​Novartis, una dintre cele mai mari companii de farmaceutice, a batut palma cu Google si va comercializa lentilele de contact cu senzori ce analizeaza lacrimile pentru a masura nivelul glicemiei celui care le poarta. Aceste lentile "smart" au fost prezentate sub forma de prototip de Google, in ianuarie si compania anunta atunci ca e in cautare de parteneri.

Lentila de contact care masoara glicemiaFoto: Google

Novartis, prin divizia de oftalmologie Alcon se va ocupa de dezvoltarea si de comercializarea acestor lentile extrem de utile pentru diabetici.

Novartis spune ca parteneriatul e o dovada ca tehnologia e utila pentru a trata diverse afectiuni, iar cei de la Google spun ca intelegerea semnata arata ca miniaturizarea electronicelor ne poate imbunatati viata.

Google spunea in ianuarie, la prezentarea prototipului, ca una din 19 persoane are diabet, insa foarte multi nu reusesc sa-si tina glicemia sub control, riscand complicatii periculoase, unele cu efect pe termen lung. Compania spune ca pentru cei care trebuie sa-si monitorizeze des nivelul glicemiei a creat lentilele de contact "inteligente" care fac automat asta si pot transmite datele catre doctor.

Lentilele au un chip wireless minuscul si un senzor miniaturizat de glicemie inserat intre cele doua straturi ale materialului din care sunt construite.

S-au testat prototipuri care pot masura nivelul o data pe secunda si se studiaza posibilitatea integrarii unor mici LED-uri care se pot aprinde cand glicemia a depasit niveluri periculoase, insa tehnologia mai trebuie rafinata.

Un domeniu interesant va fi si crearea de aplicatii pentru aceste lentile inteligente pentru ca datele culese de ele sa fie trimise catre smartphone-ul purtatorului in timp real, dar si catre doctor.

Novartis este o multinationala "farma" cu sediul in Basel (Elvetia) Cifra anuala de afaceri este de peste 57 miliarde dolari, numarul de angajati este de 135.000.