Aeronavele robot urmeaza sa fie testate in spatiul aerian din Marea Britanie, in scopul de a ajuta la imbunatatirea sistemelor de control al avioanelor autonome. Anuntul a fost facut de catre compania BAE, care a mai precizat ca 17 aeronave capabile sa se conduca singure se vor ridica de la sol, informeaza BBC.

JetstreamFoto: BBC

Echipajul uman se va ocupa doar de decolare si aterizare, iar aeronava este considerata autonoma deoarece va parcurge 428 de kilometri, intre Lancashire si Inverness.

Procesul are rolul de a evalua pilotarea software, precum si sistemele de senzori care monitorizeaza norii si alte aeronave aflate in zbor.

Pentru a se pilota singura, aeronava Jetstream va utiliza date preluate de la sateliti, precum si de la sistemele de identificare din bord, care la randul lor aduna semnale radio de la alte avioane.

In plus, avioanele vor fi echipate cu aparate de fotografiat care pot vedea si alti utilizatori aerieni, chiar daca acestia nu transmit un semnal de avertizare.

Totodata, acest aparat foto va cerceta cerul de-a roata aeronavei pentru a identifica conditiile meteo nefavorabile si care sa-i permita aeronavei sa evite turbulentele sau alte "conditii dificile".

In zborul sau autonom, Jetstream va zbura intr-un spatiu aerian neaglomerat, la o altitudine de 4.6 kilometri, iar calatoria va dura cam 90 de minute.

Maureeen McCue, director de cercetare si tehnologie BAE, a declarat ca studiile au fost "interesante" si ca au lucrat impreuna cu Serviciile Nationale de Trafic Aerian din Marea Britanie pentru a determina cat de bine pot fi manipulate aeronavele autonome.