Cand spui roboti industriali te gandesti la Japonia, tara care a creat cei mai numerosi si mai performanti roboti care sunt utilizati pe scara larga in cele mai mari uzine. Dar in ultimii ani robotica japoneza a pierdut teren, are nevoie de idei din exterior, iar companiile din alte tari insista mai mult pe software si pe crearea de roboti care sa colaboreze cu oamenii si nu doar sa faca separat muncile grele si repetitive. Robotii viitorului au dexteritate mai mare si pot invata diverse sarcini in timp ce muncesc, arata un amplu material Financial Times.

Roboti industrialiFoto: Newspress

Japonia foloseste de cateva decenii roboti in uzninele sale si are o traditie de necontestat. Totusi, tehnologia se schimba si companiile japoneze pierd teren fiindca nu conteaza atat de mult corpul robotului, adica partea hard, ci se da tot mai mare importanta partii software care-i da "inteligenta" robotului, nu doar forta bruta.

Au fost cateva episoade care au zdruncinat increderea in industria japoneza a robotilor. Spre exemplu, dupa dezastrul de la Fukushima au fost folositi roboti de recunoastere produsi in SUA, fiindca pe plan local n-au fost gasiti unii potriviti, iar luna aceasta, compania japoneza a prezentat un robot care intelege emotiile oamenilor, tehnologia fiind dezvoltata insa de francezi.

Cel mai cunoscut robot din lume este Asimo, produs de Honda, toata lumea l-a vazut jucand fotbal sau ducand tavi cu ceai pe scari, insa tehnologia nu a fost pusa in niciun fel in vanzare, desi compania promite de mult timp asta.

Apoi, pe o piata a robotilor industriali in care se vand 180.000 unitati/an, China a depasit anul trecut Japonia, cumparand 36.000 de unitati. Problema este ca Japonia - desi este lider tehnologic in domeniu, s-a concentrat prea mult pe hardware, lasand la o parte software-ul care face practic robotul inteligent si pretabil a fi folosit in mai multe tipuri de sarcini.

Practic, desi Japonia este o tara cu populatie imbatranita si ar fi nevoie de multe tipuri de roboti casnici care sa-i ajute pe oameni, in oferta sunt foarte putini. In plus, industria japoneza producatoare de roboti a ramas legata de platforme inchise si fiferite pentru fiecare companie, platforme care exclud terte parti si ideile inovatoare ce ar putea fi aduse de acestea.

Tendinta generala este ca robotii sa nu mai fie doar acele masinarii masive care fac sarcini repetitive ce ar necesita munca fizica grea din partea oamenilor.

Acum se lucreaza la asa-zisii "roboti colaboratori" (“collaborative” robots sau "co-bots")., roboti cu dexteritate mai mare, care pot face sarcini diferite mai usor si nu necesita programare specializata. Acestia pot fi "invatati" din mers sa faca noi sarcini prin simpla miscare a bratului robotic care sa le arate ce trebuie sa faca. Un director al unei companii de robotica citat de Financial Times spune ca unii clienti le-au dat chiar nume robotilor "colaboratori", semn ca nu ii vad ca pe niste masini, ci ca pe colegi.

Totusi, sectorul robotilor colaboratori este abia la inceput si cu cat robotii vor face munci mai migaloase, cu atat sindicatele de la diverse companii vor fi mai ingrijorate si vor protesta mai viguros.