​Majoritatea pericolelor la adresa rasei umane vin exact din progresele inregistrate de stiinta si tehnologie, spune savantul Steven Hawking care estimeaza ca mai repede de 100 de ani nu vom reusi sa stabilim colonii care sa se autosustina pe alte planete. "Trebuie sa fim foarte atenti in aceasta perioada", spune Hawking care adauga insa ca nu ar trebui sa incetinim progresul tehnologic. "Nu vom inceta sa facem progrese si nici nu vom da inapoi, asa ca trebuie sa detectam pericolele si sa invatam sa le controlam. Sunt optimist si cred ca putem face asta", subliniaza el, citat de BBC.

Stephen HawkingFoto: AGERPRES

Hawking spune ca razboiul nuclear, incalzirea globala si virusii creati pe cale genetica sunt scenarii ce ar putea pune in pericol existenta rasei umane. El crede ca un dezastru la nivel planetar s-ar putea intampla undeva in intervalul cuprins intre o mie si zece mii de ani de acum inainte.

"Pana atunci ne vom fi raspandit prin spatiu si pe alte stele, asa ca un urias dezastru pe Terra nu ar insemna si sfarsitul rasei umane".

Insa exista o problema.

"Nu vom putea instala colonii care sa se sustina pe alte planete mai repede de 100 de ani, asa ca trebuie sa fim foarte atenti in aceasta perioada".

El spune ca progresul stiintific si tehnologic va crea multe moduri in care lucrurile vor putea sa mearga prost.

Este oarecum paradoxal ca un savant atat de important sa atraga atentia asupra faptul ca progresul tehnologic ne-ar putea duce la pieire, insa nu e prima oara cand Hawking da avertismente, el vorbind in trecut si despre inteligenta artificiala si pericolele ei.