Lansarea de sâmbătă a companiei Space X a lui Elon Musk, care trebui să plaseze pe orbită, cu ajutorul unei rachete Falcon 9, un satelit de navigație pentru Air Force a fost amânată din cauza vântului puternic, informează Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Următoarea încercare de lansare va avea loc duminică la 8:51 a.m. ora locală, 13:51 UTC, potrivit oficialilor Space X.

Lansarea, cea de-a patra încercare într-o săptămână, după întârzieri din cauze tehnice sau meteorologice, ar fi fost prima misiune spațială pe care compania lui Musk o execută pentru armata SUA. Compania de rachete a lui Musk a încercat ani de zile să pătrundă pe piața lansărilor pentru armată, dominată de Lockheed și Boeing Co.

SpaceX a dat în judecată Forțele Aeriene în 2014, în semn de protest față de încredințarea unui contract de multe miliarde de dolari pentru lansarea a 36 de rachete de către United Launch Alliance, un parteneriat între Boeing și Lockheed. Musk a renunțat la proces în 2015, după ce Forțele Aeriene au acceptat competiția.

În anul următor, SpaceX a câștigat un contract de 83 milioane dolari pentru lansarea satelitului GPS III. Purtătorul de cuvânt al Air Force, William Russell, a declarat: "Odată complet operațional, această ultimă generație de sateliți GPS va aduce noi capabilități pentru utilizatori".

Lansarea a fost inițial programată pentru 2014, dar a fost afectată de întârzieri în producție.

Următorul satelit GPS III urmează să fie lansat la mijlocul anului 2019.