Cum va schimba tehnologia 5G lumea și care-i adevărul despre conspirațiile care au ajuns și-n România

de Răzvan Băltărețu     HotNews.ro
Joi, 7 noiembrie 2019, 12:22 Science - Tehnologie


Masina autonoma 5G
Foto: Hotnews
​Tehnologia 5G, ca orice tehnologie nouă, a pus imaginația oamenilor în mișcare. Au apărut teorii ale conspirației, proteste de stradă. În ce măsură însă sunt îndreptățite îngrijorările oamenilor care se tem că le va fi pusă în pericol sănătatea? Încercăm să explicăm în textul de mai jos.

Info pe scurt

 • Adepții Teoriei conspirației spun că frecvențele 5G prăjesc creierele și pielea. Într-adevăr există o tehnologie care poate face acest lucru, dar nu are nicio legătură cu 5G.
 • Până în acest moment, nu există niciun studiu care să arate că radiațiile radio ale telefoanelor și turnurilor GSM cauzează cancer.
 • Povestea păsărilor moarte din cauza 5G, care a circulat pe Facebook, s-a dovedit a fi falsă.
 • Cu viteze de aproximativ 20 de ori mai rapide decât rețelele 4G, utilizatorii dintr-o rețea 5G pot descărca un întreg sezon al unei emisiuni TV în doar câteva minute, pot juca jocuri cloud cu o grafică impresionantă, pot transmite videouri în 4K fără întrerupere și vor fi tot mai multe aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată.

Suntem în punctul în care lumea o să fie revoluționată prin 5G. Tehnologia o să intre în viețile noastre și-o să ne transforme ca nimic altceva înaintea ei. Nici nu se știe dacă, la final, o să mai fim oameni sau o să fim un soi de cyborgi ultraconectați la internet și hiperdeștepți. Sau, evident, nimic din toate acestea nu se va întâmpla, iar 5G va fi ca oricare altă tehnologie de dinaintea ei.

Exagerez. E o tehnologie importantă, dar mai important e să înțelegi de ce nu-i motiv de purtat tichie de staniol.

Dacă există 5G, a existat și 0G?Da. Atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Uniunea Sovietică, după Al Doilea Război Mondial a fost dezvoltat un sistem de comunicare, via telefon, bazat pe unde radio. De fapt, tot secolul 20 a fost marcat de folosirea comunicațiilor radio la un nivel mai mare sau mai mic. Și tehnologiile dezvoltate în circa 80 de ani ne-au dus în punctul 5G.

Adică la granița dintre 2019 - 2020, când operatori telecom, țări, furnizori de echipamente și cetățeni încearcă să implementeze, respectiv să înțeleagă ce-i cu 5G. Mai departe încerc să-ți explic această tehnologie, ce va face, ce nu va face, de ce nu îți va prăji creierul, dar ține cont că totul este la un oarecare nivel teoretic. Asta pentru că, deocamdată, implementarea 5G e la piciorul broaștei. Sunt prea puține telefoane, prea puține zone acoperite și prea puține implementări industriale.

Și e cumva firesc, deoarece nicio tehnologie nouă, de orice natură ar fi, nu se bucură de adopție instant.

Ce este 5G?5G, pe scurt, e a cincea generație a tehnologiei de comunicare radio folosită de rețelele telecom. Primele telefoane mobile, de exemplu, foloseau 2G. Și 2G a însemnat un salt imens în domeniu, pentru că a introdus transmisia digitală, înlocuind-o pe cea analog. Astfel, te poți raporta la fiecare generație astfel: 2G a fost despre apeluri și mesaje text sub formă de SMS, 3G a fost despre apel video realizat printr-o conexiune de date mobile pe telefon, iar 4G a fost despre streaming video prin YouTube, Netflix și altele.

Ca tehnologie de baza, 4G și 5G sunt relativ similare. Dar cel din urmă este mai avansat și, astfel, este gândit să fie mai eficient și din punctul de vedere al reducerii interferențelor între stații și a alocării resurselor de spectru. Internetul pe telefon, cu adevărat, s-a dezvoltat odată cu 3G și a explodat cu 4G.

5G îl va duce la următorul nivel, adică viteze mai mari și capacitatea de-a primi mai mult conținut în același timp. Un scenariu de utilizare pentru clienți obișnuiți poate fi acesta: te uiți la videouri 4K pe telefon. Și asta fără buffering, fără așteptare. 5G nu-i vreun soi de magie neagră. E doar o denumire ușor de folosit de cetățeni obișnuiți, companii și autorități de reglementare ca să vorbească despre un set de standarde și tehnologii dedicate transferului de date dintr-o parte în alta. Totul wireless, pe orice dispozitiv capabil să fie conectat la internet.

Ce stă la baza oricărei tehnologii wireless e însă unda radio. Așa cum, până de curând, ai putut prinde canale TV doar cu un „lighean” de antenă parabolică și un cablu, iar la radio încă funcționează treaba asta, așa primește și telefonul internet ca să intri pe Instagram și pe alte site-uri. Orice comunicare wireless se face cu o undă radio - sau, mai precis, cu o undă electromagnetică. De la Wi-Fi pâna la 5G și raze X, totul e în zona asta.

Ce diferă, și aici e important de reținut, e energia pe care o propagă. Știi deja că razele X sunt periculoase, dar sunt periculoase în exces. Poți face câteva radiografii pe an, dar câteva radiografii pe zi timp de un an s-ar putea să te omoare lent. De aici pornește și teama de cuptoare cu microunde, dar și frica de 5G.

Unda radio e caracterizată de lungimea ei (în metri). Graficul de mai jos îți arată la ce scară vorbim de treaba asta, de la unde radio la raze gamma. Cele din urmă sunt cele mai periculoase și cele care duc la cancer.Spectrul electromagnetic


Despre ce se discută cel mai des când vine vorba de 5G e frecvență. Aceasta e măsurată în herzi și reprezintă cantitatea de unde care trec, într-o secundă, printr-un punct. Frecvența e corelată cu lungimea undei - de la 100 mii de kilometri până la 1 picometru (adică foarte puțin). Astfel, dacă lungimea de undă e mai mică, frecvența crește.

După cum vezi în graficul de mai sus, undele radio și microundele sunt 3 kHZ și 300 Ghz, cu lungime de undă de la un milimetru până la un metru.

De ce e relevant să știi aceste cifre?Pentru că undele radio din zona asta sunt mai mari decât celulele din corpul tău și, ca primă idee, nu le afectează direct. În România, licitația pentru 5G, organizată de ANCOM va oferi operatorilor acces la următoarele benzi: 700, 800, 1.500, 2.600, 3.400 - 3.800 MHz. Licitația mai durează însă, a fost amânată pentru 2020, în prima jumătate.

Chiar dacă operatorii din România s-au băgat deja pe 5G încă de anul acesta, ei n-au făcut decât să construiască 5G pe rețea 4G, în câteva puncte din câteva orașe. Ca să închei teoria cu infrastructura 5G, mai trebuie să știi de ce sunt folosite mai multe frecvențe.

Primele, de 700 MHz, sunt bune pentru distanțe mari, când furnizorii de internet nu-și permit să pună prea multe antene, că nu au atât de mulți clienți, dar ar vrea să asigure ceva acoperire. Apoi, cele din zona cealaltă, de aproape 3.800 Mhz, sunt folosite pentru că pot asigura viteze mai mari de transfer. Nu sunt bune pe distanțe mari, așa că e nevoie de mai multe antene, dar în oraș trebuie deserviți mai mulți clienți.

Cât de periculos e 5G?Adepții Teoriei conspirației sunt direcți aici: 5G, alte frecvențe, unde radio care ne vor prăji creierele. Da, undele radio prăjesc creiere și piele, dar nu așa cum ai crede. De exemplu, există o tehnologie denumită Active Denial System și dezvoltată de armata SUA. Ce face e să focalizeze energie electromagnetică și astfel să creeze un disconfort pentru cel care recepționează raza. Doar că acel sistem folosește o frecvență de 90 GHz (mult peste 5G) și energia e concentrată într-un punct.

5G, din motive evidente, nu va fi unidirecțional, pentru că niciun operator nu-și permite așa ceva din rațiuni economice. Iar puterea, chiar dacă totul ar fi unidirecțional, ar fi prea mică.

Teama față de 5G acum este una veche, încă din vremea primelor telefoane mobile. Au fost realizate teste, fiecare telefon e trecut prin acestea și i se alocă o valoarea SAR (voi reveni asupra ei un pic mai încolo) și, în 2014, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că telefoanele nu prezintă un risc asupra sănătății. Când vine vorba de radiația emisă de telefon, limita admisă este de doi wați per kilogram.

Cele mai multe telefoane disponibile acum pe piață sunt între 1 w/kg și 2 w/kg. SAR e un acronim de la specific absorption rate (rata specifică de absorbție energie) și reprezintă cantitatea de energie corespunzătoare undelor de radiofrecvență absorbită de corp.

Totodată, un studiu publicat în 2018 de către Departamentul de Sănătate al SUA a demonstrat că, într-adevăr, șoarecii masculi expuși la radiațiile telefoanelor timp de nouă ore pe zi, în fiecare zi, timp de doi ani au dezvoltat anumite tumori canceroase. Femelele nu, nici șoarecii mici. Dar studiul, așa cum e prezentat, îți arată două lucruri: expunere prelungită și pe tot corpul.

Telefonul nu expune tot corpul uman la radiații și nu în acest ritm din studiu. Per total, experții au tras concluzia că telefoanele nu sunt un pericol pentru sănătate. Sigur, nu va fi acesta finalul studiilor de tipul acesta, mai ales pe fondul dezvoltării 5G. În cazul producătorilor de telefoane, cu privire la grijile despre 5G, am vorbit cu Tiberiu Dobre, șeful diviziei IT și mobil pe Samsung România și Bulgaria.

„Samsung a lucrat cu membrii instituțiilor de standardizare, cu specialiștii din industria mobilă și cu experții din mediul academic pentru a dezvolta o nouă densitate de putere care să le asigure utilizatorilor noștri siguranță”, mi-a explicat Dobre.Telefon 5G pe care rulează un test de viteză. A trecut de 1 Gbps, adică viteză pe care acum abia o ai pe fibră optică.

În iunie 2019, Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM, a explicat că 5G nu va fi cu mult diferită de rețelele 3G și 4G. El a menționat și cum trebuie să înțelegi tehnologia wireless de pe telefoane, dacă tot vrei să-ți faci griji.

„Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebui să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri”, a spus Eduard Lovin.

ANCOM a pus la dispoziție și-o hartă ca să vezi cum e spectrul radio pentru telefoane în România. Monitor EMF se bazează pe o colecție de senzori, unde fiecare monitorizează permanent câmpul electromagnetic generat de surse de frecvență joasă sau înaltă. Și aici intră stații radio - TV, GSM, UMTS, WiFi, WiMax sau alte echipamente de emisie - recepție care operează în gama de frecvențe 100 KHz – 7 GHz.

Dacă îți faci griji de radiații, ține cont că sunt peste tot în jurul nostru și nu doar de la echipamente electronice. Pământul emite radiații, din Univers vin radiații și Soarele emite, de asemenea, radiații. În cazul telefoanelor, ca în orice context cu radiații, e vorba de doză, de impactul asupra corpului și care sunt limitele și măsurile de protecție. De aceea sectorul telecom are standarde pe care trebuie să le respecte, pentru că, cinic spus, nimeni nu vrea să ucidă oameni care dau bani.

Încă un lucru de ținut minte în privința radiației radio din telefoane. Nu sunt radiații ionizate, cum sunt cele de la razele X. Acelea pot afecta ADN-ul și pot distruge țesut viu. Radiațiile din telefoane și din 5G n-au suficientă putere să distrugă ADN-ul și să afecteze la nivel molecular. Până în acest moment, nu există niciun studiu care să arate că, da, radiațiile radio ale telefoanelor și turnurilor GSM cauzează cancer. De asemenea, e responsabilitatea fiecărui stat în parte, și fiecărui producător de echipamente, și fiecărui operator telecom să respecte regulile. Dacă nu le respectă, ei bine, atunci nu mai ține de tehnologie, ci de oameni.

Există, totuși, un pericol cu 5GExistă însă un pericol: sistemul de prognoză meteo ar putea fi dat peste cap. Dar aici ține de modul în care sunt alocate frecvențele. Sateliții care monitorizează fenomenele meteo folosesc frecvența 23,8 GHz la care vaporii de apă emit un semnal recepționat de instrumentele de analiză. Grija e că rețelele 5G ar putea ajunge să emite pe această frecvență și, implicit, să dea peste cap senzorii.

În România ai văzut spectrul, dar în SUA, de exemplu, FCC a pornit licitații și aproape de 23,8 GHz. La fel ca mai sus, ține de țară și de ce face și cum reglementează. În meteorologie, mai sunt folosite frecvențele 36 - 37 GHz, 50 GHz și 86 - 92 GHz. Soluția? Evitat aceste frecvențe. Cât despre păsările moarte din cauza 5G, acel mit urban a fost demontat.

Testul a fost făcut în iunie, păsările au murit în noiembrie. Dar povestea, ei bine, a circulat excelent pe Facebook. Pe 5 noiembrie, Orange și-a anunțat oficial lansarea 5G, iar România a fost prima țară în care a făcut acest pas. Așa că i-am întrebat cum se raportează la conspirații.

„Nu credem că oamenii se tem de tehnologiile noi. Pe de altă parte, este normal ca acestea să suscite curiozitate din partea publicului. Credem că o bună informare este însă un element esențial”, mi-au răspuns sec reprezentanții companiei.

Când trece România la 5G?Lansările de 5G în România au fost făcute, deocamdată, pe rețeaua 4G, cum ziceam mai sus. Atunci când ANCOM va porni licitația în 2020, vor fi vândute blocuri de frecvențe în valoare totală de 580 milioane de euro. Ce înseamnă asta? Ei bine, în funcție de cât vor operatorii să cumpere, își asigură infrastructură pentru șase, 10 sau 15 ani pe anumite frecvențe. Mai jos vezi cât are fiecare de cheltuit și pentru ce anume. Deocamdată, 5G e în București, Cluj, Iași și în alte câteva locuri din orașele mai mari din România.

45 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 700 MHz / valabilitate: 15 ani

11,25 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 700 MHz / valabilitate: 15 ani

30 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 800 MHz / valabilitate: 10 ani

5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz (SDL) în banda de 1500 MHz / valabilitate: 15 ani

6 milioane euro pentru un bloc pereche de 5 MHz în banda de 2600 MHz / valabilitate: 15 ani

1 milion euro pentru un bloc nepereche de 5 MHz în banda 3400-3490 MHz pentru perioada 2020-2025 / valabilitate: 6 ani

3,5 milioane euro pentru un bloc nepereche de 10 MHz în banda 3400-3800 MHz pentru perioada 2026-2035 / valabilitate: 10 ani

Licitația de spectru din 2020 are în vedere spectrul din banda 3,4 – 3,8 GHz pe două perioade de timp: între 2020 și 2025, între 2026 și 2035. De asemenea, în licitația din 2020 vor fi disponibile și porțiuni de spectru din alte benzi rămase disponibile în urma ultimei licitații din 2012. În urmă cu șapte ani era însă vorba de 4G.

Harta 5G

Mai e un aspect de care să ții cont, dacă vrei să treci acum la 5G. Telefonul pe care îl cumperi în rețeaua operatorului e, cumva, blocat acolo. Tiberiu Dobre mi-a explicat de ce.

„În acest moment există o autentificare în rețeaua 5G pentru fiecare dispozitiv. De aceea, nu va funcționa [telefonul - n.r.] decât în rețeaua în care este autentificat. Unde nu există acoperire 5G [în rețeaua respectivă - n.r.], va trece automat în rețeaua 4G. După ce va exista suficientă acoperire la nivel local, respectiv european, se va putea trece dintr-o rețea în alta fără autentificare în prealabil.”

Poți lua perioada asta drept una de teste.

La ce o să te ajute tehnologia 5G?Dacă 4G a fost despre streaming, 5G e despre sectorul auto, orașe inteligente și streaming video la o calitate nemaivăzută până acum. Dar nu peste noapte. Toate acestea, de la 5G până la mașini autonome, vor fi dezvoltate pe tehnologia de acum, dar în următorii 10 ani nu te aștepta la salturi tehnologice incredibile. Pur și simplu nu se poate din rațiuni de amortizare a costurilor și de transformare a orașelor.
Ca exemplu, cu viteze de aproximativ 20 de ori mai rapide decât rețelele 4G, utilizatorii dintr-o rețea 5G pot descărca un întreg sezon al unei emisiuni TV în doar câteva minute, pot juca jocuri cloud cu o grafică impresionantă, pot transmite videouri în 4K fără întrerupere și vor fi tot mai multe aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată.

Avantajele 5G, la nivel de infrastructură, sunt următoarele: latență mai mică, lățime de bandă mai mare. În cuvinte mai umane, latența 4G e la circa 50 de milisecunde, în timp ce 5G poate ajunge la 1 milisecundă. Latența e, pur și simplu, timpul de răspuns. Dacă ai o mașină autonomă pe străzi, de exemplu, vrei ca între ea și serverul central să fie un timp de răspuns extrem de scurt.

Între semafoare și centrul de control vrei timp de răspuns scurt. Între un avion și Pământ vrei un timp de răspuns scurt. Comunicarea între dispozitive, via internet, e astfel aproape în timp real, de unde și potențialul pe care tehnologia 5G îl are. În ceea ce privește lățimea de bandă, înseamnă că printr-un port de internet, cum ar fi o antenă GSM, pot trece mai multe conexiuni în același timp.

De exemplu: o casă inteligentă poate avea de la un senzor până la o mie. Dar toți aceștia trebuie conectați printr-un singur port, adică printr-o singură antenă GSM. Poți privi lățimea de bandă ca o țeavă imensă prin care poate trece și un om, dar și 100 de oameni în același timp. De ce ne-ar trebui așa ceva?

Ei bine, pentru că internetul nu mai e acum doar despre un calculator al tău conectat la web. În medie, oamenii au între trei și 10 dispozitive conectate la internet, de la tabletă la telefon și, mai nou, chiar și ceas. Mai pune pe listă o mașină inteligentă, un bec inteligent, un frigider inteligent și lista deja e cam mare. Sau, dacă vrei, gândește-te cum e la proteste. Pe o conexiune 5G, 100 mii de oameni se pot conecta la internet mult mai ușor decât pe 4G.

Reprezentanți Orange mi-au explicat că puterile maxime de emisie ale 5G sunt similare cu cele ale 4G, însă lățimea de bandă este semnificativ mai mare în 5G decât în 4G. Astfel, puterea emisă în 5G pentru a transmite aceeași cantitate de date este semnificativ mai redusă decât puterea emisă de 4G. Astfel, eficiența consumului de putere este unul dintre avantajele esențiale ale tehnologiei 5G față de cele anterioare.

Și mai e un lucru pe care îl introduce 5G: conceptul de „slicing”. Asta înseamnă că poți avea mai multe rețele logice adaptate la diferite tipuri de servicii în aceeași rețea fizică. Practic, se adaptează la nevoi și cerințe. Tot acest univers conectat și interconectat se va dezvolta în următorii 10 până la 20 de ani. Nu va fi peste noapte.

În egală măsură vor fi teorii despre cum 5G sau 6G ne vor ucide cu cancer și ars de piele. Deocamdată, dovezi în acest sens sau cercetări științifice care să certifice conspirațiile nu există. Poți trăi, desigur, într-un glob de cristal și bule de plastic sau poți vedea că nu toate industriile conlucrează să ucidă cetățeni obișnuiți. Cetățeni care, în esență, trebuie să finanțeze tehnologia asta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

65671 vizualizari

 • +7 (25 voturi)    
  Un alt video ce arata ca 5G nu e un pericol (Joi, 7 noiembrie 2019, 12:38)

  cristipresura [utilizator]

  https://www.youtube.com/watch?v=Lsr2yyl31js
  • -10 (24 voturi)    
   Shame-less self bump. (Joi, 7 noiembrie 2019, 13:00)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui cristipresura

   Cristiiiii... lasa-ne. Stim ca ai platit cashu gros sa ajungi in top recomandari. Nu ti-a fost de ajuns?
   • +8 (20 voturi)    
    cu ce sa platesc cashu? (Joi, 7 noiembrie 2019, 13:29)

    cristipresura [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    nene, am buzunarele goale, despre ce vorbesti?
    • +13 (21 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 noiembrie 2019, 13:37)

     [anonim] i-a raspuns lui cristipresura

     • +3 (5 voturi)    
      thumbs up! (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:24)

      outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui

      scuze, ti-am dat minus din greseala! :)
    • -12 (16 voturi)    
     Hai lasa vrajeala. (Joi, 7 noiembrie 2019, 14:08)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui cristipresura

     Sunt canale cu adevarat interesante dar nu ajung nicaieri pentru ca ... nu isi permit. Nu mai pune nimeni botu cu starurile crescute artificial.
     • +9 (15 voturi)    
      Tipic (Joi, 7 noiembrie 2019, 16:30)

      Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      "Nu mi-e ciuda ca-mi merge mie rau, mi-e ciuda ca-ti merge tie bine!"
      • -3 (5 voturi)    
       La cum este configurat YT momentan (Vineri, 8 noiembrie 2019, 9:13)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui Harpalete

       Nu mai poti sa devii star peste noapte decat daca platesti pentru asta. Poti plati YT pentru promovare. Poti plati diferitele canale de postaci si account farmeri sa iti dea un bump. Poti sa platesti alte canale YT facute star artificial sa iti recomande canalul.
       Poti sa faci un canal tare, dar chiar trebuie sa fie tare. A lui Cristii e mediocru cu filmari destul de nepalatabile pentru 50000 de subscriberi. Si cireasa de pe tort, doar in limba romana, deci doar la noi. Ma lasi!!!!
       • +1 (1 vot)    
        promovarea e ok (Vineri, 8 noiembrie 2019, 12:11)

        karas [utilizator] i-a raspuns lui Lok

        e doar o modalitate de a anunta lumea ca existi.Audienta conteaza si ea exista pe canalul lui Cristi. Vad multa indarjire la tine, o invidie care te roade.
        • -1 (1 vot)    
         Dar cand e pe toate canalele (Vineri, 8 noiembrie 2019, 12:42)

         Lok [utilizator] i-a raspuns lui karas

         Cand canale cu adevarat interesante nu... Oh well star artificial.
         Tin sa amintesc ca 50000 de romani sunt aparent interesati de imaginea unei gauri negre explicate cam anost :)))))))))))
  • -1 (1 vot)    
   buna ziua (Vineri, 8 noiembrie 2019, 9:34)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui cristipresura

   ''te uiți la videouri 4K pe telefon''
   ce vrea sa spuna poetul aici?
 • -6 (16 voturi)    
  Problema este una de securitate informatica. (Joi, 7 noiembrie 2019, 12:40)

  Lok [utilizator]

  Sa nu uitam ca daca ai 500 Gb de infromatii confidentiale si vrei sa le copiezi cu 2G, Dureaza 3 ore, timp in care acest lucru poate fi observat sau oprit. Daca o faci cu 5G, sunt cateva minute, timp in care... sunt dezbatute de Serviciile Chineze de Infromatii.
  Undele de la 5G nu sunt periculoase dar nu vor revolutiona multe inafara vitezei. Acoperirea va fi in salturi deorece orice copac va bloca/bruia semnalul la unde atat de mici.
  • +4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 noiembrie 2019, 13:39)

   [anonim] i-a raspuns lui Lok

   • +3 (5 voturi)    
    Gresit! (Joi, 7 noiembrie 2019, 16:13)

    Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui

    Se vede ca n-ai folosit Windows Millenium !
 • -9 (25 voturi)    
  Materialul clientului (Joi, 7 noiembrie 2019, 12:46)

  vodatepes [utilizator]

  a, undele radio prăjesc creiere și piele, dar nu așa cum ai crede. De exemplu, există o tehnologie denumită Active Denial System și dezvoltată de armata SUA. Ce face e să focalizeze energie electromagnetică și astfel să creeze un disconfort pentru cel care recepționează raza. Doar că acel sistem folosește o frecvență de 90 GHz (mult peste 5G) și energia e concentrată într-un punct.

  5G, din motive evidente, nu va fi unidirecțional, pentru că niciun operator nu-și permite așa ceva din rațiuni economice. Iar puterea, chiar dacă totul ar fi unidirecțional, ar fi prea mică.
  Totodată, un studiu publicat în 2018 de către Departamentul de Sănătate al SUA a demonstrat că, într-adevăr, șoarecii masculi expuși la radiațiile telefoanelor timp de nouă ore pe zi, în fiecare zi, timp de doi ani au dezvoltat anumite tumori canceroase.
  Deci nu este nevoie sa fie unidirectional si expunerea sa fie mai mare de 9 ore timp de 2 ani. Deci toate conditiile necesare sunt indeplinite.Stai cu telefonul langa tine sigur mai mult de 9 ore pe zi si mai mult de 2 ani si ai facut cancer. Simplu. Materialul clientului
  • +7 (11 voturi)    
   baliverne, mon cher! (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:28)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Daca habar nu ai, de ce comentezi aiurea? 5G chiar foloseste fascicule bine focalizate in domeniul undelor milimetrice (MIMO beamforming). Cu cat fascicului e mai focalizat, ca atat se propaga mai departe pentru o energie data. Daca tot te dai destept si vorbesti de studii, pine aici referintele peer-reviewed. Sau nu. Mai bine taci.
   • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 noiembrie 2019, 17:14)

    [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

   • +1 (1 vot)    
    mda (Vineri, 8 noiembrie 2019, 8:45)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    au mai fost facute comparatii cu laserul dar in mod eronat!
    se pot face puncte de interferenta in zone dorite prin modificarea fazelor antenelor, nu fascicule
 • +6 (10 voturi)    
  Mai dureaza (Joi, 7 noiembrie 2019, 12:56)

  gigiK [utilizator]

  Moment 5G insemana viteza ceva mai mari - masuratori in retelel lansate deja arata viteze reale undeva pe la 500Mbps. Restul este marketing si teste facute in conditii controlate.

  Furnizorii de infrastructura trebuie sa vanda echipamentele de noua generatie. Operatori trebuie sa arate ca au si ei 5G si sa nu ramana in urma.

  Latenta de 1ms e mai mult pe hartie si este la nivelul interfetei radio, nu la nivelul de aplicatie. Pentru a atinge valori apropiate de 1ms, aplicatile trebuie sa fie cat mai "aproape" de utilizator - de aici ideea de Mobile Edge Computing (MEC).

  Operarea in benzi de frecventa mari (>6Ghz) creeaza probleme de atenuare care inca nu este clar cum si daca or sa fie rezolvate. Chiar si la 3,5 GHz atenuarea e mare.

  Desnificare necesara pentru 5G trebuie sustinuta si de legislatie pentru instalarea de siteuri fara sute de aprobari.

  Inca nu este clar daca masinile autonome au nevoie de 5G, pentru ca majoritatea informatiilor primite de la senzori se proceseaza local, in masina.

  Intradevar, 5G are potential, in special pentru aplicatii industriale, dar nu in viitorul apropiat. Si pentru a atinge potentialul, trebuie gasit si business caseul.
  • +2 (2 voturi)    
   "alternative facts" (Joi, 7 noiembrie 2019, 14:10)

   angrycloud [utilizator] i-a raspuns lui gigiK

   in tara aceea de pe harta, unde in europa sunt cele mai multe antene, viteza reala e peste 500Mbs (acolo ma aflu). In acelasi timp, viteza reala pe celule aglomerate de 4G nu e 300Mbs, ci undeva la 100-150 Mbs maxim, de multe ori in centrele foarte populate pe la 50Mbs. Deci nu poti compara viteza teoretica 4G cu cea practica 5G. In plus infrastructura inca nu are acoperirea 4G, e undeva pe la 20-30% din ea, si tot in plus numarul de antene trebuie sa fie mai mare decat in 4G (densitatea pe care din motive neclare o declari ca problema , nu e o problema in afara romaniei), ar trebui sa fie undeva pe la 130-140% comparativ cu 4G.
   • +2 (2 voturi)    
    Mai pune! (Joi, 7 noiembrie 2019, 18:38)

    Crocobaurul [utilizator] i-a raspuns lui angrycloud

    Hai mai pune, peste 200% va trebui densitate. Sunt locatii cu 4 antene 5G la 1 de 4G si vezi mai jos remarca legata de cladiri, unde vor fi impanzite cu antene.
    Viteaza 5G e mai dependenta de distanta fata de antena decat e 4G.
    Iar acolo unde te dai tu pe 5G in Europa sunt inca site-uri de test, ca in USA, unde totul e minunat. Plus, 5G merge mai prost in cladiri, e foarte dependenta de campul direct fata de generatia 4. Iar in timpul convorbirilor telefonice oricum sari de pe 5G.
    O sa vedeti ca, in practica, in folosinta de zi cu zi, nu in teste cu numar limitat de useri si largime de banda de test, totul va fi diferit fata de reclama.
 • +3 (21 voturi)    
  Standarde radiatii si studii (Joi, 7 noiembrie 2019, 13:06)

  cryss01 [utilizator]

  1. Inteleg ca spuneti ca nu sunt pericole, dar totusi in Belgia nivelul de radiatie de la 5G depaseste limite stabilite pentru radiatie, incluse intr-o lege din anii 90.
  2. Au trecut ceva ani decand avem tehnologie 3G - 4G etc., dar nivelul studiilor medicale asupra lor este redus. Oare de ce, sa fie similar cu diesel gate?
 • -1 (27 voturi)    
  5G = Big Brother si nu numai. Gindurile noastre (Joi, 7 noiembrie 2019, 13:27)

  D-or [utilizator]

  5G va asigura o mai buna supraveghere a populatiei.

  Si o cit mai mare eficienta in reclama tintita, personalizata.

  Sa nu ne prosteasca nimeni ca tot efortul pentru implementarea 5G e pentru a descarca mai usor niste filme.

  Miza e chiar creierul nostru, aflarea intentiilor si influentarea comportamentului.

  Zilele trecute, m-am gindit sa trec pe la o anumita firma si sa caut niste ghete sport negre.
  Aproape instant, pe calculator mi-a aparut o reclama la acea firma avind in imagine exact modelul de ghete la care ma gindisem si pe care le puteam comanda on-line.
  Si inca nu am 5G. Din cite stiu.
  • +3 (7 voturi)    
   In concluzie (Joi, 7 noiembrie 2019, 17:02)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   5 G ne prostește ?
   Nu este cazul la romani,,,,,,
   • +1 (1 vot)    
    ...pe cand (oare) o tehnologie... (Vineri, 8 noiembrie 2019, 9:57)

    Mrrr [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

    ...care sa ne "trezeasca"?
    -)
 • -4 (10 voturi)    
  Studiu NTP (Joi, 7 noiembrie 2019, 14:28)

  Cccra [utilizator]

  Un studiu al Departamentului de Sanatate si Servicii Umane din S.U.A. (HSS) din noiembrie 2018 pe soarci expusi la 2G and 3G a confirmat existenta de tumori. Nivelul trebuie sa fie destul de mare insa riscul exista. Probabil ne trebuie mai multe studii.
  Mai multe detalii aici https://www.niehs.nih.gov/ntp-temp/tr595_508.pdf
 • 0 (12 voturi)    
  studiile se pot manipula (Joi, 7 noiembrie 2019, 14:29)

  spy [utilizator]

  depinde cine plateste: unii soareci au facut cancer dupa 6 luni, s-a publicat ca studiul de 5 luni nu arata efecte negative; se folosesc studii vechi de 20 de ani in care folosire intensiva era 2 ore pe saptamina; nu se ia in calcul ca mai exista si wifi, DECT, Bluetooth, etc; nu s-au facut studii pe copii.

  si de unde asa mare graba sa avem carduri RFID, smart TV, smartphone, 5G cind jumate din populatie a emigrat, din cei ramasi un sfert sint sub limita saraciei, multi nu au apa, curent, camalizare, samd ??!

  oricum absorbtia este mai mare deci probabil n-o sa prea fie semnal in locuinte. pentru ce atunci?
 • +3 (17 voturi)    
  hei (Joi, 7 noiembrie 2019, 14:38)

  john70 [utilizator]

  "utilizatorii dintr-o rețea 5G pot descărca un întreg sezon al unei emisiuni TV în doar câteva minute, pot juca jocuri cloud cu o grafică impresionantă, pot transmite videouri în 4K fără întrerupere" - Daca stai sa gandesti putzin, toate astea sunt atat de inutile in viatza.
  • +10 (10 voturi)    
   Le descarci rapid, dar cind le vezi? (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:00)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui john70

   Cit de timpiti ne cred cu acest pretext, al descarcarii filmelor?
   Ok, descarc 1000 de filme pe minut. Dar cind le vad?
   • -2 (8 voturi)    
    Destul de logic (Joi, 7 noiembrie 2019, 16:49)

    Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Abordarea lor marketing este, ai zice, pentru sobolanii aia care n-au facut cancer in 5 luni !

    Progresul e bine venit, dar realitatea este ca ei vor sa-ti vanda telefoane cu 5G, desi nu ai neaparata nevoie.

    Un 4G mediu (± 30Mbs => 3.75 MBytes) inseamna un pic mai mult decat ceea ce Netflix sau Amazon Prime recomanda pentru streaming 4k (25 Mbs).

    Daca esti "gamer", latenta de 50ms este considerata acceptabila (mai exact, <100 ms e acceptabil). Pentru majoritatea jocurilor de tip First Person Shooter, ai avea nevoie de 30ms, total realizabil pe normele 4G+ actuale.

    Cancerul legat de 5G e mai mult ca sigur o exagerare, dar riscul, in acest stadiu, e prea putin necesar. Dar de ce sa platesti studii echidistante care, cu putin ghinion, arata ca tehnologia e nesigura, cand poti sa promiti fraierilor mai multi "Megi" si "Gigi" pe care-i vor cumpara fara ezitari pentru un Instagram mai fluid si un YouTube 8k
  • +1 (3 voturi)    
   parca (Vineri, 8 noiembrie 2019, 8:46)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui john70

   marile companii nu erau impotriva pirateriei si torentelor?
 • +2 (22 voturi)    
  Studiu? (Joi, 7 noiembrie 2019, 14:40)

  sepia [utilizator]

  "Până în acest moment, nu există niciun studiu care să arate că radiațiile radio ale telefoanelor și turnurilor GSM cauzează cancer".
  Problema e alta, ca nu exista niciun studiu independent care sa certifice ca 5G nu are efecte asupra sanatatii. In lipsa acestui studiu, mi se pare periculos sa adoptam 5G din inertie, asa, ca o evolutie fireasca a tehnologiei de la 4G...
  Observ ca "avantajele" se refera la bani, multi bani la gandul carora operatorii deja saliveaza. Cat din sanatatea noastra dam la schimb?
  • -2 (4 voturi)    
   exact (Vineri, 8 noiembrie 2019, 9:00)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui sepia

   lipsa dovezilor nu este dovada lipsei (de efecte negative)
   • +1 (1 vot)    
    nu e nici dovada prezentei (Vineri, 8 noiembrie 2019, 11:09)

    palos [utilizator] i-a raspuns lui spy

    conspiratii fara sens
    • 0 (2 voturi)    
     asa (Vineri, 8 noiembrie 2019, 13:59)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui palos

     si esti gata sa pariezi pe asta cu sanatatea ta?
 • +1 (23 voturi)    
  5G vs viata (Joi, 7 noiembrie 2019, 14:46)

  lumi74321 [utilizator]

  Toate organismele vii emit frecvente electromagnetice datorita proceselor chimice care se desfasoara in ele. Cea mai evidenta dovada este electro-encefalograma (EEG) umana, care este suma tuturor emisiilor de la fiecare celula din creier.
  Desi la nivele mult mai slabe decat EEG-ul, toate celulele vii emit unde electromagnetice care, dintr-o pura (!) intamplare, sunt pe frecvente din spectrul alocat 5G.
  Exista fenomenul de influentare reciproca descoperit intre doua celule vii care sunt in vecinatate.
  Prin urmare, orice radiatie electromagnetica care are un nivel cel putin corespunzator celui emis de o celula vie, influenteaza procesele din acea celula vie, chiar daca provine de la o sursa artificiala.
  De aceea tehnologia 5G este CU TOTUL ALTCEVA decat 4G, pentru organismele vii.

  Haideti sa instalam 5G in tot Bucurestiul si dupa cativa ani sa vedem care este starea de sanatate a bucurestenilor, ce spuneti? Poate ca atunci nu va fi prea tarziu, si vom gasi vreun tratament inovator si scump care sa vindece bucurestenii bolnavi... iar dupa incheierea cu succes a acestui program-pilot sa intrebam romanii prin referendum, daca vor 5G.

  ---

  Over 180 scientists and doctors in almost 40 countries are warning the world about 5G health risks. These scientists’ response to “Resolution 1815 of the Council of Europe” spells it out quite succinctly:

  https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Scientist-5G-appeal-2017.pdf

  “We, the undersigned scientists, recommend a moratorium on the roll-out of the fifth generation, 5G, until potential hazards for human health and the environment have been fully investigated by scientists independent from industry. 5G will substantially increase exposure to radio frequency electromagnetic fields (RF-EMF)… and has been proven to be harmful for humans and the environment.”
  • 0 (14 voturi)    
   hahahahaha (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:07)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

   Pana la referendum, romanii vor fi convinsi ca 5G vindeca cancerul.
  • +4 (12 voturi)    
   alt diletant (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:42)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

   Nu mai face pe savantul, ca vobesti baliverne! Frecventele undelor cerebrale e muuuuult mai joase decat freceventele folosite in 5G (cam de 1 milion de ori). Frecventa de esantionare a undelor cerebrale in echpamentele EEG este in general sub 20kHz, ceea ce indica faptul ca undele au cel mult 10kHz frecventa maxima (criteriul lui Nyquist, google it). Frecventele 5G sunt de cam 1 milion de ori mai inalte (GHz, sau zeci de GHz). Si oamenii de stiinta, doctori au uscaturile lor (vezi doctorii anti-vaccin). Toti diletantii au ajuns specialisti in 5G pe Hotnews! :))
   • -3 (11 voturi)    
    Ai uitat sa fii atent (Joi, 7 noiembrie 2019, 16:25)

    lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Nicaieri nu am scris ca frecventele EEG sunt in spectrul 5G. Am aratat ca, asemenea EEG, toate celulele vii emit unde electromagnetice, care, ACESTEA (adica, ale celulelor vii) sunt in spectrul 5G, datorita proceselor chimice ce au loc in ele.

    Asa ca, "google it"!

    Imi cer scuze pentru ceilalti care citesc aceste precizari, si care au fost atenti, ca am repetat ceea ce am scris mai sus.

    ---
    Fuga, cu "diletantule" ?!
    • +8 (10 voturi)    
     stai asa! (Joi, 7 noiembrie 2019, 17:55)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

     Afirmatia ta este: "toate celulele vii emit unde electromagnetice care, dintr-o pura (!) intamplare, sunt pe frecvente din spectrul alocat 5G." De unde ai scos tampenia asta? Celulele emit semnale in domeniul GHz?! [Citation needed!]
     • -4 (10 voturi)    
      google it (Joi, 7 noiembrie 2019, 19:45)

      lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

      Ma bucur ca ai renuntat la "diletantule!"
      • +5 (7 voturi)    
       nu te fofila! (Vineri, 8 noiembrie 2019, 9:22)

       outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

       Demonstreaza-ti aici afirmatia ca "toate celulele vii emit unde electromagnetice care, dintr-o pura (!) intamplare, sunt pe frecvente din spectrul alocat 5G.". Daca esti incapabil sa o faci, mai bine taci si nu otravi mediul informational cu baliverne! Diletantule!
      • 0 (2 voturi)    
       Chimia e cam asa. (Vineri, 8 noiembrie 2019, 16:46)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

       Da reactiile chimice emit radiatii in mai tot spectrul de subt lumina si nu numai. Dar reversul nu este valabil. Anume absorbtia radiatiei electromagnetice nu stimuleaza reactiile chimice inapoi sau reversarea lor, cel putin nu din domeniul sub lumina. Dar pot incalzi. Ceea ce o faci si tu prin emisia de radiatii electromagnetice infrarosii care este la nivelul THz sau de 1000 de ori mai potente decat Ghz, dar la fel de impotente fata de cat este necesar pentru reactii chimice.
   • -4 (12 voturi)    
    Adevarat, dar... (Joi, 7 noiembrie 2019, 17:04)

    Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    E adevarat ca daca am avea unde Mhz in cap, ne-am incarca telefoanele prin inductie si am asculta radiouri fara aparat.... dar :

    Daca te consideri om de stiinta (sau macar simpatizant al acestora), inainte de a jigni, citeste ce au scris.

    Ridica semne de intrebare (de cand e asta ciudat la oamenii de stiinta?), recomanda un moratoriu pana cand studii independente pot fi facute, si mai ales se afla intr-un cadru complet legal si legiferat (vezi rezolutia 1815, principiul de precautie, etc).

    Nu e asa de relevant cine sunt ei, nu-i cunosc pe nici care, dar sunt convins ca majoritatea PhD din tarile "civilizate" nu se compara cu alumnii "Spiru Haret" !

    Dar la naiba cu toate astea! Baga 5G odata ca sa pot vedea 1000 de ore de film pana maine !!!
    • +3 (5 voturi)    
     exagerezi (Vineri, 8 noiembrie 2019, 14:14)

     outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Harpalete

     Sunt om de stiinta de meserie, lucrez fix in domeniul comunicatiilor. Am terminat PhD in Finlanda (with honors). Fac masuratori reale de camp, si bineinteles ca nu accept bazaconiile unor habarnisti radiofobi. Nu prea am inteles la ce rezolutie de acum 200 de ani te referi, dar cred ca mai bine ar fi sa faci referire la ghidul ICNIRP de expunere oaupationala la radiatii. Ala e ceva mai nou. Si mai de luat in seama.
     • -1 (1 vot)    
      Felicitari pentru masuratori (Vineri, 8 noiembrie 2019, 18:46)

      Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

      Dar repet : inainte de a te enerva si de a da raspunsuri (semi)docte cu iz de atac, CITESTE CU ATENTIE ! (esti la a doua greseala de acelasi fel, de la a cata in colo incepi sa te calmezi?)

      "Resolution 1815 (Council of Europe, 2011)" - ca sa nu avem dubii, primele cifre sunt numele resolutie, anul e 2011.

      In rest, trebuie sa incetezi sa crezi ca doar tu ai dreptate si ceilati sunt prosti, diletanti si ce mai vrei tu. PHD-ul tau finlandez, daca-l ai cu adevarat, ar fi trebuit sa te invete ca prin metodologie si gandire critica avanseaza lucrurile.

      Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca esti pe forumul HotNews, unde nimeni (in afara de tine) nu pretinde sa fie vreun savant in domeniul undelor radio sau in alte domenii. Daca nivelul discutiile este prea jos pentru tine, "PHD", am certitudinea ca vei gasi locuri unde vei putea sa-ti dovedesti pertinenta.

      Sunt de asemenea convins ca daca vei prefera sa continui cu impertinenta, nu vei fi bagat in seama de acei oameni pe care-i emulezi tu aici.

      Esti foarte greu de luat in serios, indiferent de calitatea mesajului.
      • +1 (1 vot)    
       scuze puerile (Duminică, 10 noiembrie 2019, 13:50)

       outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Harpalete

       Ca om de stiinta, ma simt dator sa ii trag de urechi pe cei care vorbesc aiureli. Otravesc mediul informational cu porcarii, manipulan d lumea. Tot nu ti-au terminat argumentul cu acea rezolutie. Nu ma pune sa o citesc, daca nici macar tu nu ai facut-o si nu stii care e argumentul principal. Ti-am spus, pentru mine ca cercetator care lucreaza cu unde electormagnetice, conteaza ghidul INCNIRP si studiile stiintifice peer-reviewed, nu aberatii politicianiste, nu ignoranta militantilor verzi, nu ipohondrrile radiofobilor.
  • 0 (0 voturi)    
   Studiu despre starea (Vineri, 8 noiembrie 2019, 14:37)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui lumi74321

   creierului la bucureșteni se poate efectua înaintea 5G ului , rezultatul v-a fi acelashi.....nici o schimbare in bine
 • +2 (16 voturi)    
  Cu stangu-n dreptu' (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:01)

  Altiro [utilizator]

  Autorul ne informeaza ca "până în acest moment, nu există niciun studiu care să arate că radiațiile radio ale telefoanelor și turnurilor GSM cauzează cancer." Tot el ne spune insa ca, deocamdata," implementarea 5G e la piciorul broaștei." Adica la fel ca studiul..
 • +3 (7 voturi)    
  Bucurestenii sunt 20-30% dintre romanii ramasi (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:06)

  D-or [utilizator]

  D-na Firea vorbea de 4 milioane de bucuresteni.

  Dar, pentru ei - si nu numai - e deja un alt plan in derulare: exterminarea prin poluare cu fum de pacura si pulberi produse prin reciclare.
 • +2 (4 voturi)    
  'marimea' undelor ??????? (Joi, 7 noiembrie 2019, 15:59)

  sitizan [utilizator]

  'undele radio din zona asta sunt mai mari decât celulele din corpul tău'

  Ei, hai..si dupa tine cam cat de 'mari' sunt undele astea ?!?
 • -4 (14 voturi)    
  Studii stiintifice (Joi, 7 noiembrie 2019, 16:16)

  viorrell [utilizator]

  Existe nenumărate studii științifice realizate de cercetători independenți care demonstrează dincolo de orice urmă de îndoială efectele extrem de negative ale radiațiilor în general, și 5G în special.

  A pune aceste studii în categoria teoriilor conspirației și a încerca să le ridiculizezi sub eticheta de "5G prăjește creierele" ridică serioase semne de întrebare în privința autorului. O minimă cercetare duce rapid la concluzia că argumentele în favoarea prudenței sunt la un nivel foarte diferit.

  Dau la întâmplare două surse:
  https://einarflydal.files.wordpress.com/2018/04/pall-to-eu-on-5g-harm-march-2018.pdf
  These review lists were prepared by Dr. Martin L. Pall, Professor Emeritus of Biochemistry and Basic Medical Sciences, Washington State University. martin_pall@wsu.eduBA degree in Physics, Phi Beta Kappa, with honors, Johns Hopkins University; PhD in Biochemistry & Genetics, Caltech.

  https://bioinitiative.org/research-summaries/
 • 0 (14 voturi)    
  Articol obiectiv ? (Joi, 7 noiembrie 2019, 16:17)

  Intreb_si_eu [utilizator]

  A doua poză are la descriere: "Telefon 5G pe care rulează un test de viteză. A trecut de 1 Gbps, adică viteză pe care acum abia o ai pe fibră optică."

  În lumea reală, în 2001 a apărut cablul Cat 5e, care permitea viteze până la 1 Gbps: https://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable

  Cu așa o gafă... ce încredere să mai ai în articol.

  Apoi, ba 5G e ok că nu are unde direcționale sau concentrate într-un loc, ba e ok pentru că nu afectează tot corpul. Când ai 15 antene în Km cub din jurul tău, nu m-am baza pe niciuna din informațiile de mai sus, căci sunt tare ușor de interpretat.

  Și Active Denial System, ”acel sistem folosește o frecvență de 90 GHz (mult peste 5G) ”, 5G din ce-am citit poate să ajungă la 300 de GHz ( https://en.wikipedia.org/wiki/5G#Frequency_range_2_(%3E_24_GHz) ) (deși în alte locuri am citit 60 de GHz). E posibil să nu se ajungă la 90 de GHz, dar nici aici n-aș avea atitudinea relaxată a scriitorului acestui articol.

  Și în final... unde sunt studiile, cercetările că 5G sigur nu dăunează ? Nu trebuie cineva să vină să aducă dovezi cum că 5G e dăunător, trebuie cei care vor să implementeze așa ceva la nivel global să vină cu studiile făcute care să demonstreze că nu-i niciun pericol. Și acele studii să fie verificate și repetate. Nu mă interesează ce zice directorul local Samsung.

  În rest e un articol bun, cu multe informații explicate bine. Aș zice că-i cam mare accentul pe viteză, când acesta e cam cel mai puțin important lucru din noutățile 5G. Oricum, apreciez efortul.
  • +1 (13 voturi)    
   Eu nu apreciez efortul (Joi, 7 noiembrie 2019, 18:51)

   Crocobaurul [utilizator] i-a raspuns lui Intreb_si_eu

   Este un articol directionat, ca o reclama. Un fel de program de guvernare PSD-ist.
 • -9 (15 voturi)    
  Alte studii științifice (Joi, 7 noiembrie 2019, 16:23)

  viorrell [utilizator]

  Grupate pe categorii de efecte

  https://grassrootsinfo.org/emergingscience.php

  I. Effects On Fetal And Newborn Development

  II. Effects On Young Children

  III. Brain Tumors

  IV. Parotid Gland Tumors

  V. Other Malignancies

  VI. Effects On DNA

  VII. Neurological/Cognitive Effects

  VIII. Effects On Male Fertility

  IX. Electromagnetic Sensitivity

  X. Effects On Implanted Medical Devices

  XI. 5G Effects

  XII. Miscellaneous Articles
  • +5 (11 voturi)    
   stiinfifice zici? (Joi, 7 noiembrie 2019, 17:58)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui viorrell

   ala e site militant green si cam atat
 • -3 (15 voturi)    
  material publicitar (Joi, 7 noiembrie 2019, 18:42)

  Contrache [utilizator]

  Ne minititi frumos cu sezoanele voastre descarcate intr-un minut, nu suntem copii.
  Studiile prezentae in articol se refera la 3-4G, si alea facute pe genunchi, cu cativa soareci.
  Nu aveti niciun studiu adevarat asupra impactului 5G asupra sanatatii umane. Si nici nu vreti sa-l faceti cu adevarat. deasemenea ii veti bloca si denigra pe cei care vor sa o faca. Pentru ca rezultatele pot arata urat de tot si asta nu pupa deloc cu acest imens business.
  Vor fi multi trepadusi care vor sorbi cateva ciorbe trambitand acest revolutionar 5G.
  Raspundeti la asta cu un link la o cercetare pe bune, fara maneca si joben.
 • -4 (10 voturi)    
  un pericol inutil (Vineri, 8 noiembrie 2019, 3:01)

  srpc [utilizator]

  de ce ar trebui sa riscam atatea doar pt viteze mai mari? ca sa descarce Dorel filme pe telefon? hai siktir, 4G e suficient
 • -2 (6 voturi)    
  meteo? (Vineri, 8 noiembrie 2019, 9:35)

  gushpi [utilizator]

  deja prognoza meteo e VARZĂ!!!
  poate cu ajutorul 5G să urmărim mai bine norii și vântul...
 • 0 (0 voturi)    
  Exista studii: scade melatonina (Luni, 11 noiembrie 2019, 11:20)

  Bonhoeffer [utilizator]

  Radiatile 5G, duc la scaderea cantitatii de melatonina din organism, iar acest lucru, la randul sau determina o capacitate mai scazuta a organismului de a "repara" defecte si probleme aparute in organism. Din acest caz sigur creste incidenta cancerului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by