Compania SpaceX va incerca vineri sa repete reusita recenta de a recupera, dupa lansare, prima treapta a rachetei Falcon 9 prin aterizare controlata pe o platforma marina, conform unui anunt facut joi de reprezentanti ai companiei, transmite AFP, citata de Agrpres.

De aceasta data racheta Falcon 9, cu o inaltime de 70 de metri, va transporta pe orbita un satelit de telecomunicatii japonez. Lansarea este prevazuta pentru ora 05:21 GMT, de la baza din Cape Canaveral din SUA.

Prevazuta initial pentru miercuri., lansarea a fost amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. SpaceX a reusit deja de doua ori sa recupereze prima treapta a unei rachete Falcon 9, prima data la sol, in Florida, iar a doua oara pe o platforma marina din Atlantic, la 8 aprilie, dupa lansarea spre Statia Spatiala Internationala (ISS) a unei capsule cargou Dragon.

In cursul misiunii de vineri, satelitul de telecomunicatii al companiei nipone SKY Perfect JSAT va fi plasat pe o orbita inalta, conditii in care prima treapta a rachetei se va desprinde mai tarziu si va reintra in atmosfera cu o viteza mai mare decat in cazul misiunii din 8 aprilie, facand franarea mai dificila.

Compania SpaceX incearca sa perfectioneze tehnologia de recuperare a primelor trepte ale rachetelor sale pentru a le reutiliza in loc sa le piarda in ocean dupa fiecare misiune, diminuand astfel costurile de lansare.