Osé, dispozitivul premiat care utilizează patente în microrobotică, modelare biologică și inginerie pentru a oferi femeilor orgasme complexe, provoacă o jenă imensă respectabilei asociații tehnologice care acordă premiile la faimosul Consumer Electronics Show.

OseFoto: LoraDiCarlo

Consumer Technology Association (CTA), care acordă premiile la fiecare ediție a cunoscutului Consumer Electronics Show (CES) ce are loc anual în ianuarie la Las Vegas, a revenit și a acordat Premiul pentru Inovație la categoria Robotică și Drone lui Osé, un „maseur robotic” produs de firma Lora DiCarlo. Osé este o sex-jucărie robotică căreia îi fusese refuzat premiul în ianuarie pentru că nu corespundea cu imaginea asociației.

Acum, CTA a recunoscut „tehnologia inovatoare” și a „reiterat sincere scuze” adresate dezvoltatorului. Purtătoarea de cuvânt, Jean Foster, a declarat că „CTA nu a procedat corespunzător cu premiul”. Un panel independent de experți îl selectase pe Osé toamna trecută, dar organizatorii CES apreciaseră apoi că este ineligibil. Lora DiCarlo îi acuzase de sexism, punctând că „o veritabilă păpușă pentru sex destinată femeilor fusese lansată la CES în 2018”. (The Associated Press)

Foster a mai declarat că „unul din beneficiile CES ... este faptul că urmărim întotdeauna care sunt cele mai recente inovații în tehnologiile pentru consumatori și cum să le prezentăm în expoziție”. Lora DiCarlo și-a exprimat recunoștința pentru repunerea în drepturi prin premiul acordat rezultatelor sale în robotică avansată. „Apreciem gestul CTA, care a făcut un pas important în direcția înlăturării jenei și rușinii din jurul sexualității feminine. Este o victorie pentru echipa noastră de ingineri, care merită recunoaștere pentru tehnologiile robotice dezvoltate pentru Osé. Echipa de la Lora DiCarlo este dedicată promovării industriei tehnologice și atragerii de inovatori femei și LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer). Sperăm să putem continua să fim un catalizator pentru schimbări semnificative, care să facă CES și industria tech pentru consumatori accesibilă tuturor”.

Categoria Robotică și Drone este descrisă pe site-ul CES astfel: „Drone, alte vehicule aeriene și alte sisteme fără echipaj uman capabile să zboare, să se miște sau să fie operate de la distanță. Pot include caracteristici secundare ca înregistrare foto/video, deplasare de materiale, cartare, orientare, căutare/salvare sau alte capabilități”.

Osé este un dispozitiv care utilizează robotica pentru a provoca „hands-free” femeilor orgasme complexe (orig.: blended orgasms - https://www.refinery29.com/en-us/how-to-have-blended-orgasm), care implică clitorisul și punctul G. O face cu ajutorul microroboticii, reproducând atingerea umană în loc de vibrații. Osé (numit Vella la vremea când compania a aplicat pentru premiul CES) nu este încă disponibil pe piață, dar a fost evaluat de experți din diverse domenii. Lora DiCarlo pretinde că dispozitivul încorporează cinci aplicații pentru patente în domeniile roboticii, modelării biologice și ingineriei.

Osé conține microrobotică dezvoltată cu Oregon State University (Foto: Lora DiCarlo)

Când a înțeles ce fel de produs este Osé, născut Vella, CTA a revocat premiul, s-a scuzat și a spus că produsul lui Lora DiCarlo „nu se încadrează în niciuna din categoriile noastre de produse și nu poate fi acceptat în Programul Premii pentru Inovare”. CTA a continuat, spunând că „CES este o expoziție profesională pentru afaceri, iar produsele porno, jucăriile pentru adulți și produsele sex-tech nu sunt acceptate la eveniment”.

Lora DiCarlo a anunțat că a obținut o finanțare suplimentară de 2 milioane de dolari, aducând investițiile totale la 3,2 milioane. Fondatoarea companiei, Lora Haddock, a declarat că este onorată de sprijinul financiar: „Investitorii noștri ne sprijină în misiunea de a promova echitatea de gen și de a produce schimbări societale în beneficiul tuturor”.

Rămâne o mare întrebare: vom vedea Lora DiCarlo și alte companii sex-tech la CES 2020? (cnet.com)