NASA a anunțat marți că a finalizat primul său test la capacitate maximă a reactorului Kilopower, o instalație nucleară portabilă experimentală, pe care agenția speră că o va putea folosi într-o bună zi pentru a alimenta cu energie viitoarele așezări permanente de pe Marte și de pe Lună, scrie Motherboard.

Reactor NASAFoto: YouTube

Aproximativ de mărimea unui frigider, fiecare reactor Kilopower va fi capabil să livreze până la 10 kilowați atunci când va fi pregătit să se desfășoare în spațiu. Privind în perspectivă, fiecare reactor Kilopower va produce suficientă energie pentru a putea alimenta aproximativ 10 reședințe americane. NASA estimează că o serie de patru reactoare Kilopower ar fi de ajuns pentru a susține o bază de dimensiuni medii pe Lună sau pe Marte timp de aproximativ un deceniu.

Deși reactorul Kilopower este în curs de dezvoltare din 2012, testarea pe un prototip de 1 kilowatt a început abia în noiembrie. Programul de testare, denumit Kilopower Reactor Using Stirling Technology (KRUSTY), a fost efectuat la Nevada National Security Site și a avut ca scop studierea integrității designului reactorului în condiții similare cu cele din spațiu. După amplasarea reactorului într-o cameră vidată, cercetătorii au supus dispozitivul la diverse scenarii critice de avarie, cum ar fi reducerea puterii, defecțiunea motorului și căderea conductei de căldură. Experimentele au culminat cu un test la capacitate maximă care a ținut reactorul pornit timp de 28 de ore.