Un prototip de costum tactic usor, numit Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS), gandit pentru folosire in operatiuni de asalt si beneficiind de dotari tehnologice de ultima generatie, va fi disponibil luna aceasta, informeaza Live Science, potrivit Agerpres. O versiunea completa a costumului urmeaza sa fie gata pana in 2016-2018, conform institutului de cercetare tehnologica si stiintifica Battelle cu sediul in Columbus (Ohio).

Un militar american prezinta un exemplu de cum ar putea arata armura unui soldat in 2032Foto: US Army PAO

TALOS este un fel de exoschelet robotic cu functia de a imbunatati abilitatile umane pe campul de lupta.

"Cum te protejezi in fata confruntarilor directe?". Pentru protejarea trupelor in timpul conflictelor, soldatii trebuie sa aiba acces la un blindaj mai bun, la o protectie mai buna si la comunicatii mai bune, a explicat pentru Live Science John Folkerts, vicepresedinte pentru piata de produse destinate fortelor speciale din cadrul Battelle.

Costumul militar TALOS ar urma sa protejeze soldatul care il poarta de gloante, sa il ajute sa ridice incarcaturi grele si sa ii ofere totodata informatii in timp real despre mediul in care se afla folosind camere, senzori si sisteme avansate de monitorizare.

Costumul este dezvoltat de catre ingineri de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Comandamentul pentru Inginerie, Dezvoltare si Cercetare al Armatei SUA (RDECOM) si mai multe companii si institute academice. Procesul este coordonat de catre Battelle pentru integrarea tuturor tehnologiilor necesare proiectului.

Printre dotarile unui astfel de costum se numara camere cu un camp vizual de 360 de grade, cu capacitati de operare pe timp de noapte si placi de armura din aliaje speciale, foarte usoare si impenetrabile in fata gloantelor. Multitudinea de senzori transmit informatii in timp real pe ecranele care folosesc tehnologii similare "Google Glass" astfel incat soldatul sa ia cele mai bune decizii in functie informatiile pe care le primeste din mediul in care actioneaza. Aceasta tehnologie le-ar putea oferi soldatilor americani un urias avantaj tactic si un nivel de protectie superior in teatrele de operatii.

Un alt program cu potentiala aplicare pentru TALOS este Warrior Web, realizat de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Warrior Web incearca sa dezvolte tehnologii care sa reduca ranile musculo-scheletale cauzate de echipamenetele grele carate de militari. Telul DARPA este realizarea unui costum usor, care sa poata fi purtat sub unforma, care sa protejeze zonele predispuse la rani, scrie Defense Media Network.