​VIDEO INTERVIU

Fizicianul Cristian Presură despre fake news-ul legat de 5G: În Olanda și în Anglia chiar au fost atacate turnuri cu antene 5G / Blocarea site-urilor de fake news este o solutie ineficientă

de Ionut Baias     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 mai 2020, 12:58 Science - Tehnologie


Cristian Presura despre 5G si fake news
Foto: Hotnews
În România, autoritățile au închis acele siteuri care legau apariția coronavirusului de implementarea tehnologiei 5G. În SUA au avut loc proteste, în Anglia și Olanda au fost chiar atacate turnuri de antene 5G. Profilul celui care răspândește teorii ale conspirației este, in general (dar nu mereu), cel care are mai puține preocupări științifice, spune cunoscutul fizician și cercetător Cristian Presură, care nu crede că cenzura din partea autorităilor ar putea avea vreun efect, decât unul pe termen scurt. Frica de tehnologia nouă este una generală, dar ”cand cunosti știința și știi diferența dintre volt si amper, îți pui întrebările tehnice corecte si oprești multe idei conspiraționiste din fașă.”

Ionuț Baiaș: În România, cam cele mai multe site-uri blocate pentru fake news promovau teoria conspirației că tehnologia 5G a provocat apariția sau mutația virusului. Tu ți-ai dedicat mult timp combaterii acestei teorii. De ce crezi că persista această teorie a conspirației?

Cristian Presură: Explicația că 5G a provocat virusul nu are așa de mulți adepți în România. Teoria persistă pentru că mereu se găsește un GicăContra care mai aruncă paie pe foc. Cred că explicațiile mele și ale altora au oprit la timp pe cei care ar fi căzut în capcană. Spre exemplu în Anglia și Olanda au fost chiar atacate turnuri de antene 5G.Notă-Discuția din interviul video nu a fost transcrisă integral

Rep: Avem ”un pacient zero al dezinformării”, ca să-i zicem așa, pe dr Cowen. E un doctor, a scris o carte, unde face legături de la gripă spaniolă la coronavirus, electrificare, sateliți și 5G. Care e profilul omului care răspândește așa ceva?

Cristian Presură: Eu mă lupt pentru omul de rând, încercând să-l fac să înțeleagă că, în multe cazuri, poate face diferența cu mintea lui, aducându-și aminte ce a învățat la școală și căutând în surse corecte. Profilul celui care răspândește este, în general (dar nu mereu), cel care are mai puține preocupări științifice. Asta pentru că, atunci când nu cunoșți știință bine, ți se pare oarecum magie și cazi pradă la tot felul de speculații. Când știi diferența dintre volt și amper, ca să dau doar un exemplu, îți pui întrebările tehnice corecte și oprești multe idei conspiraționiste din fașă. La 5G de exemplu este vorba de putere care se măsoară în Jouli, de faptul că radiația este termală. Desigur că pot fi și efecte subtile, dar în mare înțelegi că radiația nu poate fi tot atât de cancerigenă ca cea ultravioletă, de exemplu. Pe de altă parte, se vede la mulți dintre cei care împrăștie ideile conspiraționiste că își fac din asta un război personal, un motiv al existenței lor. E ca și cum caută ceva cu care să iasă în evidență, într-o lume în care, din păcate, valoarea oamenilor este evaluată în numărul de like-uri pe care le primește.Rep: Cat de important e motorul social-media pentru ”conspiraționiști” în răspândirea unor astfel de teorii? Blocarea unor astfel de site-uri e o soluție?

Cristian Presură: Mediul online împrăștie astfel de teorii conspiraționiste, dar la fel de bine împrăștie și informația corectă. Decizia de a-i bloca poate fi folosită în cazuri extreme, dar nu trebuie abuzat, pentru că îi legitimează. Până la urmă, soluția e una: educația!, iar regula educației este „gândește cu mintea ta”. Oricine trece printr-o școală care te învață să gândești cu mintea ta, care descoperă exactitatea științei, va rămâne „vaccinat:” împotriva pseudostiinței și a exagerărilor conspiraționiste.

Cum s-a folosit și Edison de teoria conspirației împotriva lui Tesla

Rep: Are rădăcini adânci teoria conspirației. În clipul tău de pe youtube folosești și foarte multe exemple din propria familie, ceea ce mi se pare că umanizează mult subiectul și-l face mai digerabil. Astfel, combați vechea teorie a conspirației cu ”gripa spaniolă apărută că urmare a electrificării Europei”, dând exemplul satelor din România care nu au fost electrificate, dar cazuri au fost, inclusiv al străbunicii tale care s-a îmbolnăvit. Știi să fi circulat și atunci în spațiul românesc o anumită teorie a conspirației?

Cristian Presură: În spațiul românesc nu știu, dar a fost povestea din New York cu oamenii care vor muri pe liniile de electricitate. Interesant, în poză apare un cal mort, care este o întâmplare reală. Oamenii din laboratorul lui Edison au omorât un cal folosind curent alternativ ca să îl oprească pe Tesla...Rep: Crezi că societatea va privi cu ochi mai buni de acum încolo și va deveni mai conștientă de importanța cercetării sau a sistemului medical?

Cristian Presură: În cazul în care se va reuși găsirea unui vaccin, cred că da. Se poate însă să nu se reușească, nu din cauze de cercetare, ci pur și simplu pentru că nu este posibil. Atunci vor crește teoriile conspiraționiste. Pe de altă parte, depinde și de generațiile viitoare. Dacă ele sunt educate bine, vor vedea adevărul.

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21459 vizualizari

 • -18 (68 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:16)

  [anonim]

  • +24 (58 voturi)    
   diferenta intre pareri si informatii false. (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:23)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui

   N-ai inteles nimic.
   Una-i sa ai alta parere...alta-i sa raspandesti informatii false. Invata prima data diferenta.
   Una-i cand spui ca 5G-ul este inutil (si asta-i doar o parere...cu care sunt deacord). SI alta-i sa spui ca-i nociv...fara sa ai nici macar un fundament...si fara sa ai habar macar de fizica elementara din spatele undelor electromagnetice (fie ca le numim unde radio, lumina vizibila, ultraviolete etc).
   • -7 (45 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:35)

    [anonim] i-a raspuns lui ursu78

    • +6 (26 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:17)

     [anonim] i-a raspuns lui

    • 0 (14 voturi)    
     98% din populatia lumii (Sâmbătă, 16 mai 2020, 18:52)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

     reprezinta Idiotii Utili. Asa ca despre ce discernamant vorbesti matale????
   • +7 (25 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:45)

    [anonim] i-a raspuns lui ursu78

    • +4 (18 voturi)    
     Nu este nociv (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:21)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui

     Bineinteles . Probabilitatea de a fi afectat conteaza intotdeauna la fel si conditiile normale . Asa si oxigenul este toxic iar azotul narcotic ( la presiuni mari , vezi scufundarile subacvatice ) . Apa iar te poate omora daca bei prea multa . Ceva nociv nu poate fi si vital ok ? Mi-ar place sa vad un avocat interzicand apa pt ca x a murit de suprahidratare .
     • +11 (21 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:56)

      [anonim] i-a raspuns lui gamma

    • +6 (16 voturi)    
     nonionizing - nu este intradevar (Sâmbătă, 16 mai 2020, 19:35)

     TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui

     DAR Lumea stiintifica corupta refuza sa vorbeasca . de efectul asupra calcium gated voltage channels.aflate in mebrana anumitor celule umane ce se afla in muschi neuroni etc.
   • +9 (29 voturi)    
    //// (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:50)

    GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    CTP (un tip altfel antipatic) a avut o exprimare geniala , toti antivaxerii astia, anti5G ,anti orice tehnologie noua etc sunt de fapt inteligenti asimptomatici
    • 0 (12 voturi)    
     ia intreaba-i pe bogati (Sâmbătă, 16 mai 2020, 20:52)

     TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

     Si-au vaccinat odraslele? vei fi surprins de raspuns
   • +14 (30 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:01)

    [anonim] i-a raspuns lui ursu78

   • +1 (17 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:27)

    [anonim] i-a raspuns lui ursu78

   • +9 (9 voturi)    
    Cine stabilește ce este fake și ce nu? (Duminică, 17 mai 2020, 0:53)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui ursu78

    Cu greu am încredere în mine însumi că vreau - nu mai zic să și pot - să fac diferența, cum să am încredere în toți însetații de putere care să îmi spună cum este cu G5, coviduțul, aselenizarea trucată, oculta și statul profund.

    Atunci cînd gurile sînt închise cu forța - nu este vorba aici de calomnie, insultă, incitarea la încălcarea legii, ajutorarea infractorilor sau de omor din culpă - zvonurile iau locul știrilor și situația ajunge mai rea ca înainte.

    În afara cazurilor enumerate, nu există fake news, există doar exprimare și capacitate de judecată. Soluția, repet, nu este închiderea gurilor nedorite, ci educarea ascultătorilor.

    Ceea ce, apropo, nu s-a făcut aproape de loc în timpul stării de urgență cînd ni s-a tot repetat ce și cum, dar nu prea ni s-a spus de ce și în ce scop.
    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 mai 2020, 10:02)

     [anonim] i-a raspuns lui bilbofil

  • +2 (18 voturi)    
   Sa nu-i lasi pe ei (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:36)

   Mihai1985 [utilizator] i-a raspuns lui

   Sa nu-i lasi pe ei ca sa te faca sa crezi ce vor ei. Pentru ca tu esti stapanul tau! Si sa lupti pentru destinul tau!
  • +11 (19 voturi)    
   de acord (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:50)

   hanu [utilizator] i-a raspuns lui

   insa nu te astepta sa iei vrun plus de la cei naivi care cred ca statul le vrea doar binele si stie el cel mai bine ce vrei :))
   Au crescut in puf si nu au idee ce e comunismul sau orice regim totalitar in general. Aia de poarta tricouri cu guevarra :))
 • -7 (31 voturi)    
  bre (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:29)

  hanu [utilizator]

  se foloseste perdeaua de fum ca unii mai slabi cu duhul cred ca 5g=virus ca sa mascheze faprul ca 5G este visul umed al oricarui guvern cu tendinte totalitare pe sistem China. 5G face obsolete terminalul (adica degeaba scapi de telefon) si plaseaza retaua in exterior. Exemplu de aplicabilitate viitoare: iesi de la frizer si vrei uber. Doar spui uber, camerele recunosc pe buze ceea ce spui si vine uberul. Convenabil? da. Surveillance state? Da.
  • +10 (24 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:21)

   [anonim] i-a raspuns lui hanu

   • +8 (18 voturi)    
    ti-ai raspuns singur (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:46)

    hanu [utilizator] i-a raspuns lui

    pe standardele actuale NU se poate face ceea ce spuneam. E nevoie de 5G si capabilitatile pe care le aduce. Dupa parerea ta e ok ca guvernele sa aiba si mai mult control. Atunci, bine. Probabil ca va veni momentul in care vei vedea inconvenientele de deriva de aici, dar va fi mult prea tarziu :))
    Singura optiune va fi sa te dai pe brazda si sa il preamaresti pe big brother. Sau vei deveni unpersoned.
    • 0 (14 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:57)

     [anonim] i-a raspuns lui hanu

  • -1 (17 voturi)    
   /// (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:41)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui hanu

   Statul totalitar o sa vrea sa stie ce face tzatza Eufrosina de la Frecateii din deal si sa-i bage un cip in cap lui Geanni din Vascauti
 • +7 (15 voturi)    
  O singura teorie este buna (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:35)

  Victtor [utilizator]

  Alte opinii nu sunt utile, dau subiect de gandire oamenilor.
 • +7 (27 voturi)    
  5G e inofensiv (Sâmbătă, 16 mai 2020, 13:50)

  bobo2 [utilizator]

  Asta e clar pentru orice om cu rational. Totusi, o mica retinere trebuie sa avem (si fumatul era considerat inofensiv acum 100 de ani).
  Dar cenzurarea celor care cred altfel este total gresita. Fiecare este indreptatit sa creada ce doreste si sa transmita informatia buna sau falsa mai departe.
  Ce ar fi daca adeptii acestor teorii ale conspiratiei ar constitui majoriatea si ar aplica cenzura asupra stiintei? Situatia a existat in trecut pe vremea inchizitiei.
  • +4 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:44)

   [anonim] i-a raspuns lui bobo2

  • +6 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 14:47)

   [anonim] i-a raspuns lui bobo2

  • +5 (11 voturi)    
   Secret (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:29)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   Avand in vedere durata de viata de acum 100 de ani efectele fumatului nu apucau sa se vada . Acum se cheama ca ajungi la 70 in loc de 80 sau 60 in loc de 70 atat timp cat nu sari calul si bagi 2 pachete pe zi .
   Vezi graficul

   https://www.cbs.nl/en-gb/news/2017/37/heavy-smokers-cut-their-lifespan-by-13-years-on-average
 • 0 (16 voturi)    
  5G e diabolic de perisuloasă (Sâmbătă, 16 mai 2020, 20:15)

  anonimicus [utilizator]

  Dovada clară e în Piața Victoriei:
  A prăjit deja creierele unora încă înainte de a fi emise undele electromagnetice!
 • +6 (20 voturi)    
  Sunt conspirationizat (Sâmbătă, 16 mai 2020, 20:57)

  ipolitic [utilizator]

  Toata povestea asta cu 5G e menita sa devieze atentia de la ceva muuult mai grav. De cand americanii (Wilson si Penzias) au inventat CMB-ul, suntem iradiati zi si noapte cu o radiatie de microunde, care cica are 2.7 grade. Adunati cifra asta la 36.5 grade cat are omul si iese o febra de peste 39 de grade care atrage virusii. Si ce fac guvernele? Nimic,se fac ca ploua. Le convine.
  Daca va place, mai am si alte teorii. Doar e sambata seara.
  • +3 (9 voturi)    
   haaaa (Sâmbătă, 16 mai 2020, 22:13)

   codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   ia sa vezi cate minusuri iti iei :))))
   • +1 (3 voturi)    
    Ce sa faci:( (Duminică, 17 mai 2020, 10:37)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui codyrocco

    Ca la americani, daca nu spui 'It's a joke", te ia in serios.
  • +6 (10 voturi)    
   CMB (Sâmbătă, 16 mai 2020, 22:19)

   Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   Lol. Sper că ai zis-o ca o glumă :):)

   CMB = radiația cosmică de fond. Nu au inventat-o cei doi, ci doar au descoperit-o :)
   • +1 (5 voturi)    
    gluma era (Duminică, 17 mai 2020, 9:47)

    codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui Lionheart

    era, era ... da' din pacate e cam ca in filmul ala, idiocracy - era facut in gluma, da' multi l-au transformat in documentar... dovada cate minusuri a luat omu` :))
  • -4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 22:37)

   [anonim] i-a raspuns lui ipolitic

   • 0 (0 voturi)    
    vezi? (Sâmbătă, 23 mai 2020, 22:56)

    codyrocco [utilizator] i-a raspuns lui

    prea complicat, domle. zi-le de Vulpita, ca pe asta o inteleg.
 • +4 (10 voturi)    
  5g si coronavirus (Sâmbătă, 16 mai 2020, 23:25)

  Alexandru Platon [anonim]

  1. in urma cu 6-7 ani se purtau aceleasi discutii cu tehnologia 4g,....si acum toata lumea se bucura de apeluri video. {adica si detractorii...}
  2. intre 5g si covid este legatura. virusul a fost "scapat" din laboratorul din Wuhan pentru a ii infecta pe americani(delegatia sportivilor din pentagon] ca represalii la interzicerea tehnologiei produsa de Huawei,....
 • -3 (13 voturi)    
  Pt fizician (Duminică, 17 mai 2020, 0:26)

  TrickyWicky [utilizator]

  Explica ce s-a intamplat in Korea de Sud cand s-a lansat 5G in 2019 . Incendiile de a 2 a zi in mai multe orase simultan . Bio-chimia efectului 5G, mai exact ce efect a avut asupra vegetatiei
  • +2 (12 voturi)    
   lansarea (Duminică, 17 mai 2020, 6:04)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   nu înseamnă că apeși pe un buton și pac! ai 5G.
   E o gogomănie cât casa.
   Din fericire există mulți oameni în ziua de azi care au lucrat în telefonie mobilă și/sau cu microunde (transmisiuni) și care îti pot confirma:
   "lansarea" reprezintă un eveniment de marketing.
   Tehnic vorbind, rețeaua funcționează cu multe luni înainte. E un efort F mare să faci upgrade la 5G. Durează multe luni.
   Se procedează treptat, se pornește din marile orașe.
   Apoi, la un moment dat, se declară "lansarea".
   În afară de asta, tehnologia e în teste de zeci de ani.
   Londra, de ex, are 5G de ani buni - ca parte a programului de testare.

   Ai văzut prea multe filme cu supereroi în care ăla rău apasă pe un buton și distruge lumea.

   Realitatea e mult mai boring.

   Dar: o să îți spună cei care montează antene că și ei evită să stea în fața unui emițător activ la câțiva cm. Una e să fii jos la 50m și alta e să ai biluțele lipite de antenă. Într-adevăr, nimeni nu-și dorește asta. Deși nu știu pe nimeni care să fi făcut cancer de la montat antene.
   • -1 (7 voturi)    
    amice esti confuz (Duminică, 17 mai 2020, 9:51)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui hdd

    Intensitatea pulsatiilor este data si de consumatori
  • +2 (10 voturi)    
   lansarea (Duminică, 17 mai 2020, 6:04)

   hdd [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   nu înseamnă că apeși pe un buton și pac! ai 5G.
   E o gogomănie cât casa.
   Din fericire există mulți oameni în ziua de azi care au lucrat în telefonie mobilă și/sau cu microunde (transmisiuni) și care îti pot confirma:
   "lansarea" reprezintă un eveniment de marketing.
   Tehnic vorbind, rețeaua funcționează cu multe luni înainte. E un efort F mare să faci upgrade la 5G. Durează multe luni.
   Se procedează treptat, se pornește din marile orașe.
   Apoi, la un moment dat, se declară "lansarea".
   În afară de asta, tehnologia e în teste de zeci de ani.
   Londra, de ex, are 5G de ani buni - ca parte a programului de testare.

   Ai văzut prea multe filme cu supereroi în care ăla rău apasă pe un buton și distruge lumea.

   Realitatea e mult mai boring.

   Dar: o să îți spună cei care montează antene că și ei evită să stea în fața unui emițător activ la câțiva cm. Una e să fii jos la 50m și alta e să ai biluțele lipite de antenă. Într-adevăr, nimeni nu-și dorește asta. Deși nu știu pe nimeni care să fi făcut cancer de la montat antene.
   • +1 (1 vot)    
    5G a fost definit la finalul lui 2017 (Duminică, 17 mai 2020, 20:18)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui hdd

    Cum poti spune ca Londra are 5G de ani buni daca acest standard exista de la 3GPP rel 15, adica din a doua jumatate a lui 2017?
    Si daca au avut, sa zicem din 2018, este vorba de statii de baza in benzi de sub 6GHz sau benzi de peste 24GHz. Ma indoiesc ca este vorba de spectrul de microunde.
 • +4 (10 voturi)    
  Fizicieni si fizicieni... (Duminică, 17 mai 2020, 4:24)

  Namaste! [utilizator]

  Astrofizician francez, profesor la Univ. din Grenoble, Aurélien Barrau, opineaza contra 5G! 4G este pentru public ok. 5G este relevanta pentru surveillance...
  • -2 (8 voturi)    
   Gandeste. gresit (Duminică, 17 mai 2020, 9:38)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Namaste!

   De ce are alta opinie ? Daca s-a spus ca este bun pentru sanatate inseamna ca asa este.
   • 0 (0 voturi)    
    Dimpotriva, (Duminică, 17 mai 2020, 21:24)

    Namaste! [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

    dar dvs nu stiti lb Franceza, ati fi castigat intelegere... Acela e mathematician, astrophysicist, are o catedra universitara si multe conferinte on-line. In plus e familist si interesat direct de sanatatea si viitorul copiilor lui, implicandu-se in chestiuni etice, filozofice si ecologice. Specializat in fizica cuantica si teoriile universurilor multiple. E contra implementarii 5G. E Francez de susha, stapanind si jongland la perfectie cu un foarte academic si literar vocabular stiintific de stricta specialitate, ramanand totusi total inteligibil.
 • +3 (3 voturi)    
  dl Presura dezinformeaza (Duminică, 17 mai 2020, 20:14)

  Gica Georgescu [anonim]

  prin faptul ca leaga riscurile de sanatate exclusiv de radiatiile ionizante. Este lucru stiut ca radiatiile ionizante conduc la cancer.
  Problema care trebuie discutata este daca undele de radiofrecenta sau microundele (intrinsec neionizante) pot declasa cancer atunci cand organismul este expus la anumite niveluri de putere. Este stiut ca 5G ne expune la puteri de radiofrecventa mai mari decat toate celelalte tehnologii de pana acum (2,3,4G) deci pentru a putea trage o concluzie clara privind riscurile de sanatate ale acestei tehnologii sunt necesare studii pe subiecti umani pe perioade indelungate (minim 2 ani).
  Cei care se grabesc sa ne convinga ca 5G este inofensiv, indiferent de nivelul de putere configurat pe statia de baza, indiferent de numarul de layere MIMO si indiferent de timpul de expunere fara sa aiba niste studii indelungate pe subiecti umani, aceia sunt niste impostori care incearca doar sa vanda un produs ale carui beneficii sunt contestabile.
  • 0 (0 voturi)    
   Argument "linistitor"?! (Luni, 18 mai 2020, 16:09)

   Namaste! [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

   5G "incalzeste pielea, numai atat"...
   Ignoranta lui CP este de rea credinta!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by