​In desertul Nevada un startup numit Hyperloop One a facut primul test public al unei tehnologii care ar putea schimba pentru totdeauna viitorul transporturilor. O sanie de dimensiunea unui automobil a rulat propulsata de electromagneti cu 160 km/h pe o sina speciala. Spre final de an compania spera sa aiba gata un traseu de test de 2 km cu tuburi de joasa presiune unde capsulele pot atinge viteze mult mai mari. Compania estimeaza ca in 2019 va putea transporta marfa la super-viteza, iar in 2021 tehnologia va fi gata pentru transportul de persoane.

Hyperloop OneFoto: Hyperloop One

Totul a inceput in vara lui 2013 cand antreprenorul american Elon Musk, cel care a fondat producatorul de masini electrice Tesla Motors, a prezentat proiectul unui nou sistem de transport in comun, denumit Hyperloop, prin care pasagerii se pot deplasa in capsule metalice care circula cu viteze foarte mari prin niste tuburi din otel in care presiunea este redusa.

Musk spunea ca prin acest sistem ar putea fi transportati anual 7,4 milioane de persoane intre San Francisco si Los Angeles, iar cei 600 km ar putea fi parcursi in mai putin de o ora. Investitiile necesare ar fi de 6 miliarde dolari, iar ducerea la bun sfarsit a proiectului ar necesita 7-10 ani. Capsulele metalice vor putea transporta pana la 28 de pasageri odata, cu viteze de pana la 1.300 km/h.

Acum, un startup care a primit 80 milioane dolari finantare, inclusiv de la caile ferate franceze SNCF, a facut un prim test public al tehnologiei in desertul Nevada. Nu in tuburi vidate si nu la 500 km/h, scopul testului fiind de a vedea cum functioneaza acceleratia si de a gasi modalitati care sa duca la reducerea drastica a costurilor.

Sania a rulat pe o sina speciala atingand intr-o secunda viteza de 160 km/h si s-a oprit intr-o bariera formata din saci de nisip, franele nefiind inca definitivate. Compania spune ca vrea pana la final de an sa faca teste in tuburi cu foarte joasa presiune unde capsulele metalice sa atinga viteze mult mai mari.

Rob Lloyd, seful companiei care a facut testul, spune ca ar vrea ca in 2019 sa poata lansa Hyperloop pentru transport de marfa, iar in 2021, transportul de persoane.

Foarte multi sunt sceptici privind viitorul acestei tehnologii, mai ales din cauza costurilor. Elon Musk a estimat ca linia San Francisco-Los Angeles va costa 6 miliarde dolari, insa multi spun ca in realitate costurile vor fi clar mai mari, caz in care obtinerea finantarii va fi o uriasa problema.

In plus, ca orice mare proiect de infrastructura, si la Hyperloop vor fi greutati cu finantarea, cu alegerea traseului, cu autorizatiile de mediu si cu altele.

Surse: AFP, Reuters