Termoscanarea fără conspirații: 5 explicații de la un expert care arată de ce nu trebuie să ne temem de această tehnologie

de Răzvan Băltărețu     HotNews.ro
Sâmbătă, 30 mai 2020, 11:11 Science - Tehnologie


Imagine vazuta prin camera termoscannerului
Foto: Hotnews
Un specialist în termoscanare mi-a explicat tot ce poate face această tehnologie și de ce nu trebuie să ne temem de ea.

Scandalul lunii mai a fost fără discuție termoscanarea: e în regulă sau nu să-ți fie măsurată temperatura de către „nespecialiști”? Deocamdată, cea mai mare gălăgie a fost făcută la intrarea în magazine.

Imaginea de ansamblu e însă un pic diferită. Măsurarea temperaturii se poate face de la distanță, pentru grupuri mari, în companii sau în aeroporturi. Termoscanarea nu-i o idee nouă. Dar acum ar putea fi mai eficientă ca niciodată.

Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis, publicat în Monitorul Oficial, prevede și triajul epidemiologic. Și aici situația e simplă. Măsurarea temperaturii se face cu un termometru non-contact și temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius (la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului).

Termometrele care au atras atenția au fost cele „de mână”, destul de ieftine și simple, folosite de magazine. Sunt însă sisteme de termoscanare ceva mai interesante. Cel mai des s-a discutat despre asta în aeroporturi.

Pandemia SARS de la începutul anilor 2000 e cea care a inspirat acest demers. Și atunci era vorba de un coronavirus, iar febra putea fi un indicator pentru pre-testare. Țări ca Singapore și China au instalat astfel de scannere care să detecteze temperatura și acum, iată, discuția despre așa echipamente a fost deschisă la nivel global. Ba chiar Hong Kong testează o altă abordare: o cabină în care ți-e măsurată temperatura. Miza e fix pre-testarea.

Că vorbim de aeroporturi, uzine, companii sau, de ce nu? centre comerciale, termoscanarea poate fi implementată și folosită. Până și România are un concept de scanner termic dezvoltat 100% local. Dar e eficientă această practică? Și ce înseamnă un așa sistem? Asta am încercat să aflu.

Cum funcționează termoscanarea?
Orice scanner termic funcționează ca o cameră obișnuită. Doar că în timp ce camera înregistrează lumina pe care și noi o percepem, scannerul înregistrează energia infraroșie emisă de organisme (implicit, oameni). În general, astfel de echipamente pot înregistra temperaturi cuprinse între -4 grade Celsius și până la 2.000 de grade Celsius. Sigur, nu ai mereu nevoie de-o așa plajă de valori. Însă marja de eroare e sub 0,3 grade Celsius, ceea ce-i mai important decât extremele de înregistrare.

Una dintre firmele care poate furniza astfel de soluții de scanare și în România este Hikvision, care propune un mix între echipamentul fizic și software bazat pe inteligență artificială. Cel din urmă e mai important. Jermy Wang, manager regional Hikvision România, mi-a explicat că există o corelație directă între cantitatea de infraroșu pe care un obiect o emite și temperatura obiectului.

Astfel, când temperatura unui obiect crește, emite o cantitate mai mare de radiație termică. Odată măsurată, afli temperatura unei persoane. Când vorbim de termoscanare, miza e obținerea unei imagini de ansamblu. Un termometru „de mână” sau cu punct fix de măsurare (cum ar fi cel pentru urechi) oferă informații doar pentru o porțiune mică din corp.

Sistemele video capabile să scaneze integral un om te ajută să înțelegi dacă e o anomalie în măsurare sau chiar are febră. Pe măsură ce persoanele trec prin câmpul vizual al camerei, imaginea lor termică este analizată, iar zonele pielii cu temperaturi care depășesc un anumit prag sunt afișate în culori diferite.

Setarea valorii corespunzătoare pentru prag este necesară pentru depistarea eficientă a temperaturii. Aceasta depinde de mai mulți factori, cum ar fi condițiile de mediu, după cum a detaliat Jermy Wang. Sunt două tipuri de echipamente populare.

Primele sunt camerele obișnuite de tip „bullet”, care pot fi prinse de pereți, de tavan sau direct pe trepied. Jermy Wang mi-a zis că în cazul acestora instalarea și configurarea sunt finalizate în circa 30 de minute. După ce dispozitivul este aclimatizat (proces care durează circa 90 de minute), sistemul este gata să funcționeze.

Apoi, mai e camera termografică portabilă. Aclimatizarea ei durează 15 minute și, dat fiind că e proiectată să fie folosită „din mână”, n-are nevoie de nicio instalare.

Câtă încredere poți avea în termoscanare ca să identifice oameni cu febră?
Sigur că febra nu e cel mai important semnal că o persoană e bolnavă. Temperatura ridicată poate fi cauzată și de alți factori, nu doar COVID-19 în situația de acum. Este însă un prim test.

În cazul preciziei, Wang susține că echipamentele au o marjă de +/- 0,5 grade Celsius fără nicio calibrare. Dar cine instalează astfel de sisteme le și calibrează cu un dispozitiv etalon (blackbody). Astfel, acuratețea e de +/- 0,3 grade Celsius.

Totuși, dacă ai văzut vreodată un reportaj TV despre cât de cald e în lunile de vară, când era folosită o cameră termică, ai observat că pe corpul uman temperatura variază destul de mult între gât, membre, cap. Temperatura frunții e luată însă în calcul cel mai des, pentru că e cea mai apropiată de temperatura reală a corpului uman.

„Este important să reținem că măsurarea temperaturii din ureche este, de asemenea, apropiată de temperatura reală a corpului uman, dar nu este egală. Factori precum temperatura mediului și distanța de măsurare au, de asemenea, un efect asupra măsurării temperaturii”, mi-a spus Jermy Wang.

De ce termoscanarea poate funcționa în 2020 și n-a funcționat în 2003?Pandemia SARS a crescut subit interesul pentru termoscanare, dar cel puțin pentru aeroporturi s-a dovedit o soluție care a și eșuat. Și-a eșuat dintr-un motiv simplu: prea mulți oameni și nicio cale eficientă de-a separa o persoană cu febră de celelalte. Asta nu înseamnă însă că ideea a fost abandonată.

De la camerele pentru scanare din Hong Kong până la echipamentele portabile de scanat, încă e testată orice idee pentru aeroporturi. În corporații ar fi mai ușor de implementat o soluție, că echipamentele pot fi folosite la căile de intrare și, implicit, e mai ușor de gestionat.

Mai e însă o diferență în 2020 față de 2003: inteligența artificială (AI). Și știu că subiectul poate fi complicat, dar pe cazul termoscanării e destul de simplu. O componentă a AI e reprezentată de algoritmii capabili să analizeze o cantitate mare de date și să „învețe”. Și sunt capabili să facă asta rapid, în timp real.

Pe astfel de algoritmi mizează și companii precum Hikvision. Algoritmii de inteligență artificială detectează fața umană, apoi localizează poziția de măsurare (fruntea). Pe baza tehnologiei de imagistică termică și a algoritmilor de compensare (bazate pe temperatura ambientală și distanța dintre oameni și cameră), sistemul măsoară temperatura pielii.

Integrarea AI în astfel de echipamente are două avantaje: crește eficiența măsurătorii și evită alarmele false.

„[În cazul nostru] o cameră poate detecta maximum 30 de fețe în același timp, astfel capacitatea de scanare este de 30 de persoane pe secundă. Această valoare este legată de capacitatea cipului AI”, mi-a spus Jermy. Astfel, într-un context în care ai o singură intrare monitorizată, poți scana circa 54.000 de persoane într-o jumătate de oră.

Ce se întâmplă când cineva chiar are temperatură?Bine, cel mai important moment al unui astfel de sistem e când chiar detectează ceva. Jermy Wang mi-a explicat că pe unele sisteme camerele au lumină stroboscopică și difuzor. Dar dacă n-au așa ceva, poate fi conectat un difuzor extern.

„[...] am definit deja și câteva funcții de avertizare audio, care pot fi folosite pentru a face legătura cu diferite evenimente, cum ar fi «temperatura ridicată» și «nu poartă mască». Cu ajutorul tehnologiei AI și a algoritmilor termici, timpul necesar pentru detectarea măștii și măsurarea temperaturii e de circa o secundă. Acest lucru înseamnă că sistemul poate identifica situația persoanelor indiferent dacă acestea se mișcă rapid, atât timp cât merg la pas și au fața orientată către cameră”.

Mai departe, pentru cazul în care e „dată alarma”, fiecare companie trebuie să-și stabilească un protocol de cum gestionează situația. Și așa ajungem la probabil cel mai dezbătut detaliu: ce se întâmplă cu datele personale?

Cum ți-e protejată identitatea când vine vorba de termoscanare?
Termoscanarea - cu termometru portabil sau prin astfel de camere - e o procedură medicală, dar nu un act medical. Echipamentul propriu-zis nu înregistrează date personale, iar temperatura nu intră aici, că fluctuează și sunt mai mulți oameni care pot avea aceeași temperatură.

Avocata Elenina Nicuț a rezumat într-un articol pentru Radio Europa Liberă cel mai bine situația:

„Problema nu este de GDPR, ci de eficacitatea acestui triaj epidemiologic bazat pe temperatură. În momentul în care, în baza unui astfel de test, riști o interdicție, acel test trebuie să fie foarte precis. În baza acestui test, ți se limitează accesul în instituții, accesul la justiție, exercitarea profesiei – dacă te duci mâine la muncă și ai 37,4 nu intri. E un test eliminatoriu? Atunci nu mă lăsa în ploaie. E nevoie de precizări”.

Jermy Wang mi-a explicat că pentru sistemul de măsurare a temperaturii cu funcționalități complet autonome nu se păstrează date în cameră. Dar dacă soluția include un NVR (sistem de supraveghere video instalat în respectivul loc - n.r.), datele (atât captarea, cât și înregistrarea) pot fi stocate.

Data de expirare a informațiilor stocate poate fi setată pe baza cerințelor, astfel încât operatorul să poată deține controlul asupra datelor. Controlul asupra datelor îl va deține întotdeauna clientul. Când vine vorba de protecția datelor personale, nu sistemul de scanare e problema, ci ce face omul care îl folosește în cazul celor pe care îi scanează.

De exemplu, dacă în zona de triaj epidemiologic există supraveghere video și în înregistrare e clar cui i-a fost interzis accesul, atunci e o problemă. De asemenea, dacă sunt stocate date despre cine ce temperatură a avut iar e o problemă. Nu suntem în situația în care sistemul să fie bun sau nu.

Sistemele de termoscanare oferă doar date despre temperatură. Deciziile care sunt luate de aici înainte de-o mulțime de factori, cum ar fi legislațiile locale, naționale sau internaționale, dar și strategia pe care o aplică cei responsabili de spațiul respectiv în care ți-e scanată temperatura.

De exemplu, în Statele Unite ale Americii regulamentul GDPR nu se aplică. Acesta e doar pentru UE. În fine, te mai las cu o idee.

Medicul care a explicat pentru HotNews ce-i cu măsurarea temperaturii a precizat și când aceasta ne ajută cu adevărat. Termoscanarea, cu toate variațiile sale de procedură, este cea mai funcțională metodă pe care o avem la dispoziție. Nu avem cum să facem teste de sânge, nu avem cum să măsurăm tusea oamenilor sau starea plămânilor sau orice altceva.

Și atunci ar trebui să fim mai preocupați de legislație și cum e folosită tehnologia asta, nu dacă e perfectă sau nu. E, cum ziceam și la început, o parte de pre-testare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4585 vizualizari

 • -6 (24 voturi)    
  Nu cred nimic (Sâmbătă, 30 mai 2020, 11:42)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Articolul asta cred ca e sponsorizat de Apple, ca sa reduca numarul de microcipuri Microsoft.

  Sa-mi explice mie autorul - daca poate! - de ce m-a durut pe mine capul dupa ce am fost termoscanat la intrarea in magazin.
  • +1 (7 voturi)    
   . (Sâmbătă, 30 mai 2020, 12:39)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Articolul nu pare sa aiba nici o treaba cu Apple si cu Microsoft. Are treaba cu altceva: Hikvision.

   "Hangzhou Hikvision Digital Technology Co., Ltd. is a partially state-owned Chinese manufacturer and supplier of video surveillance equipment, headquartered in Hangzhou, China.[2] Its controlling shares are owned by the Chinese government.[1] "

   https://en.wikipedia.org/wiki/Hikvision

   Logic, te putea durea capul din o gramada de motive, nu neaparat de la termometru.
  • +1 (13 voturi)    
   Cum (Sâmbătă, 30 mai 2020, 12:42)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   poate fi un om care spune ca il doare capu' daca cineva ii masoara cantitatea de caldura pe care i-o emana corpul,daca i se masoara undele electromagnetice emise de creier-daca are- sau i se masoara cantitatea de transpiratie...sau cantittatea de alcool din capatana?
   • -4 (8 voturi)    
    @Jar (Sâmbătă, 30 mai 2020, 14:46)

    Godzillagrrr [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Te-ai gândit ca, emanând caldura ca sa poata operatorul de termoscanner sa-mi masoare temperatura, corpul se raceste datorita acelei mici cantitati de caldura pierdute?

    Efectele sunt multiple; voi mentiona numai câteva:

    - durere de cap (probabil de la frisoanele inerente pierderii de caldura);

    - incalzire globala (caldura emanata nu ramâne in termiscanner ci este retrimisa in atmosfera;

    - urticarie.

    Nimic in articol despre efectele astea. Coincidenta? Nu cred.
    • -1 (1 vot)    
     . (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:49)

     Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Godzillagrrr

     Ti-a apasat pe un buton ca sa incepi sa pierzi caldura? Probabil nu. Deci caldura aia ai pierdut-o singur, iar ce pierzi si se duce la altul nu mai e raspunderea respectivului.

     Dar poti face o cerere scrisa sa-ti returneze caldura pierduta. Efecte posibile: anestezie la cap, racire globala, piele mai moale si catifelata.

     Ciudat, articolul nu zice nimic despre faptul ca poti face cerere pentru caldura pierduta... Coincidenta? Te las sa decizi singur. :)
    • 0 (0 voturi)    
     gagiule, (Duminică, 31 mai 2020, 2:34)

     holdup [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

     ...de nu esti un glumet simpatic, ai urticarie...la cap!
  • +3 (9 voturi)    
   iti spun eu (Sâmbătă, 30 mai 2020, 13:05)

   ursu78 [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Ai incercat sa-l folosesti. Sigur nu ai dat cu capul in termoscaner?
   Any way...se confirma: suma inteligentelor pe pamant este constanta...populatia este in crestere.

   P.S. Adica vor sa dispara Xbox? Sunt deacord...eu am sa-mi iau PS5 cand apare
  • +1 (3 voturi)    
   esti omuletul verde (Sâmbătă, 30 mai 2020, 15:55)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   de pe alta planeta?
   • -2 (4 voturi)    
    Cand ajungi (Sâmbătă, 30 mai 2020, 20:22)

    Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

    Sa marchezi umorul ca pe publicitate (U), e rau de tot. Omul a glumit.
 • +4 (8 voturi)    
  Pe bune ? (Sâmbătă, 30 mai 2020, 11:59)

  Motormouse, A.V. [utilizator]

  Masoara cantitatea de infrarosu ? Si articolul asta e publicat la stiinta ?
 • +1 (11 voturi)    
  Termoscanarea (Sâmbătă, 30 mai 2020, 12:49)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Nu e nimic altceva decat o fotografiere shiftata in afara spectrului vizibil, imediat mai jos de frecventa pe care noi o asociem cu culoarea rosie. O diferenta fata de fotografii este minimala: cum emitem caldura (infrarosu) nu este necesara o sursa externa de iluminare. Cum lumina vizibila nu emitem (de fapt emitem insa EXTREM de putina), pentru fotografiere ai nevoie de o sursa de iluminat externa (soare, flash). Asta e tot.
 • -3 (9 voturi)    
  GDPR (Sâmbătă, 30 mai 2020, 12:54)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  GDPR se aplica doar daca din date poti indica o persoana anume (pe cale directa sau indirecta). Termoscanarea / fotografierea sau filmarea in IR se face la rezolutie mica si nu ai cum reconstrui din date identitatea persoanei careia i s-a facut fotografia. Este ca si cum ai interzice fotografiile blurred (unde fata oricum nu se vede). Daca termoscanarea ar avea rezolutie inalta si fata sr putea fi reconstruita de exemplu prin o conversie de culoare (shift in frecventa) atunci evident ca ar intra sub incidenta GDPR. In plus depinde daca stochezi imaginea sau doar temperatura asociata. Si la GDPR nu intra sub incidenta sa un tabel cu inaltimile oamenilor care intra si ies pe o usa. Si asa cum e inaltimea este si temperatura.
  • -7 (9 voturi)    
   nu ne temem (Sâmbătă, 30 mai 2020, 13:41)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   da dacă avem mască, voi îl contraziceți pe însuși megaespertu Arafat...masca, masca, masca și iar masca...nu ne-a esplicat domnu Arafat că masca ne protejează de viruși?...păi ce mai vreți ăi esperților?...unde-i termometru nu mai port mască și invers, dacă am mască nu mai accept termometru...accept euthirox și alte medicamente pt milioanele de bolnavi cronici...da medicamente nu-s numa măști și termometre...avem mască,avem termo, ce mai urmează?...normal, coif anti5G...amu nu-i bun da cînd or avea băieții albaștri dă vîndut, atunci o fi bun...și neapărat obligatoriu...ca masca
   • +1 (5 voturi)    
    expertule (Sâmbătă, 30 mai 2020, 16:04)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui di livio

    ce are masca cu...biiip.
    poti fi bolnav asimptomatic
    sau poate debea ai luat-o de o ora, din piata de la matache
    daca ai masca nu dai, o se va vedea mai tirziu cind iti baga dr termometrul undeva.
    postati numai timpenii pe aici, in totala necunostinta de cauza. mai bagati ceva lectii de fizica repetentilor si dupa ai dati-va cu parerea.
    sau sinteti postaci psd-isti ca sa ingrijorati oamenii?
  • 0 (2 voturi)    
   . (Sâmbătă, 30 mai 2020, 15:15)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

   Ce ai spus mai sus se aplica foarte bine la termometrizarea in infrarosu.

   Termoscanare... inteligenta artificiala... Hikvision... "a partially state-owned Chinese manufacturer and supplier of video surveillance equipment"... deja suna altfel. :)
 • +5 (9 voturi)    
  Suntem fwtwti.... (Sâmbătă, 30 mai 2020, 13:32)

  fdaniel [utilizator]

  Faptul că trebuie să vină "un expert în termoscanare" să ne explice cum și dece se ia temperatura mă duce cu gândul că societatea umană a eșuat și infinitul prostiei absoarbe toate marile realizări de până acum.
  • 0 (4 voturi)    
   Nu neaparat (Sâmbătă, 30 mai 2020, 15:04)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Sau Ecaterina Andronescu isi poate savura roadele victoriei: educatia este deja arsa la crematoriu si cenusa imprastiata.
 • 0 (8 voturi)    
  Urticarie (Sâmbătă, 30 mai 2020, 14:28)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Da, râdeti voi, râdeti, dar la o zi dupa termoscanarea aceea m-a lasat durerea de cap si mi-a aparut o urticarie.

  Si mentionez ca operatorul de termoscanner nu m-a atins când mi-a luat temperatura.

  Inca o dovada ca microcipurile pe cate le planteaza nu sunt Apple.
  • -1 (9 voturi)    
   Pentru urticarii (Sâmbătă, 30 mai 2020, 14:38)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Trebuie sa te duci la un medic urtidentist.
   • -2 (2 voturi)    
    depinde unde te maninca (Sâmbătă, 30 mai 2020, 16:07)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

    ca daca te maninca in dos, da-i o palma unui bodyguard la intrarea intr-un club! ;-))
    • -1 (3 voturi)    
     Orice sut in fund (Sâmbătă, 30 mai 2020, 17:34)

     Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

     Este un pas inainte.
  • 0 (2 voturi)    
   sint de la Goagl (Sâmbătă, 30 mai 2020, 16:05)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   !!!
 • -2 (4 voturi)    
  fara constipatii (Sâmbătă, 30 mai 2020, 15:54)

  iodixit [utilizator]

  asa ar trebui sa sune titlul articolului, adica fara constipatii de conspirationisti din orice.
 • 0 (4 voturi)    
  Judecand dupa distributia plusurilor (Sâmbătă, 30 mai 2020, 16:10)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  si minusurilor, nu poti constata decat un singur lucru, este total ilogica.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by