Un robot a rezolvat in 0,38 secunde celebrul cub Rubik, batand un record anterior care se situa la peste 0,6 secunde, scrie BBC. Cubul, cel mai celebru puzzle mecanic, a fost inventat in 1974 de profesorul maghiar de arhitectura Erno Rubik. Recordul pentru rezolvarea cubului de catre un om este de 4,69 secunde.

Cubul Rubik, rezolvat in 0,38 secundeFoto: Captura YouTube

Robotul care a stabilit noul record de 0,38 secunde a fost creat de doi cercetatori din SUA: Ben Katz, (student la Massachusetts Institute of Technology) si Jared Di Carlo.

Recordul precedent apartinea unui robot creat de un inginer german si era de 0,63 secunde, iar la robotul care a stabilit recordul au fost folosite motoare mai bune.

Configuratia cubului a putut fi recunoscuta de sistem datorita a doua camere PlayStation Eye, dar pana la stabilirea recordului robotul a distrus cateva cuburi din cauza modului in care le-a manevrat.

Sistemul a avut dificultati in a face diferenta intre elemente rosii si cele portocalii ale cubului, astfel ca cele portocalii au fost date cu marker negru.