Elon Musk s-a alaturat unui numar de peste 100 de experti in tehnologie si robotica ce au trimis la ONU o scrisoare in care spun ca dezvoltarea robotilor autonomi ce pot fi folositi in razboaie poate duce la conflicte de proportii uriase care vor face un numar mare de victime. ONU va organiza conferinte in care discuta despre statutul acestor roboti si despre problemele de etica pe care folosirea lor le aduce. In categoria robotilor autonomi ce pot actiona pe campul de lupta se numara dronele, mitralierele care pot trage singure sau tancurile care se pot deplasa fara om la bord.

-Foto: media.defense.gov

Scrisoarea a fost semnata de peste 100 de specialisti in robotica si inteligenta artificiala, la ea aderand si Elon Musk, celebru pentru pozitia sa legata de pericolul pe care inteligenta artificiala l-ar constitui pentru viitorul oamenilor.

Armele autonome letale pot duce la o treia revolutie in modul de purtare a razboaielor, avertizeaza semnatarii scrisorii prezentata la o conferinta in Melbourne.

Cei care au semnat scrisoarea mai spune ca se produce acum o cursa a inarmarii cu diverse vehicule autonome care pot ucide oameni pe campul de lupta. Ei spun ca aceste arme, cand vor fi puse in teren, vor duce conflictele la un nivel fara precedent intr-un timp extrem de scurt si oamenii nu inteleg cat de mare este pericolul.

In scrisoare se spune ca nu mai avem mult timp ca sa actionam, fiind vorba de ani, nu de decenii, iar daca aceasta "cutie a Pandorei" va fi deschisa devine prea tarziu.

In categoria roboti autonomi de razboi pot fi incluse dronele capabile sa atace singure tintele, mitralierele care trag singure, tancurile autonome sau telecomandate si chiar nave autonome. In afara de drone, restul sunt in faza de testare.

Scrisoarea a fost semnata de 116 specialisti, inclusiv de Mustafa Suleyman, co-fondator al companiei DeepMind cumparata in 2014 de Google.

Sursa: The Guardian