La inceputul lunii septembrie lansatorul PSLV nu reusea sa plaseze in zborul C39 cel mai nou satelit de navigatie al Indiei, IRNSS 1H.Satelitul ramasese blocat in interiorul capsulei protectoare ce era atasata treptei superioare si in ciuda eforturilor depuse de ingineri nu s-a mai putut face nimic, el fiind declarat in cele din urma pierdere totala, potrivit Space Alliance.

SatelitFoto: Hotnews

Un accident care a afectat ISRO atat financiar cat si din punct de vedere al credibilitatii internationale, intrerupand o serie extraordinara a lansatorului indian de clasa mica, ce era considerat pana atunci unul din cele mai fiabile din lume.

A urmat o investigatie amanuntita, pe perioada careia toate zborurile PSLV au fost intrerupte. Sistemul pirotehnic care asigura desfacerea si indepartarea capsulei protectoare pare sa fi fost de vina pentru acest accident.

Intre timp, treapta superioara a lui PSLV continua sa orbiteze Pamantul si desi au trecut aproape doua luni de la lansare, pare ca suntem inca departe de o reintrare, cu o traiectorie 164 km x 6106 km - in principal datorita profilului balistic al ansamblului.