Avionul spațial X-37B, deţinut de Forțele Aeriene ale SUA, a depășit deja 200 de zile pe orbită, în ultima sa misiune secretă, anunță Space.com. Misiunea, denumită Orbital Test Vehicle-5 (OTV-5), a demarat în data de 7 septembrie 2017, când robotul spațial a fost lansat de o rachetă SpaceX Falcon 9 de la Centrul Spațial Kennedy (KSC) al NASA din Florida.

Avionul spatial X-37BFoto: US Air Force

Potrivit oficialilor Forțelor Aeriene americane, una din încărcăturile transportate în cadrul misiunii OTV-5 este ASETS-11 (Advanced Structurally Embedded Thermal Spreader), care testează electronică experimentală și conducte de căldură oscilante pe durate îndelungate în mediul spațial.

Tehnologie cu dublă utilizare

"Aparatul X-37B a fost și rămâne un exemplu demostrativ în tehnologie", spune Joan Johnson-Freese, profesor în cadrul Departamentului de siguranță națională al Colegiului Naval Militar din Newport, Rhode Island.

"Dat fiind faptul că majoritatea tehnologiei spațiale este cu dublă funcție, și având în vedere că misiunile militare se mută din ce în ce mai mult în spațiu, este foarte probabil că utilizările cu funcție militară ale avionului spațial vor fi urmărite mai puternic și chiar în mod mai deschis, dacă ne uităm la tendința actualei administrații prezidențiale de a se bate cu pumnul în piept", a declarat aceasta pentru Space.com, menționând că își exprimă părerea personală.

Nu se știe cât va putea sta în zbor aparatul reutilizabil, fără pilot, însă experții au spus că este foarte probabil ca acesta să aterizeze la Centrul Spatial Kennedy, la fel cum a făcut-o și misiunea OTV-4 în 7 mai 2017. Aceasta a fost o premieră pentru program, având în vedere că toate celelalte misiuni s-au încheiat cu aterizări la Baza Vandenberg din California, aparținând U.S. Air Force.

X-37B a fost proiectată de Boeing pentru Forțele Aeriene ale SUA, ale cărei specificații sunt secrete, la fel ca detaliile privind misiunea acesteia pe orbită. Fiecare misiune X-37B a stabilit un nou record de durată a zborului pentru program.

Prima misiune OTV-1 a avut loc pe 22 aprilie 2010, avionul aterizând pe pista bazei aeriene Vandenberg, după 224 de zile. OTV-2, prima misiune a celui de-al doilea vehicul X-37B, s-a derulat între 5 martie 2011 și 16 iunie 2012 (468 de zile petrecute pe orbită). OTV-3 a însemnat al doilea zbor al primei navete și s-a desfășurat între 11 decembrie 2012 și 17 octombrie 2014 (674 zile), iar OTV-4, al doilea zbor al celei de-a doua navete, a continuat tradiția stabilirii unui nou record: 717 zile, între 20 mai 2015 și 7 mai 2017. Numărului total de zile petrecute în spațiu pentru programul OTV este de 2085.

Față de misiunile anterioare, OTV-5 va folosi o orbită cu o înclinație mai mare.

"Sunt indicii că OTV-5 a ajuns pe o orbită semnificativ mai înclinată decât misiunile anterioare ale OTV", a declarat Ted Molczan, un expert în sateliți din Toronto, pentru Space.com. "Însă datele sunt prea puține pentru a stabili cu exactitate".

Nava are o lungime de 8,8 metri, o anvergură a aripilor de 4,6 metri și o înălțime de 2,9 metri, având în momentul lansării o masă de 4,9 tone.