Cu ajutorul mașinilor ADN Rapide, analizele genetice ar putea să devină la fel de comune ca cele tradiționale. Cu toate acestea, experții în domeniu spun că există pericole ale folosirii noilor tehnologii în prinderea criminalilor, relatează New York Times .

HotNews.roFoto: Hotnews

O numesc ,,cutia magică. Trucul pe care îl face este procesarea aproape automată a ADN-ului uman.

,,Este un fapt istoric să o avem într-o secție de poliție”, susține detectivul Glenn Vandegrif de la Departamentul de Poliție din Bensalem. ,,Dacă noi putem să o facem atunci orice departament din țară poate.”

Bensalem, o suburbie din apropierea Philadelphiei, contribuie la revoluționarea modului în care sunt rezolvate crimele. Ani de zile, atunci când poliția dorea să afle dacă ADN-ul unui suspect se potrivea cu mostre prelevate de la scena crimei, aceștia erau nevoiți să trimită o probă la un laborator extern și să aștepte cel puțin o lună pentru a primi rezultatul.

La începutul anului 2017, departamentul de poliție din Bensalem a devenit primul din țară care să îți instaleze o Mașină Rapidă pentru testarea ADN-ului. Aceasta poate furniza rezultatele în 90 de minute și poate fi manevrată chiar de către polițiști. De atunci, mai multe agenții de poliție din țară- din Houston, Utah, Delaware- au achiziționat mașinării similare cu ajutorul cărora analizează probe de ADN pe cont propriu.

Viitorul demn de un film science fiction este aici- poliția poate identifica hoși și criminali cu ajutorul dozelor de suc sau a resturilor de țigări. În 2017, președintele Donald Trump a semnat Legea ADN-ului rapid care permite departamentelor de poliție să își conecteze mașinăria personală de testare a ADN-ului la Codis, baza de date națională.

Cu toate acestea, mulți experți sunt îngrijorați cu privire la folosirea noii tehnologii. Departamentele de poliție vor preleva tot mai multe mostre de ADN nu doar de la făptașii pe care îi caută, ci și de la persoane care sunt suspecte, legându-le acestora identitatea de baza de date în care figurează persoane care au comis infracțiuni.

,,Este mult mai greu să reziști tentației de a verifica tot mai mult ADN doar pentru a vedea dacă vei găsi ceva folositor”, susține Erin Murphy, profesor de drept la Universitatea din New York. Această abordare reclamă o modificare completă a modului ,,în care ne-am structurat libertatea în ordinea noastră constituțională.”