Capsula cargo Dragon, a companiei Space X, s-a desprins cu succes de Statia Spatiala Internationala (ISS), dupa cum s-a putut vedea in transmisiunea in direct realizata miercuri de NASA TV, informeaza Reuters si AFP, precizand ca nava urmeaza sa cada la ora 18.55 GMT, in Oceanul Pacific, in largul coastelor Californiei, informeaza Agerpres.

Space XFoto: Wikipedia

Capsula a ajuns la ISS la 10 aprilie cu 3,5 tone de provizii si materiale stiintifice. Totodata, a transportat de pe Pamant, spre testare, si modul gonflabil BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), conceput pentru supravietuirea in spatiul extraterestru.

Cu o incarcatura de aproximativ 1,7 tone, continand mai ales rezultate ale unor teste stiintifice efectuate de membrii echipajului de pe ISS, capsula Dragon s-a desprins miercuri de ISS. Manevra a fost efectuata de specialisti ai NASA de la Johnson Space Center din Houston in colaborare cu astronautul britanic Timothy Peake, aflat la bordul ISS. Capsula va intra in atmosfera terestra in jurul orei 18.000 GMT.

''Capsula Dragon s-a comportat bine. Este placut sa o vezi plecand incarcata de probe stiintifice si ii dorim sa fie recuperata in siguranta dupa ce se intoarce pe planeta Pamant'', a transmis cosmonautul, imediat dupa ce nava si-a inceput drumul catre Terra. Nava aduce inclusiv probe de sange si urina recoltate in timpul misiunii de un an in spatiul cosmic efectuate de americanul Scott Kell si rusul Mikhail Kornienko, care au revenit la 1 martie pe Pamant.

Dragon este singura capsula cargo de aprovizionare pentru ISS care poate reveni intacta pe Pamant. Ea a fost lansata la 8 aprilie cu ajutorul unei rachete Falcon 9 de pe cosmodromul Cape Canaveral din statul american Florida. Aceasta este cea de-a opta misiune comerciala contractata de NASA pentru transportul de materiale catre ISS si prima misiune de transport realizata de compania Space X dupa accidentul din iunie 2015, soldat cu distrugerea unei alte capsule Dragon.