Compania Boston Dynamics a publicat joi un scurt videoclip cu titlul „Parkour Atlas”, în care robotul umanoid sare cu dexteritate peste diferite obstacole. Finanțat de o agenție a departamentului Apărării din Statele Unite, Atlas a fost acuzat în 2015 de Amnesty International că este un viitor "robot ucigaș", conceput pentru război.

AtlasFoto: Hotnews

„Atlas face parkour. Softul de control folosește întregul corp, inclusiv picioarele, brațele și trunchiul, cu scopul de a spori energia și forța pentru a putea sări peste buștean și peste trepte fără a-și pierde ritmul”, scrie Boston Dynamic, în descrierea videoclipului.

Chiar dacă nu este singura formă folosită pentru roboții în contact cu oamenii, aparența umanoidă este „mai ușor acceptată” deoarece persoanele pot „anticipa cum se vor deplasa sau reacționa roboții”, explica recent pentru AFP Hiroko Kamide, psiholog japonez specializat în relația om-robot.

O asemănare care are însă limitele sale. Potrivit teoriei cercetătorului japonez Masahiro Mori, denumită "valea straniului" și dezvoltată în anii 1970, robotul este agreabil dacă prezintă trăsături familiare dar devine rapid deranjant dacă seamănă foarte mult cu oamenii, fără a fi totuși identic.