Nava spațială care transportă roverul Perseverance de la NASA pe Marte întâmpină dificultăți tehnice și funcționează în prezent folosind doar funcțiile sale esențiale, a declarat NASA la câteva ore după lansare, dorind să transmită un mesaj pozitiv cu privire la viitorul misiunii, potrivit AFP.

Roverul PerseveranceFoto: NASA/JPL-Caltech

"Datele indică faptul că nava a intrat într-o stare cunoscută sub numele de mod sigur, probabil pentru că o parte a navei era puțin mai rece decât se preconiza" când "era în umbra Pământului", a explicat agenția spațială din SUA.

Nava spațială a ieșit acum din umbra Pământului, iar temperaturile sunt normale.

"În prezent, misiunea Mars 2020 face o verificare completă a stării navei și lucrează pentru a readuce nava la configurația nominală pentru călătoria sa pe Marte", a declarat NASA.

"Atunci când o navă intră în modul sigur, toate funcțiile, cu excepția celor esențiale, sunt dezactivate până când primește instrucțiuni suplimentare de la centrul de control", a spus agenția.

„Nava este proiectată să intre în mod sigur dacă calculatoarele sale de la bord percep condiții care nu sunt în setările sale preprogramate”, mai adaugă NASA.

De asemenea, s-au observat întârzieri în comunicarea dintre rachetă și centrul de control din California.

Misiunea a trimis un prim semnal pe Pământ la 9:35 a.m. (13:15 GMT), dar abia în jurul orei 11:30 (15:30 GMT) a fost stabilită telemetria - care permite colectarea de date mai detaliate.

Matt Wallace, șeful adjunct al misiunii, a dorit totuși să transmită un mesaj pozitiv: „Tot ce am văzut până acum pare corect și vom ști mai repede”, când echipele NASA vor studia datele de telemetrie.

Cel mai sofisticat rover al NASA a fost lansat joi spre Marte pentru a răspunde la una dintre cele mai importante întrebări: a apărut vreodată viață pe altă planetă?

Controlorii zborului și-au stabilit drept țintă pentru amartizare Jezero, un crater cu diametrul de 45 de kilometri aflat la nord de ecuatorul planetei, scrie Guardian.

Rocile formate când craterul găzduia un lac enorm reprezintă unul din cele mai promițătoare locuri unde s-ar fi putut păstra microbii marțieni.

Roverul în care s-au investit 2,7 miliarde de dolari este dotat cu o serie de instrumente care urmează să analizeze rocile în căutarea ”semnăturilor biologice”, dar va și colecta mostre de la sol, acestea urmând să fie aduse pe Pământ cu o misiune viitoare.