In multe tari ale lumii angajatii se tem de automatizare fiindca ar putea sa-si piarda locurile de munca, insa nu si in Singapore. In micul, dar foarte bogatul stat asiatic este aproape imposibil pentru o companie sa angajeze forta de munca din alte tari, astfel ca robotii sunt bineveniti. Guvernul sustine robotizarea si a alocat peste 300 milioane dolari in urmatorii trei ani pentru a subventiona companiile care vor folosi roboti. Cateve exemple interesante au aparut in spitale, restaurante si hoteluri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Singapore a fost mediatizata recent in media pentru teslele cu "masinile robotice", insa tara din sudul Asiei are planuri mari la acest capitol. Fata de alte tari care accepta forta de munca ieftina din tari sarace, Singapore nu prea permite acest lucru, astfel ca multe companii sunt incurajate sa introduca roboti care sa le ajute sa funrizeze diversele servicii.

La un spital exista un robot care monitorizeaza pacientii de la terapie intensiva, iar un algoritm estimeaza cum ar putea evolua acesti pacienti. La unele restaurante sunt roboti care ajuta la curatat mesele, iar alti roboti sunt receptioneri. Evident ca nu vor inlocui munca oamenilor, insa ii pot ajuta si pot completa posturi lipsa pentru care nu se gasesc oameni.

Preturile unor astfel de roboti utilizati in servicii sunt de peste 30.000 de dolari, insa un program guvernamental isi propune sa ajute companiile sa introduca tot mai multi roboti si statul ajunge sa subvebntioneze chiar si cu 70% achizitia acestora.

Nu toata lumea sustine automatizarea in Singapore si scepticii nu au disparut. Insa robotii ce pot fi utilizati in servicii devin tot mai performanti, mai ieftini si mai usor de achizitionat.

Sursa: Financial Times