​De la pilule programabile la ghete generatoare de energie, acestea sunt cele mai neobișnuite inovații tehnologice trecute în... revistă de... MIT Technology Review! Publicația este o vitrină a tehnologiilor emergente, chiar și ale celor care nu vor depăși această fază. În continuare, ni le prezintă pe cele mai puțin cunoscute despre care a scris în 2018, multe din ele preluate din arXiv, baza de date pre-publicare a articolelor științifice.

PastileFoto: pexels.com

Sinapse artificiale

O sinapsă artificială care interconectează de milioane de ori mai repede decât cele din creierul uman ar putea fi utilizată în realizarea de rețele neuronale artificiale.

Medicamente anti-îmbătrânire

Teste clinice ale unor doctorii numite „Inhibitori mTOR” au demonstrat că stimulează sistemele imunitare ale persoanelor în vârstă, cu potențial de extindere a speranței de viață. Alte teste au în obiect „senoliticele”, medicamente care elimină celulele senectuții ce afectează organismele îmbătrânite.

Avioane electrice fără componente în mișcare

În loc de elice, această aeronavă utilizează propulsia electroaerodinamică. Un câmp electric de voltaj înalt generează ioni și-i accelerează, creând un „vânt ionic” care propulsează avionul.

Pilule programabile

Un nou model de circuit ADN poate decoda mesajele chimice ale celulelor care semnalează că sunt afectate sau sub atac. Introducerea circuitului în pilule le poate face să elibereze substanța farmaceutică doar atunci când detectează semnalul corect, permițându-le să combată infecțiile.

Comunicare creier-la-creier în grup

O echipă care a realizat în 2015 un dispozitiv de comunicare creier-la-creier l-a extins la trei persoane, deschizând calea spre transmiterea directă a gândurilor.

Vedere prin pereți prin Wi-Fi

Un telefon inteligent obișnuit poate urmări persoane aflate de partea cealaltă a unui perete solid, detectând modul în care mișcarea lor distorsionează semnalele oricărui emițător Wi-Fi din proximitate.

Comunicații cuantice sigure prin satelit

Criptografierea cuantică indescifrabilă a fost utilizată la încriptarea unei videoconferințe între China și Australia. Este una din căile prin care China conduce în cursa globală pentru dezvoltarea tehnologiilor cuantice de comunicații.

Telefoane care capturează un milion de cadre pe secundă

O metodă abilă de procesare a datelor din camera foto a unui telefon extrage cadre multiple dintr-o singură expunere și saltă frecvența cadrelor la un megaHertz, chiar dacă încă în alb-negru.

Electronice comestibile

Circuite electronice imprimate pe hârtie de transfer solubilă – ca tatuajele temporare – vor putea cândva fi atașate la hrană sau medicamente pentru a servi la urmărirea efectelor lor asupra sănătății.

Ghete generatoare de electricitate

Fiecare pas în aceste încălțări pompează un jet de mercur înainte și înapoi printr-un dispozitiv încorporat în călcâi care generează curent electric, poate suficient pentru alimentarea unui mic aparat de comunicații.

(MIT Technology Review)