwoFoto: Captura Youtube.com

SpaceShipTwo sau SS2 si-a aprins motoarele la putin timp dupa ce a fost plasata la o altitudine de 14.000 de metri, deasupra desertului Mojave, in California, de un avion denumit "WhiteKnightTwo" (Cavalerul Alb 2).

Motorul a fost aprins doar pentru 16 secunde, suficient insa pentru a propulsa SpaceShipTwo la o viteza de 1,2 mai mare decat cea a sunetului, precizeaza societatea, intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

Motorul va ramane pornit mai mult timp la urmatoarele zboruri de incercare, pana ce avionul spatial va atinge o viteza suficienta pentru a-i permite sa atinga o altitudine de peste 100 de kilometri, la frontiera spatiului.

Testul a avut loc luni dimineata, iar cei doi piloti de incercare, Mark Stucky si Mike Alsbury, care s-au aflat la comenzile SS2 au condus nava, prin planare, pe pista Mojave Air and Space Port.

Desprinderea SpaceShipTwo de WhiteKnightTwo

Desprinderea SpaceShipTwo de WhiteKnightTwo

Foto: Captura Youtube.com

"Pentru prima oara, am putut sa demonstram functionarea elementelor cheie ale sistemului, total integrate si in zbor", afirma sir Richard Branson, intr-un comunicat.

"Acest succes supersonic deschide calea obiectivului foarte realist al unui zbor spatial (suborbital) pana la finele anului", a adaugat acesta.

Peste 500 de persoane si-au facut deja rezervari pentru un zbor suborbital de cateva minute in imponderabilitate al bordul SpaceShipTwo, platind 200.000 de dolari.

SpaceShipTwo are doi piloti si poate transporta sase pasageri.

SpaceShipTwo este versiunea comerciala a SpaceShipOne, prima naveta privata care a atins frontiera spatiului in 2004 si care este astazi expusa la Muzeul National al Aerului si Spatiului din Washington.

Pana in prezent, Virgin Galactic si partenerul sau Aabar Investments PJC din Abu Dhabi au cheltuit aproximativ 500 de milioane de dolari pentru dezvoltarea SpaceShipTwo si este estimat ca vor fi nevoiti sa mai investeasca circa 100 milioane dolari inainte ca aparatul de zbor sa inceapa serviciul comercial, a precizat Branson.

Compania intentioneaza sa construiasca alte patru vehicule spatiale si mai multe avioane de transport WhiteKnight, care vor fi de asemenea utilizate pentru lansarea de sateliti.

Virgin Galactic incearca, totodata, sa inchirieze SpaceShipTwo organizatiilor de cercetare, inclusiv NASA, pentru zboruri experimentale, cu sau fara cercetatori.

Mai sunt si alte companii care intentioneaza sa ofere servicii de zbor spatial suborbital printre care XCOR Aerospace, care va incepe in acest an zborurile de testare a vehiculului de doua persoane Lynx.