Elon Musk a tras semnale de alarmă despre pericolul potențial ca inteligența artificială (AI) să extermine specia umană de ani de zile, relatează Business Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

În 2016 miliardarul sud-african a declarat că oamenii ar putea deveni echivalentul „pisicilor domestice” pentru noii stăpâni AI. De atunci Musk a cerut în mod repetat reglementări și precauție când vine vorba de noile tehnologii AI.

Însă din toate proiectele de dezvoltare a inteligenței artificiale aflate în derulare CEO-ul Tesla se declară cel mai îngrijorat de tehnologia DeepMind a Google.

„Pur și simplu natura AI-ului pe care ei îl construiesc este una care zdrobește toți oamenii la toate jocurile”, a declarat Musk într-un interviu acordat New York Times, adăugând că „vreau să spun că în esență este scenariul din WarGames”

În filmul WarGames, un hacker adolescent se conectează la un supercomputer AI controlat de guvern programat să deruleze simulări de război. Într-o tentativă de a executa un program denumit „Război Termonuclear Global”, AI-ul convinge oficialii guvernamentali de iminența unui atac nuclear din partea Uniunii Sovietice.

Însă Musk nu se referă doar la filme vechi când a comparat DeepMind cu „WarGame”. Acesta a declarat de asemenea că AI-ul Google ar putea depăși inteligența umană în următorii cinci ani, chiar dacă nu vom vedea impactul imediat.

„Asta nu înseamnă că toate se vor duce de râpă ân cinci ani”, a afirmat acesta, precizând că „înseamnă doar că lucrurile vor deveni instabile sau ciudate”.

Musk a fost un investitor în DeepMind la începuturile companiei cumpărate de Google în 2014 pentru peste 500 de milioane de dolari.

Miliardarul a declarat într-un interviu din 2017 că acesta a investit în tehnologie pentru a urmări evoluțiile din domeniul inteligenței artificiale, nu pentru profit.

„Mi-a acordat o mai bună viziune înspre rata în care lucrurile evoluează și cred cu adevărat că evoluează într-un ritm accelerat, cu mult mai rapid decât oamenii realizează”, a declarat acesta în cadrul interviului din urmă cu trei ani.

Potrivit lui Musk, oamenii nu conștientizează ritmul în care se dezvoltă tehnologiile AI „în mare parte fiindcă în viața de zi cu zi nu vedem roboți umblând în jurul nostru. Poate un [aspirator] Roomba sau ceva. Dar aspiratoarele Roomba nu o să preia controlul asupra lumii”.

Însă CEO-ul Tesla și SpaceX crede că inteligența artificială ar trebui să aibă o conotație diferită.

„Cred că în general oamenii subestimează capabilitățile AI - se gândesc că e un fel de om inteligent”, a afirmat acesta în luna august a anului trecut în cadrul unei discuții cu CEO-ul Alibaba, Jack Ma, la Conferința Mondială AI din Shanghai.

„Însă o să fie mult mai mult decât atât. O să fie mult mai inteligent decât cel mai inteligent om”, a mai declarat acesta.

În cadrul interviului acordat The Times săptămâna aceasta Musk a precizat că este vorba de „hubris” care ar împiedica „oameni foarte inteligenți” să realizeze pericolele reprezentate de AI.

„Părerea mea despre motivele pentru care inteligența artificială este trecută cu vederea de oamenii foarte inteligenți este fiindcă oamenii foarte inteligenți nu cred că un computer ar putea fi vreodată la fel de deștept ca ei”, a declarat acesta, subliniind că „iar acest hubris este în mod evident fals”.

Citește și: