Un inventator australian pe nume Philip Nitschke a uimit lumea la târgul de articole funerare de la Amsterdam unde a prezentat o capsulă în care te poți sinucide, el spunând că eutanasia nu este doar un privilegiu medical.Controversatul dispozitiv numit Sarco promite să ofere o moarte rapidă și nedureroasă, spune inventatorul. Multe voci critice spun că o astfel de mașină este revoltătoare, mai ales că cei care au creat-o spun că îți oferă o moarte ”cu stil și eleganță”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nitschke a prezentat capsula la târgul de la Amsterdam și spune că eutanasierea se poate face prin apăsarea unui buton și cel dinăuntru este apoi mort într-un minut, fără dureri, fiind asfixiat. Numele Sarco vine de la sarcofag. Un scurt reportaj despre mașină puteți vedea aici.

Există și un comunicat de presă în care se spune că dispozitivul este gândit să-i facă pe oameni să discute despre moarte ”în sens pozitiv și cu mai multă considerație, nu doar cu teamă”.

”Până la urmă toți vom muri. Sarco este plasat pe un generator ce folosește azot lichid. Pentru a activa Sarco, persoana trebuie să intre în capsulă, să se întindă și, când este pregătit, poate apăsa pe buton. Deși va fi foarte liniștită, moartea hipoxică va avea stil și eleganță”, se mai spune îm comunicatul de presă. La salon, curioșii au putut testa cu ochelari de realitate virtuală cum este în interiorul dispozitivului când acesta este închis.

Capsula este montată pe un sicriu în care va putea fi înmormîntat cel care a apăsat butonul. Inventatorul spune că folosește piese printate la imprimante 3D și adaugă că, cei care vor să moară, au dreptul să aleagă când și cum o fac.

AFP și Washington Post, care au relatat subiectul, menționează faptul că eutanasierea este legală doar în câteva țări și că o astfel de ”mașină” scandalizează multe lume. Moartea este prezentată de creatorii mașinii ca fiind, nu un eveniment groaznic, ci unul care se poate produce cu stil și eleganță.