Inteligenta artificala poate distinge persoanele homosexuale de cele heterosexuale dupa fotografiile fetelor lor, dar ar putea fi folosita si pentru a explora legaturile dintre trasaturile faciale si optiunile politice, conditii psihologice sau de personalitate, arata un studiu al Universitatii Stanford. Pe de alta parte, algoritmul folosit pentru detectarea orientarii sexuale ridica mari probleme, avand in vedere ca acesta ar putea fi folosit abuziv pentru a detecta orientarea sexuala fara consimamantul persoanei si poate fi in folosul guvernelor care persecuta persoanele LGBT, relateazaThe Guardian.

Universitatea Stanford a gasit un algoritm informatic care face distinctia dintre barbatii homosexuali si cei heterosexuali dupa fotografiile acestora in 81% dintre cazuri si in 74% dintre cazuri la femei.

Inteligenta artificala testata in cercetare s-a bazat pe 35.0000 de fotografii pe care femei si barbati le-au publicat pe un site de dating din Statele Unite.

Studiul Universitatii ar dovedi, potrivit sursei citate, ca orientarea sexuala este innascuta si se formeaza in timpul sarcinii mamei din cauza expunerii la anumiti hormoni. Rata de succes mai mica a masinii pin cazul femeilor ar putea sustine, de asemenea, ideea ca orientarea sexuala feminina este mai fluida.

Insa, algoritmul ridica o mare problema, respectiv aceea ca algoritmul poate fi folosit pentru a detecta orientarea sexuala a unor persoane fara consimtamantul acestora, iar informatiile ar putea fi folosite de catre guvernele care persecuta comunitatea LGBT.

In studiu, autorii arata ca inteligenta artificiala ar putea fi folosita si pentru a explora legaturile dintre trasaturile faciale si viziunile politice, conditiile psihologice si de personalitate.