​Grupul nipon Toshiba, cunoscut publicului larg pentru electronicele sale, va incepe sa vanda si legumele pe care le va produce la o uzina care va fi deschisa in Japonia si care va beneficia de aparatura ultraperformanta si de conditii aseptice. Si grupurile Panasonic si Fujitsu au exploatatii agricole speciale, intr-o tara in care multi prefera sa cumpere legume crescute in medii inchise fiindca se tem ca cele de pe campuri pot fi radioactive, scrie AFP.

Uzina de legume a ToshibaFoto: Toshiba

Toshiba va retehnologiza o uzina nefolosita de langa Tokyo, aducand lumini fluorescente optimizate special pentru cresterea legumelor, dar si sisteme de aer conditionat care vor mentine temperatura si umiditatea la valori perfecte.

Vor fi instalate cele mai performante sisteme de monitorizare a starii fizice a plantelor si echipamente avansate de sterilizare pentru ambalare.

Uzina va fi dezvoltata de puternica divizie medicala a Toshiba Corporation, iar sistemul de management al productiei va fi asemanator cu cel folosit de grupul nipon la fabricile sale de procesoare.

Compania spune ca pe o suprafata de 2.000 mp va produce echivalentul a 3 milioane de salate/an si printre legumele ce vor fi crescute se numara spanacul, salata verde si diverse alte verdeturi.

Toshiba spune ca elementul cheie este ca uzina va produce in conditii aseptice, fiind esential ca microbii din afara sa nu patrunda, doar in acest fel legumele putand fi mentinute proaspete mai mult timp.

Grupul nipon se gandeste sa construiasca de la zero inca o uzina, daca experimentul se va dovedi reusit. Legumele vor ajunge in supermarket-uri si restaurante.

Si grupurile Panasonic si Fujitsu au exploatatii agricole speciale, intr-o tara in care multi prefera sa cumpere legume crescute in medii inchise fiindca se tem ca cele de pe campuri pot fi radioactive, scrie AFP.