Bina48 nu este doar primul robot care a absolvit un modul de facultate. Săptămâna trecută, aceasta a devenit primul robot din istorie care să predea un curs universitar, relatează site-ulAxios.

Bina48Foto: Flickr

Experimentul celor de la Academia Militară din West Point are scopul de a explora posibilitatea ca inteligența artificială să ,,susțină un model de educație liberală”, spune William Barry, unul dintre profesorii care folosește de mai mulți ani Bina48 pentru predare.

Bina48 a ținut două cursuri de Introducere în Etică, un curs introductiv de filosofie care a vizat teme precum formarea și natura raționamentelor morale, teoria războiului just și folosirea inteligenței artificiale în societate.

În sala de curs s-au aflat aproape 100 de studenți, alături de profesorul William Barry și asistentul său universitar, Scott Parsons.

Barry spune că scopul acestui experiment a fost evaluarea capacității robotului de a ,,preda autentic într-o sală de curs, unde poate să îi ajute pe studenți să înțeleagă mai bine materia și să le mențină treaz interesul”.

Cum funcționează Bina48

Bina48 primește un imput de cunoștințe generale într-o formă pe care profesorul Barry o numește ,,fișiere compartimentate ale minții”. În pregătirea cursului de etică, dezvoltatorii de inteligență artificială au ”hrănit” robotul cu informații despre teorii ale războiului și filosofie politică, dar și cu planul de lecție al lui Barry.

,,Am cerut să nu fie conectată la internet, deoarece ar putea apela foarte ușor la Wikipedia sau la Enciclopedia Stanford pentru Filosofie. Ne dorim să funcționează doar pe baza algoritmului”, spune Barry.

Când Bina48 predă, robotul verifică de fiecare dată cunoștințele generale folositoare și planul de lecție și își compune astfel discursul. Dacă un student pune o întrebare, robotul poate să ofere un răspuns.

După cursul de etică, Barry spune că percepția studenților în legătură cu inteligența artificială s-a schimbat.

,,Înaintea cursului, cei mai mulți credeau că experiența va fi înșelătoare sau amuzantă. Au fost surprinși de faptul că le-a oferit răspunsuri la întrebări și acestea au fost foarte nuanțate. Cea mai interesantă parte a fost că studenții își luau notițe.”

Cu toate acestea, personalul West Point a ajuns la concluzia că Bina48 nu este potrivită pentru West Point. Cel mai mare impact pozitiv, cred aceștia, l-ar putea avea în țările cu rată mică de alfabetizare.