Kathy Lueders a fost numită vineri la conducerea direcției zborurilor cu echipaj uman la NASA, una dintre cele mai importante poziții ale agenției spațiale americane. Prioritatea ei va fi să se mențină activ programul Artémis de întoarcere pe Lună, potrivit AFP.

Racheta SpaceX cu astornauti NASA, gata de lansareFoto: Captura YouTube

"Kathy ne aduce o experiență și o pasiune extraordinară, de care vom avea nevoie pentru Artemis și obiectivul nostru de a aseleniza cu prima femeie și următorul bărbat pe Lună până în 2024", a declarat Jim Bridenstine, administratorul NASA.

Este prima femeie de pe acest post, care a rămas vacant de la demisia neașteptată din mai a lui Doug Loverro, care a plecat după numai șase luni din motive misterioase, dar aparent legate de o ofertă.

Lueders, care s-a alăturat NASA în 1992, a condus timp de șase ani Commercial Crew Program, care a cunoscut marele succes odată cu lansarea de pe 30 mai, când SpaceX a dus doi astronauți către Stația Spațială Internațională.

Ea a fost cea care, de ani buni, a supravegheat programul de testare pentru capsulele dezvoltate de SpaceX și Boeing, o altă companie parteneră.