O drona pentru pasageri a fost trimisa spre teste in Nevada. Ea este prima din aceasta categorie si este creata cu scopul de a inova transportul in comun. Conceputa de compania chinezeasca EHang, prototipul este dotat cu un loc pentru pasager si se poate deplasa cu 100 km/h, scrie BBC. Expertii analizeaza daca acest proiect va avea un efect de masa.

Drona-taxiFoto: Captura YouTube

Un prototip al dronei a fost prezentat la "Consumer Electronics Show" din Las Vegas, iar compania spera ca pana la finalul anului sa le poata scoate la vanzare.

Oficialii de la "Institutul de Sisteme Autonome" din Nevada au dat permisiunea ca drona sa fie testata si s-au oferit sa ajute compania EHang, prin prezentarea rezultatelor "Administratiei Federale de Aviatie", in incercarea de a-si da si ei aprobarea pentru proiect.

Ceea ce nu au spus oficialii este daca drona va avea vreun pasager in timpul testelor.

"Eu, personal, astept ziua in care dronele-taxi vor face parte din sistemul de transport in comun al Nevadei", a declarat directorul de dezvoltare, Mark Baker, pentru ziarul local Las Vegas Review.

Prototipul are 1.2 metri inaltime, 200 de kilograme si are opt propulsoare. Este conceputa pentru un singur pasager si poate prinde pana la 100 km/h.

Pasagerii isi introduc adresa unde vor sa ajunga, pe un ecran de tip touchscreen de 13 inchi, iar drona cauta cel mai rapid traseu.

Drona nu este dotata cu vreo functie pentru pasageri, ceea ce inseamna ca acestia nu pot prelua controlul in timpul deplasarii.

In cazul unei defectiuni, aceasta va ateriza in cel mai apropiat loc.

Pretul este cuprins intre 140.000 - 200.000 de mii de lire.