O tehnologie alternativa de tratare a deseurilor radioactive care foloseste plasma a fost testata cu succes intr-un laborator din Landes, in sud-vestul Frantei, au anuntat joi gigantul energetic spaniol Iberdrola si partenerul sau belgian Belgoprocess, potrivit AFP.

Aceasta tehnologie destinata deseurilor slab si mediu radioactive "permite reducerea de o maniera foarte importanta a volumului deseurilor, dupa ce acestea au fost supuse unor temperaturi care pot atinge 5.000 de grade", se arata intr-un comunicat al celor doua companii.

Supuse acestor temperaturi extreme ale plasmei (un amestec de molecule, atomi, ioni si electroni), deseurile radioactive sunt lichefiate si apoi vitrificate in timpul racirii, ceea ce permite reducerea "pana la 80 de ori" a volumului, in functie de natura deseurilor.

Aceste deseuri radioactive sunt apoi puse in unitati de stocare si cimentate. Ultimele teste au avut loc timp de doua zile intr-o unitate a societatii franceze Europlasma Inertam la Morcenx (Landes).

Unitatea de tratare va fi acum transferata la centrala nucleara din Kozlodui, in nord-vestul Bulgariei, in apropiere de frontiera cu Romania, exploatata de compania publica bulgara BEH EAD.

"Ea va fi asamblata in septembrie si va fi functionala in doi ani", a precizat Iberdrola.

Chiar daca volumele nu sunt considerabile, pericolul ridicat al deseurilor radioactive antreneaza importante costuri de stocare, iar reducerea volumelor poate scadea aceasta factura.

Potrivit Comisariatului pentru energie atomica si energii alternative din Franta, proceduri de tratare cu plasma au mai fost studiate iar tehnica a fost folosita industria intr-o uzina a societatii Zwilag din Wurenlingen, in nordul Elvetiei.