​Michigan este primul stat care ar putea permite masinilor ce se conduc singure sa aiba acces pe drumurile publice, fara ca acestea sa fie insotite de un sofer. Initiatorul legii, un senator republican, spune ca aceasta initiativa ar putea atrage mai multi investitori si cercetatori in SUA.

Self-driving carFoto: Captura CNN

Tot mai multe companii testeaza masinile care se conduc singure, dar deocamdata exista si un sofer care poate prelua controlul acesteia in situatii de urgenta.

Un proiect de lege din Michigan, propune ca aceste masini sa poate circula pe drumurile publice fara ca cineva sa fie la volan. Legislatia este propusa ca o masura de dezvoltare economica pentru a atrage investitorii si cercetatorii sa isi caute un loc de munca in State. Miercuri, Senatul se va intalni pentru a discuta acest proiect de lege.

"Vreau sa ma asigur ca am pus steagul aici si ca mentinem conducerea in ceea ce priveste cercetarea si dezvoltarea de automobile", a declarat Mike Kowall, initiatorul legii.

Kowall a spus ca proiectul de lege va permite masinilor care se conduc singure sa aiba acces pe orice drum in stat, inclusiv pe autostrazi si autostrazile care leaga statele. El a mai spus ca nu exista nicio lege federala care sa interzica masinile, dar in acest moment, fiecare stat cere ca orice masina sa fie condusa de un sofer.

Potrivit CNN, legea prevede si cine este tras la raspundere in cazul unui accident - initiatorului legii spune ca vina va cadea asupra producatorului si a furnizorului.

Fiecare producator de masini "self-driving" lucreaza la aceasta tehnolgie, inclusiv Google. La inceputul acestei luni, Ford a precizat ca ar putea produce o masina de serie care se conduce singura si care nu va avea volan, pedala de frana sau de acceleratie. Aceasta ar putea intra in circulatie peste 5 ani, mai precizeaza Ford.

Dar, siguranta masinilor care se conduc singure a intrat in atentia tuturor, dupa ce un om a murit in timp ce testa pilotul automat de pe o masina Tesla.

Tesla a declarat ca si-a anuntat cleintii ca, in cazul in care masina isi pierde controlul, ei sa fie pregatiti sa preia comenzile acesteia. Acestia au mai declarat ca posesorii de masini Tesla au folosit pilotul automat si au condus peste 130 de milioane de mile, iar accidentul din mai in care un om si-a pierdut viata incercand comanda de pilot automat, a fost singurul accident fatal in care Tesala a fost implicata.

Anul trecut au fost peste 350 de mii de accidente in SUA, iar autoritatile au declarat ca 94% dintre acestea s-au datorat erorilor de pilotaj ale soferilor.