Umilul joc Jenga a devenit ultima preocupare umană care să cadă în seama roboților, anunță cercetătorii. Un grup de la MIT a dezvoltat o mașinărie cu abilitățile fizice necesare pentru a stăpâni un joc de copii, transmite The Guardian.

Robotul care joaca JengaFoto: Captura YouTube

Un robot care se joacă Jenga trebuie să învețe principiile de fizică necesare pentru a putea extrage blocuri de lemn dintr-un turn fără ca acesta să se dărâme. Cercetătorii anunță progrese semnificative în manipularea robotică a obiectelor din lumea reală.

Ceea ce diferențiază robotul construit de cercetătorii de la MIT de alți roboți este faptul că acesta nu stăpânește doar jocurile care presupun abilități pur cognitive, precum șah sau Go.

,,A juca Jenga presupune stăpânirea unor abilități fizice precum a împinge, a trage, a așeza și a alinia piesele”, susține profesorul Alberto Rodriguez de la departamentul de inginerie mecanică al Institutului de Tehnologie din Massachusetts.

Prin combinarea percepției interactive cu manipularea fizică, mâinile robotice înarmate cu senzori explorează regulile jocului Jenga. Cercetătorii nu au optat pentru tehnici de învățare mecanică.

Miquel Oller, membru al echipei de cercetători la MIT, a declarat că, în urma a 300 de reiterări a experimentului Jenga, robotul nu este foarte departe de performanțele umane uzuale.

,,Am văzut câte blocuri de lemn poate extrage un om înainte ca turnul să se prăbușească și diferența nu este foarte mare”, a spus acesta.