A arătat ca o scenă dintr-un film science-fiction. Ieșind din avioanele Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, mai mulți câini-robot au început să alerge pe o pistă a unei baze ariene din Deșertul Mojave oferind o imagine despre cum ar putea arăta viitorul războiului, relatează CNN.

Robo-caini Forte Aeriene SUAFoto: US Air Force

Însă exercițiul militar desfășurat săptămâna trecută de forțele armate ale SUA nu a făcut parte din scenariul unui sci-fi. Zburând la bordul unui avion Air Force C-130, câinii roboți au fost trimiși la aterizare într-o misiune de recunoaștere pentru a identifica potențialele pericole înainte ca soldații din interiorul aeronavei să fie expuși la ele.

Câinii electronici sunt doar o parte din ceea ce forțele armate SUA numesc Sistemul Avansat de Gestionare a Luptelor (ABMS) care folosește inteligența artificială și analiza rapidă a datelor pentru a depista și contracara amenințările la adresa activelor militare din spațiu și de pe solul american.

Secretarul-adjunct pentru achiziții, tehnologie și logistică al Forțelor Aeriene SUA a declarat că pe câmpurile de luptă ale viitorului soldații se vor confrunta cu „o gamă amețitoare de informații” de evaluat și vor fi nevoiți să se bazeze pe realizarea analizei datelor în câteva nanosecunde pentru a putea lupta eficient.

La ultimul exercițiu ABMS, desfășurat între 31 august și 3 septembrie în 30 de locații din SUA, au fost implicate elemente din toate ramurile forțelor armate americane, inclusiv Garda de Coastă, plus zeci de echipe din industria militară.

Baza aeriană Nellis din Nevada a fost una din locațiile care au participat la exercițiu și locul unde câinii roboți au fost evaluați.

„Câinii ne oferă un perimetru vizual al zonei în timp ce soldații noștri pot rămâne aproape de aeronave”, a declarat sergentul Lee Boston din cadrul Grupului 621 de răspuns pentru situații neprevăzute din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA.

Câinii se numesc Vision 60 UGV fiind desemnați drept „vehicule terestre autonome fără pilot” de către producătorul lor, compania Ghost Robotics din Philadelphia care afirmă despre robo-câini că pot opera pe orice teren sau în orice mediu.

Iar în forțele armate americane ale viitorului câinii Vision 60 ar putea fi o componentă esențială.

„Explorăm cum să folosim AMBS pentru a lega senzori de trăgătorii din toate câmpurile de luptă, rapid și sub foc. Dezvoltarea acestor concepte și capabilități este necesară pentru a lupta și câștiga în era informației”, a declarat generalul John Raymond, șeful operațiunilor spațiale.

Citește și: