Microsoft s-a angajat sa “rezolve problema cancerului” in urmatoriul deceniu folosind stiinte cibernetice revolutionare pentru a sparge codul celulelor bolnave astfel incat sa fie reprogramate sa redevina sanatoase, scrieThe Telegraph.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-o schimbare revolutionara de directie a gigantului IT, compania a grupat o “mica armata” formata din unii dintre cei mai buni biologi, programatori si ingineri, care abordeaza cancerul ca pe un “bug” dintr-un computer.

In aceasta vara, Microsoft a deschis primul sau laborator de stiinte, unde va testa descoperirile expertilor in computere, care creeaza harti enorme ale mecanismelor interne ale retelelor celulare.

Cercetatorii lucreaza inclusiv la crearea unui computer realizat din ADN care ar putea trai in interiorul celulelor, cautand defecte in retelele organismului, precum cancerul.

“Cred ca este un lucru foarte normal ca Microsoft sa studieze problema pentru ca avem o experienta enorma in stiintele computerului si ceea ce se intampla in cancer este o problema de calcul”, a declarat Chris Bishop, director de laborator la Microsoft Research.

“Nu este doar o analogie, este o profunda perspectiva matematica. Biologia si calculatoarele sunt discipline care par la fel de departe precum cerul si pamantul, dar care au legaturi stranse la cel mai adanc nivel”, a adaugat acesta.

Grupul de calcul biologic de la Microsoft dezvolta computere moleculare construite din ADN, care sa actioneze ca un doctor pentru a descoperi si distruge celulele canceroase.

“Daca vom fi capabili sa controlam si sa reglam cancerul, atunci va deveni asemeni oricarei boli cronice si problema este rezolvata. Cred ca este vorba de cinci ani pentru (a rezolva problema) unora dintre cancere, sigur pana intr-un deceniu. Apoi vom avea probabil un secol fara cancer”, a spus Jasmin Fischer, cercetator senior si profesor asociat la Universitatea Cambridge.