O explozie controlata in cala unui avion a fost izolata cu succes printr-un dispozitiv anti-bomba dezvoltat de o echipa internationala de oameni de stiinta, potrivit Reuters. Tehnologia arata cum cala unui avion de pasageri ar putea fi capabila sa izoleze forta exploziei unui dispozitiv ascuns intr-un bagaj, astfel incat integritatea structurala a aeronavei sa nu fie afectata.

Sistemul anti-bomba Fly-BagFoto: Captura IBTimes

Dispozitivul Fly-Bag, un fel de captuseala pentru cala, este fabricat din straturi multiple de materiale si compozite care au o rezistenta ridicata la caldura si impact. Materialele includ Aramid, o fibra sintetica puternica, rezistenta la impact, folosita in industria aerospatiala, precum si de armurile balistice.

Flexibilitatea acestei captuseli ii creste rezistente la forta unei explozii precum si la orice fragmente care ar putea fi expulzate in timpul detonarii, spune dr. Andrew Tyas, din Departamentul de Inginerie Civila si Structurala, care conduce cercetarile in cadrul Universitatii din Sheffield. Dispozitivul Fly-Bag, a adaugat omul de stiinta, actioneaza ca o membrana flexibila mai degraba decat ca un container cu pereti rigizi care ar putea sa se distruga la impact.

Exploziile-test din laborator au demonstrat cu succes ca prototipul Fly-Bag ar putea sa reziste la explozii. Insa cel mai recent test a verificat capacitatile dispozitivului intr-un mediu real, si anume in cazul unei explozii controlate in cala unui Boeing 747 si a unui Airbus 321.

Un dispozitiv exploziv a fost detonat, in conditii controlate, intr-o cala de avion care nu era captusita cu Fly-Bag. Explozia a gaurit fuselajul, fapt ce s-ar fi dovedit fatal in cazul in care avionul s-ar fi aflat in zbor. Pentru al doilea test, bomba a fost pusa intr-un bagaj plasat intr-o cala captusita cu dispozitivul anti-bomba. In imaginile video slow-motion din momentul exploziei se vede cum Fly-Bag se dilata si se contracta, dar nu se rupe. Integritatea structurala a fuselajului a fost mentinuta.

Matthew Finn, consultant britanic pe securitate, arata ca Fly-Bag ar putea reprezenta un dispozitiv ideal de siguranta in cazul in care cineva vrea sa introduca un dispozitiv explozibil la bordul unei aeronave.

"Riscul permanent din securitatea aviatica este ca cineva sa reuseasca sa aduca ceva la bordul unei aeronave. Asa ca o mare parte din timpul si atentia noastra se concentreaza pe reducerea riscului ca oamenii sa aduca astfel de lucruri la bord. Fly-Bag insa accepta ca ar putea exista un moment in care cineva reuseste sa aduca ceva la bordul avionului. Prin urmare, intrebarea care vine este cum putem sa reducem efectul detonarii unui dispozitiv exploziv, aflat intr-un avion la altitudine", explica Finn.

Necesitatea unei metode de a atenua efectele detonarii unui dispozitiv exploziv la bordul unei aeronave a fost evidentiata pe 31 octombrie, cand o bomba a gaurit fuselajul unui avion de pasageri rus, deasupra Egiptului, omorand toti cei 224 de oameni aflati la bord. Stat Islamic a revendicat ulterior atacul, facand publica o fotografie cu o doza de Schweppes si alte cateva elemente pe care le-ar fi folosit pentru a face bomba improvizata care a prabusit avionul rus.

Expertii in explozibili spun ca este posibil ca dispozitivul prezentat in fotografie sa prabuseasca un avion, insa depinde de localizarea sa si de densitatea explozibilului din doza de suc. Zonele cele mai vulnerabile includ linia de combustibil, cabina pilotilor si orice zona apropiata de fuselaj.

Finn, director manager in cadrul firmei de consultanta pe teme de securitate Augmentiq, care ofera consultanta aeroporturilor, porturilor si frontierelor internationale, spune ca membrana Fly-Bag merita sa fie luata in serios ca o posibila cale de a atenua efectele unei astfel de explozii.

"Cred ca are capacitatea de a transforma felul in care ne uitam la depozitarea bagajelor. Ne-am petrecut mult timp gandindu-ne la reconcilierea pasagerilor cu bagajele lor; dupa dezastrul Lockerbie din 1988 (bomba pusa de libieni in avionul Pan Am 106, detonata deasupra Scotiei - n.red.), industria aeronautica a inceput sa puna mare accent pe asta. Fly-Bag se uita la acele situatii in care ar putea exista un dispozitiv explozibil la bord si la cum am putea izola explozia", spune Finn.

Fly-Bag este dezvoltat de un consortiu european care include Blastech - o companie a Universitatii din Sheffield - precum si parteneri din Grecia, Spania, Italia, Germania, Suedia si Olanda.