China a început să utilizeze software specializat care poate identifica o persoană după modul în care merge și după siluetă, scrie Business Insider. China este celebră pentru uriașul sistem de supraveghere și pentru tehnologiile de recunoaștere facială, dar noua tehnologie identifică un om și de la 50 de metri și are o acuratețe de 94%, spun dezvoltatorii.

SupraveghereFoto: torange.biz

Software-ul numit Watrix este special fiindcă poate identifica o persoană după stilul de mers și după siluetă, însemnând că identitatea persoanei poate fi stabilită și dacă omul este cu spatele.

Este creat un model digital al persoanei în funcție de multe lucruri, precum lungimea pasului, cadența, unghiul în care pășește și cât de aplecat umblă. Modelul este apoi introdus în baza software și comparat cu ce este în baza de date. Soft-ului îi ia cam zece minute să caute într-o oră de înregistrări și să identifice subiectul.

Creatorii soft-ului spun că programul nu poate fi păcălit de oameni care șchiopătează în mod intenționat fiindcă sunt analizate foarte multe aspecte legate de mers și de postură. Ei mai spun că ar putea fi util și pentru a interveni în ajutarea unor persoane în vârstă care au căzut pe stradă.

China stă cel mai bine la capitolul supraveghere facială, sistemul fiind extins peste tot. Mai nou sunt însă colectate și mostre de voce, fiind colectate 70.000 în provincia orientală Anhui.