In 30 de ani robotii vor fi mai numerosi decat oamenii si mult mai destepti decat noi, spune seful celui mai mare grup japonez de telecom si internet

de Vlad Barza     HotNews.ro
Marţi, 28 februarie 2017, 10:40 Science - Tehnologie

Roboti industriali
Foto: MINI
In trei decenii pana si pantofi pe care ii purtam vor fi mai inteligenyi ca noi si numarul de roboti super-inteligenti il va depasi pe cel al oamenilor de pe Pamant, spune Masayoshi Son, seful uriasului grup japonez Softbank care a anuntat anul trecut un fond de investitii in valoare de 100 miliarde dolari. Son a spus, intr-un discurs la MWC Barcelona, ca vom avea in jurul nostru roboti care zboara, inoata, au doua picioare sau au sute de picioare si societatea se va schimba fundamental.

Son si-a prezentat viziunea in ceea ce priveste avansul roboticii si al inteligentei artificiale "Unul dintre procesoarele din pantofii pe care ii vei purta peste 30 de ani va fi mai destept decat creierul tau. Vom fi inferiori pantofilor nostri, desi calcam pe ei", spune seful Softbank, companie care recent a cumparat gigantul britanic ARM, faimos pentru procesoarele sale.

Seful Softbank mai spune ca in prezent IQ-ul unui om obisnuit este 100, iar geniile au 200, insa robotii vor ajunge la un IQ de 10.000, ceea ce inseamna ca lumea va fi invadata de un val de super-inteligenta care se va regasi in toate obiectele din jur, de la roboti, la autoturisme.

Spre anul 2050, crede seful Softbank, robotii super-inteligenti ne vor depasi numeric si vor avea toate formele si marimile posibilw. Unii vor zbura, altii vor inota, alti vor avea doua picioare, iar unii, sute de picioare.

Softbank, care anul trecut a preluat ARM pentru 32 miliarde dolari, spune ca procesoarele companiei sunt in aproape toate telefoanele din piata si vor ajunge in 80% dintre obiectele ce vor forma asa-numitul internet al lucrurilor. Numarul de obiecte conectate la internet creste puternic si va ajunge la 100/persoana in 2035, fata de numai doua/om in 2010, Son estimand ca procesoarele ARM ar putea ajunge in 80% dintre termnalele IoT.

Softbank este o forta pe piata media si telecom, avand o valoare de piata de 68 miliarde dolari. Compania este condusa de Masayoshi Son, unul dintre cei mai respectati oameni de afaceri din Asia. In ultimii ani Softbank a fost parte in 140 de tranzactii, compania detinand divizia japoneza a Vodafone, dar si Sprint, al patrulea cel mai mare operator telecom din SUA. Softbank a investit si in gigantul online chinez Alibaba. Cele mai mari achizitii ale Softbank in afara de preluarea ARAM au fost in 2013 (cand a preluat cuu 22 mld dolari 77% din actiunile Sprint Nextel) si in 2006 (cand a cumparat cu 15 mld dolari divizia japoneza a Vodafone).

Robotii au fost foarte recent un subiect discutat in Parlamentul European unde a fost respinsa o rezolutie care propunea exact introducerea unei taxe pentru companiile care utilizeaza roboti.

Deputatii din PE cer reguli clare pentru robotica si pentru inteligenta artificiala, domenii care se dezvolta extrem de rapid si patrund in tot mai multe industrii. Trebuie sa existe un cod deontologic, o agentie europeana pentru robotica, dar si reguli clare legate de cine este responsabil daca o masina autonoma produce pagube.

Deputatii mai cer Comisiei sa aiba in vedere crearea unui statut legal specific pentru roboti, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil daca ei produc pagube.

Rapida dezvoltare a robotilor poate duce la modificari pe piata muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de munca. Deputatii cer Comisiei sa urmareasca aceste tendinte indeaproape.

Sursa: USA Today


Citeste mai multe despre   
7002 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  una din putinele stiri interesante... (Marţi, 28 februarie 2017, 10:56)

  strelka [utilizator]

  sint copii de azi pregatiti pt ce va fi in 20-30 de ani ?
  • +2 (2 voturi)    
   pana la copii... (Marţi, 28 februarie 2017, 16:21)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui strelka

   ... mai e putin.
   Problema este ca societatea in intregimea ei (si in special politica) nu dau semne ca se trezesc din somnul adanc.
   Ar trebuie sa ofere solutii sau macar sa puna idei in dezbatere pentru problemele care bat la usa tot mai insistent, in special lipsa locurilor de munca pentru "humanoizi" si implicit problemele financiare si implicatiile sociale.
  • +3 (3 voturi)    
   Marea eroare a IA (Inteligenței Artificiale) (Miercuri, 1 martie 2017, 11:40)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui strelka

   Nu există nici o teorie fundamentală care să o explice - vorbim de inteligență în general. Nu există un sistem științific clar care să cuantifice inteligența umană. Nu există o explicație clară a diferenței dintre inteligența animală - orientată exclusiv pe supraviețuire - și cea umană, capabilă de raționament abstract. Câtă vreme nu există o astfel de explicație teoretică fundamenală a inteligenței umane, cea artificială va fi o superficială simulare a capacităților inteligenței umane, nu a inteligenței înseși.
   • 0 (2 voturi)    
    nu e chiar asa... (Miercuri, 1 martie 2017, 17:09)

    diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    in momentul in care ai inteligenta artificiala care:
    - bate omul la sah
    - bate omul la Go (care este cel mai intuitiv joc)
    - scrie articole (sintetizeaza informatii) mai bine decat omul
    - invata prin abstractie (retele neuronale)
    - este mai rapida in procesarea informatiilor
    - nu uita niciodata,

    trebuie sa te gandesti si la urmatorul pas ;)

    Plus: citeste despre testul turing, ca sa vezi ce inseamna "inteligenta", artificiala sau nu...
    • +4 (4 voturi)    
     - bate omul la sah- (Miercuri, 1 martie 2017, 18:58)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui diasporescu

     == Pentru asta este suficient un sistem automat !

     - bate omul la Go (care este cel mai intuitiv joc) == si pentru asta este suficient un sistem automat !

     - scrie articole (sintetizeaza informatii) mai bine decat omul == FALS ! Da-mi un articol in care un calculator poate inlocuii un copil de 10 ani la scrierea unui comentariu de text , folosind desigur aceeasi baza de date pe care o ,,stie" in creier copilul "!
     Desigur ,,iese un articol" , dar indrazneste sa o pui intr-un ziar ! Nu o sa o aprecieze nimeni !, valoarea este practic zero !

     - invata prin abstractie (retele neuronale)
     == departe de nivelul creierului uman !
     (dupa cum se lauda acesti informaticeni, de fapt ,,performanta" este la ,,nivelul" de soarece !)

     - este mai rapida in procesarea informatiilor
     === NU INFORMATII ,,GANDITE !" , CI INFORMATII DE NIVEL DE AUTOMATISM !


     - nu uita niciodata, == REZULTATELE INFORMATICE NEGANDITE, ORICUM NU AU PRACTIC NICI O VALOARE CA IDEE , asa ca nu-i pasa nimanui ca ramane inregistrata !
     • -4 (4 voturi)    
      daca ai avea putin obraz... (Miercuri, 1 martie 2017, 21:45)

      diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

      ... ai cauta singur pe goagle si nu ai mai urla cu litere mari!
      Stiai ca primii inlocuiti de inteligenta artificiala sunt cei care debiteaza prostii pe internet?
    • +3 (3 voturi)    
     Comiți aceeași confuzie ca și restul savanților (Joi, 2 martie 2017, 7:24)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui diasporescu

     Ai făcut, în esență, două afirmații:
     1. că acele capacități enumerate reprezintă IA
     2. Testul Turing

     1. Acele capacități nu reprezintă ÎN NICI UN FEL Inteligență Artificială. Ele sunt inteligență umană digitalizată, nu IA. Adică s-a luat o capacitate UMANĂ și s-a transformat acea capacitate într-un program (nu contează tehnica, rețele virtuale neuronale, Machine Learning, etc.) Sursa capacităților este Inteligența Umană, nu cea Artificială.
     Cât despre Testul Turing, este nimic. Nu există nici un fel de parametri clari, descriere de procese destinate evaluării, etc. Doar că unul sau mai mulți oameni apreciază că rezultatul unei discuții/schimb de replici este produs de o entitate intelgentă. Este atât de subiectiv, că nici nu contează - este de fapt dublu subiectiv: odată că depinde de cei care apreciază dacă este vorba de entitate umană sau nu, și încă o dată că depinde de interlocutor (acesta poate fi și apreciatorul).
     Deci deocamdată, cu toate progresele realizate ( Watson IBM este doar un Golden Retriever electronic și nimic mai mult), IA rămâne factic doar un MIT.
     • +1 (1 vot)    
      nu inteleg (Joi, 2 martie 2017, 9:11)

      diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      1. vrei sa spui ca o inteligenta umana, care sa presupunem a fost digitalizata 100%, nu este inteligenta? sau nu este artificiala?
      2. despre Testul Turing: cine ai vrea sa hotarasca daca o entitate este inteligenta sau nu? Dumnezeu?
      • +1 (1 vot)    
       Clarific (Vineri, 3 martie 2017, 12:20)

       Spiky [utilizator] i-a raspuns lui diasporescu

       La primul punct. Capacitatea umană de a juca șah/go este analizată și transformată în program. Nu există o entitate independentă de genul om/persoană, ci un simplu program care simulează respectiva capacitate UMANĂ. Nu există Inteligență Artificială, ci umană simulată. Inteligența umană poate învăța orice joc. Când va apare o Inteligență Artificială capabilă de aceeași performanță, mai vorbim. Până atunci, PAUZĂ.
       La al doilea punct. Un test presupune, din punct de vedere științific, definirea clară a două lucruri: parametri și proces. Nu există definirea procesului (o definiție științifică a inteligenței care să permită pasul 2 - evaluarea parmetrică). Neexistând aceste două lucruri, aprecierea se face de ființe umane după criterii pur subiective. Dumneata poți aprecia că cel cu care discuți pe chat este un bot, pe când altcineva poate considera că este o persoană umană. Nu există nici un fel de criterii obiective care să tranșeze între opinia dumitale și cea opusă.
 • -2 (8 voturi)    
  Japonezii nu au fost in stare (Marţi, 28 februarie 2017, 11:52)

  Rahan5 [utilizator]

  sa prevada, dupa intrarea in razboi din 1941, ce va fi cu ei intr-un an de zile !, darmite sa prevada ceva fi in 30 de ani de acum incolo !

  Ce afirmatie cretinista ! :

  "Unul dintre procesoarele din pantofii pe care ii vei purta peste 30 de ani va fi mai destept decat creierul tau."
  Dupa cum se pare Masayoshi Son se refera la creierul japonezilor !.....ceea ce inseamna ca isi insulta de fapt propria natie !
  • +1 (5 voturi)    
   Io zic (Marţi, 28 februarie 2017, 16:59)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   ca tu esti dovada vie a faptului ca are dreptate... ba chiar cu 30 de ani mai repede...
   "Unul dintre procesoarele din pantofii pe care ii vei purta peste 30 de ani va fi mai destept decat creierul tau."
   Singura inexactitate e ca pantofii tai probabil n-au procesor...
   • 0 (2 voturi)    
    Desigur, am inteles jignirea pe (Miercuri, 1 martie 2017, 1:33)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    care mi-o aduci, asa ca ,,pot gasi" si eu in persoana ta, ,,dovada vie" ca intradevar trebuie dotati anumiti pantofii cu ,,procesor" pentru detectarea gropilor, cat mai repede, pentru a nu mai cadea ,,unii oameni" in ele ,,de destepti" ce sunt !
 • -2 (4 voturi)    
  ROBOTI CARE INOATA :)) (Marţi, 28 februarie 2017, 12:06)

  hot news [utilizator]

  ce naiba...niciodata nu va fi fiabil un robot care inoata :)))
  sa inoate exact ca omul ma refer..
  asa si barca pluteste pe apa,dar nu inoata
  • +2 (2 voturi)    
   de ce crezi tu... (Marţi, 28 februarie 2017, 16:22)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   ca nu ar fi sau chiar este posibil?
  • +3 (3 voturi)    
   Ai aici două site-uri cu roboți are înoată (Miercuri, 1 martie 2017, 11:44)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   http://newatlas.com/rat-cell-powered-robotic-ray/44241/

   Și încă un site de căutare cu o grămadă de rezultate:http://newatlas.com/search/?q=robot+swim&sa=Search
 • +3 (7 voturi)    
  Robotii (Marţi, 28 februarie 2017, 12:10)

  Rahan5 [utilizator]

  sunt niste masini cooordonate de calculatoare care lucreaza pe baza unui program ! , adica un sistem elctronic similar cu calculatoarele electromecanice din ani '30, doar ca este mult mai rapid datorita electronicii !

  Deci robotii nu gandesc !!! miscarile lor de brate etc. nu este decat teatru de papusi ! , ,,papusarul'' fiind programul creat de informaticianul uman !

  Sistemul de conectare ,,bipolar" dintre tranzistori, oricat de multi ar fi intr-un circuit, ii face sa nu aiba nciodata capacitatile neoronilor biologici de a se conecta multipolar ( adica mult mai multi impreuna).

  Deci un calculator electronic oricat de rapid ar devenii, nu poate depasii un creier uman chiar si din simplul motiv ca un calculator electronic ,,nu gandeste" !!

  Cand o sa apara calculatoare neuronale organice prin secolul 22 sau 23, se poate relua discutia despre creiere artificiale. Dar cu electronica actuala, categoric nu !!
  • +2 (6 voturi)    
   ce vorbesti... (Marţi, 28 februarie 2017, 16:16)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   dar de retele neuronale ai auzit? de inteligenta artificiala?
   • 0 (4 voturi)    
    Vorbesc realist, iar tu vorbesti nerealist ! (Miercuri, 1 martie 2017, 1:10)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui diasporescu

    Daca te referi la ,,retele neuronale electronice" (artificiale desigur) care sa ,,gandeasca" similar cu oamenii sau macar cu alte fiinte neevoluate (de exemplu maimute sau macar papagali !), acestea exista numai in imaginatia ta !
    • +1 (5 voturi)    
     scuze, dar spui niste aberatii (Miercuri, 1 martie 2017, 16:56)

     diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     si se vede din argumentatia ta ca habar n-ai despre ce vorbesti.
     vrei sa enumar prostiile care le-ai spus?
     1. "Informaticianul este un papusar". Retelele neuronale efectiv chiar invata! "Papusarul" informatician defineste numai structura retelei.
     2. "Tranzistori conectati bipolar". Ce treaba au tranzistorii cu retelele neuronale? Absolut nici-una! Retelele neuronale simuleaza un "creier" in software nu in hardware.

     Se vede ca nu stii nici macar diferenta intre hard- si software!

     Ma intreb de ce cineva, care n-are absolut nici-un habar intr-un anumit domeniu, care n-are obrazul sa citeasca macar wikipedia, trebuie sa isi raspandeasca ignoranta si chiar sa persiste in aceasta.
     • +3 (3 voturi)    
      Asa zisesele ,,retele neuronale" (Miercuri, 1 martie 2017, 18:29)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui diasporescu

      de software se bazeaza in functionare pe HARDWARE ELECTRONICE care NU ISI SCHIMBA CONECTIUNILE ASA CUM FAC NEURONII BIOLOGICI (PE CALE CHIMICA !) CHIAR IN TIMPUL PROCESULUI DE GANDIRE !
      Adica in timp ce o fiinta biologica ,,gandeste" are loc conectari suplimentare a neuronilor intre ei !. Ceea ce fircele de aur de conectie ale tranzistorilor procesoarelor electronice NU POT FACE !! in timpul derularii programului !

      Deci sper sa apuci sa intelegi ca si cel mai
      avansat calculator electronic, cu care umplii o cladire intreaga de dulapuri cu procesore, si cu orice software de ,,simulare neuronala", nu reuseste sa gandeasca !, ci este doar un sistem automat similar la fundament cu flotorul cu supapa de reumplut bazinul cand tragi apa la WC !

      Deci nu ,,gandeste" !!

      Adica nu are ,,idei" niciodata (utile desigur !), sau daca are o,, idee ",aceasta vine din pura intamplare ! .Calculatorul nu-i intelege adevarata valoare, amestecandu-le cu ideile proaste !; nu intelege sentimentele , nu are constiinta de sine !)

      Si cel mai puternic calculator din lume cu ,,retelele lui neuronale cu tot" nu poate sa scrie nici macar un articol banal de presa !, chiar daca umpli baza de date cu toate informatiile din istoria Universului !
      Asta este ,,argumentul suprem", ca sa-ti dovedesc ,,valoarea ganditoare" mediocra a retelelor neuronale de care vorbesti !


      Faptul ca un tranzistor (elementul de baza al oricarui circuit electronic de pe un CIP )
      poate sa se conecteze doar cu alti 2 alti tranzistori este de asemenea o frana majora in a schimba posibilitatile de conectare intre ei !

      Neouronul (care tine loc de tranzistor organic) se poat conecta cu mai multi alti neuroni, ceea ce da o flexibilitate extraordinara creierului biologic !
      • +1 (1 vot)    
       incearca intai... (Joi, 2 martie 2017, 9:25)

       diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

       sa intelegi diferenta intre soft- si hardware. Incearca sa accepti ca Windows 10 de ex. merge pe si pe un PC si pe un Smartphone si chiar si intr-o masina virtuala.
       • +1 (1 vot)    
        Tu nu vrei sa intelegi !!, (Joi, 2 martie 2017, 19:46)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui diasporescu

        ca orice soft neuronal, sau de care naiba mai vrei tu e.t.c., care se baga intr-o CALCULATOR ELECTRONIC ACTUAL face ca ansamblul Soft -Calculator sa-i fie imposibil sa imite creierul uman !

        Orice ,,bazaconie de super-soft neuronal" ai pune intr-un calculator tot nu reuseste sa faca elementele statice electronice sa se reconecteze intre ele in interiorul procesoarelor, si deci nu poate sa se comporte cu adevarat ca un creier organic !

        Realizatori de ,,softuri neuronale" pretind ca imita creierul uman, dar asta pentru ca astfel reusesc sa-si castige salariile etc.!

        Una este ,,idealul" si alta este reusita efectiva !

        Este ca si cand ai vrea sa construiesti un avion folosind plumb in loc de otel si aluminiu.
        Poti folosi si cel mai performant program de proiectare si tot nu reusesti sa-l faci sa zboare !
 • +3 (5 voturi)    
  Dar cu siguranta tobotii vor fi super taxati (Marţi, 28 februarie 2017, 12:25)

  QfeastQuizzes [anonim]

  in cazul in care companiile in general vor avea doar roboti iar somajul in toate tarile va fi imens, cine le va consuma / cumpara produsele? Actionarii?

  Oamenii au nevoie de produse, nu robotii.
  • +3 (3 voturi)    
   exact! (Marţi, 28 februarie 2017, 16:24)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui QfeastQuizzes

   Tocmai d-aia politica ar trebuie sa se trezeasca si sa ofere solutii sociale pentru ce ne asteapta. De ex venit minim garantat si neconditionat, etc
  • +3 (3 voturi)    
   Roboți taxați? (Miercuri, 1 martie 2017, 11:45)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui QfeastQuizzes

   Poate proprietarii lor, că roboților li se rupe mecanismul de ANAF.....
 • +3 (5 voturi)    
  aiurea (Marţi, 28 februarie 2017, 12:42)

  Ilidia [utilizator]

  Sa se apuce de scris romane SF in loc sa bata campii...
  • 0 (2 voturi)    
   din pacate sau din nefericire... (Marţi, 28 februarie 2017, 16:18)

   diasporescu [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   ... nu stiu. Ce stiu, este ca cam are dreptate...
 • +3 (5 voturi)    
  Mda.. (Marţi, 28 februarie 2017, 17:01)

  Incomod3 [utilizator]

  majoritatea imbecililor care comenteaza aiurea, peste 30 de ani vor locui probabil in tabere de boschetari, pazite de roboti...
 • +1 (3 voturi)    
  dap (Marţi, 28 februarie 2017, 19:50)

  Kwisatz [utilizator]

  Se va ajunge la nr. indicat de Isaac Asimov de 10.000 de roboti per locuitor...
  • +1 (3 voturi)    
   au contraire (Miercuri, 1 martie 2017, 19:34)

   ioanadoe [utilizator] i-a raspuns lui Kwisatz

   Se va ajunge la AI lui Kubrick si Spielberg


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă