Inginerii de la Columbia University spun că sunt cu un pas mai aproape de a crea un robot conștient de sine, după ce au inventat un aparat care, zic ei, este capabil de a gândi singur, relatează finance. yahoo.com.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oamenii de știință susțin că au reușit să depășească una dintre cele mai mari bariere in domeniul roboticii după ce au realizat un braț robotic care nu a fost programat cu niciun fel de instrucțiuni, dar care a început să îndeplinească sarcini practice după doar câteva ore.

Echipa a spus că este prima oară când un robot a arătat abilitatea de ”a se imagina”, descoperinde ce poate face și care este scopul său în timp ce lucrează.

Brațul robotic nu a fost programat cu informații cu privire la fizică, geometrie sau dinamica motoarelor.

Brațul robotic s-a mișcat aproximativ 35 de ore aproape la întâmplare, dar în final a început să execute cu succes exerciții, să ridice obiecte și să plaseze în altă parte.

”Acesta este poate ce face un bebeluș în leagănul său, în timp ce învață ce este”, a spus profesorul Hod Lipson.

”În timp ce abilitatea robotului nostru de a se imagina este încă brută comparată cu cea a oamenilor, credem că această abilitate este o cale către roboți conștienți de sine”, a mai spus profesorul.

Robotul a mai fost folosit și pentru alte sarcini, cum ar fi scrierea unui text cu ajutorul unui marker.

Între timp, pentru a testa dacă robotul ar putea detecta anumite deteriorări ale sale, oamenii de știință au înlocuit părți ale corpului său cu versiuni deformate.

Brațul a reușit să recunoscă schimbările.

”Conștiința de sine va duce la sisteme mult mai adaptive și mai rezistente, dar de asemnea implică pierderea controlului”, au avertizat cercetătorii.