Airbus spera ca pana in 2030 sa poate pune spre vanzare avioane de pasageri cu motoare hibride. Constructorul european de aeronave face echipa cu germanii de la Siemens (SIEGY) pentru a dezvolta avioane hibride, care pot transporta pana la 100 de pasageri. Aeronava ar folosi o combinatie de energie electrica si de combustibil conventional, scrie CNN.

Airbus hibridFoto: Captura CNN

Aeronava va avea sistemul de functionare asemanator cu al unei Toyota Prius. Mai silentioasa si mai mult combustibil eficient decat modelele similare, a declarat purtatorul de cuvant al Siemens Florian Martini.

Airbus-ul hibrid (EADSF) va avea un consum cu 25% mai mic si va fi foarte silentios in momentul decolarii si aterizarii, atunci cand ruleaza propulsat de energie electrica, potrivit Siemens. La altitudini de croaziera, avioanele vor fi alimentate cu jet de combustibil.

Avioanele vor putea zbura pe o raza de aproximativ 620 mile, suficient pentru a se deplasa de la New York City la Detroit, Michigan.

Scopul final pentru Airbus este de a dezvolta "aviatia cu emisii zero", a declarat CEO-ul Tom Enders.

Airbus a declarat ca a fost stimulat sa dezvolte tehnologia hibrida prin normele europene de emisie care solicita ca aeronavele sa emita 75 % mai putin CO2 si sa genereaze cu 65 % mai putin zgomot pana in 2050, in comparatie cu anul 2000.

Airbus si Siemens lucreaza la acest proiect din 2010 pe o scara mica. Anul trecut au efectuat un test cu un avion electric de mici dimensiuni de la Londra la Franta, in 36 de minute.

In prezent au accesat mai multe resurse pentru a angaja 200 de persoane care sa lucreze la tehnologie.

Rivalii de la Boeing au lucrat la proiecte similare cu NASA pentru a dezvolta aeronave mici, care pot fi alimentate cu energie electrica hibrida si gaze naturale lichefiate.